Siirry sisältöön
Haku

Terhi Ainiala

20.9.2010 13.25

Hollolan Lahlest

Kaatuuko kuntaliitos nimiin?

Ei tullut suur-Lahtea. Lahden seudun yhdeksästä kunnasta ei tullut yhtä, vaikka selvitysmies Osmo Soininvaara kuinka yritti. Kansa oli äänestyksissä vastaan, kun pelkäsi identiteetin ja vaikutusmahdollisuuksien menetystä.

Identiteetti on hollolalainen tai heinolalainen, mutta ei helposti suur-lahtelainen. Nimet ilmentävät identiteettiä. Selvitysmies Odekin huomasi, kuinka merkittäviä nimet ovat. Viisaasti hän esitti, että nimiasiat tulisi ottaa huomioon myös kuntajakolaissa.  

Olisiko Lahden seudullakin äänestetty toisin, jos uusi suurkunta olisi ollut nimeltään Hollola eikä Lahti? Ties vaikka olisi. Hollola-nimisessä kunnassa olisi sitten ollut Lahti- ja Heinola-nimiset kaupungit. Tällainen ei kuitenkaan lain mukaan ole mahdollista.  

Lahti on alkujaan ollut Hollolan Lahti. Tämänniminen kauppapaikka tunnettiin jo kauan ennen kauppalan ja myöhemmin kaupungin perustamista. Lahden Hollola olisi ollut aika nurinkurinen.

Kannattaa muistaa ne nimet, alusta pitäen!      


Palaa otsikoihin | 1 puheenvuoro

20.9.2010 22.32
Jukka K. Korpela
Kansa pelkää itseään
Nimillä on valtaa ihmisiin, mutta tuskin tässä nimiin kaaduttiin. Eiköhän täsä kaaduttu fraasiin ”kunnallinen itsehallinto”, jolle on aika vähän katetta todellisuudessa, enemmän ihmisten mielessä. Kuvitellaan, että kun ”me” valitsemme ”kunnanvaltuutetut” ja nämä sitten ”kunnanhallituksen”, niin ”meillä” on valta ja ”kunnalla” itsehallinto.

Todellisuudessahan suurin osa kunnan tehtävistä on valtion sanelemia ja säätelemiä. ”Kunnan itsehallinto” on lähinnä siitä päättämistä, mihin käytetään se pieni osa verotuloista ja valtionavusta, jonka käyttöä valtio ei määrää.

Perinteiset nimet ovat tässä lähinnä huonon vitsin arvoisia. Tammisaartakaan ei enää ole, se on vain Raaseporin taajama, jos sitäkään.

Nimien ja myös ihmisten kannalta olisi parasta, jos kunnallisella itsehallinnolla pelleily lopetettaisiin. Sitä ei kuitenkaan taida tapahtua.