Siirry sisältöön
Haku

Riitta Korhonen

18.9.2011 9.59

Mummot vain nuo vahvasti venyvät

Viime aikoina mummo on muuttunut. Eikä pappa pysy ollenkaan perässä.

Jokin aika sitten eräs tuntemani teini maistoi uutuusjuomaa ja irvisti: ”Ihme mummomehua!” Mehua kyllä oli mainostettu trendikkäänä ”monen menon janojuomana”. – Itse pysähdyin maistelemaan irvistelyn mummoa.

Jo ennen tuota kuulemaani huomautusta olin kiinnittänyt huomiota mummon käyttöön, joka oli korvissani alkanut kalskahtaa jossain määrin kielteiseltä. Olinhan tottunut suhteellisen lämpimän sävyisiin ja sointuviin sanoihin mummonmökki ja mummonmarkka. Niissä oli ehkä mukana hiukkanen lempeän säälivääkin sävyä, mutta myös jotain kaihoisan läikähdyttävää lämpöä, punaista tupaa ja pelargonioita. Ei mummonmarkan lyhennelmä mummokaan tuntunut minusta aikanaan kovin kielteiseltä, kun euroon siirtymisen jälkeen vielä laskettiin, montako mummoa vaikkapa uuden valuutan aikainen kahvikupillinen olisi maksanut. Silloin vielä sydämessä sykähti lämpimästi.

Nyt kun yhä useampia aikansa eläneitä asioita tai ilmiöitä luonnehditaan mummo-sanoilla, en olekaan ihan varma, onko ilmaus aina pelkästään ystävällinen (vaikka usein kieltämättä hauska onkin). Miksi kaikki on mummoa? Miksi on niin vähän pappaa? On tietenkin pappamopoja, joilla naispuolinenkin voi körötellä pappavauhtia, mutta miten ihmeessä mummo on muutoin saanut vallan? Miksi esimerkiksi suhteellisen hidastempoista fysiojumppaa kutsutaan ”leikkisästi” mummojumpaksi eikä pappajumpaksi, vaikka osa jumppaajista on miehiä? Eikä mummous tuossa ole edes ikäsidonnaista, sillä jumppaan osallistuvien ikähaitari voi olla vaikkapa 30–60 vuotta. Miksi vaatekauppa, jossa myydään asusteita ”aikuiseen makuun” niin naisille kuin miehille, on ainakin muutamien nuorten aikuisten kielenkäytössä mummokauppa eikä pappakauppa? Miksiköhän itsekin kutsun rautalangasta väännettyjä käyttöohjeita mummo-ohjeiksi enkä pappaohjeiksi? Entä miksi koululaiset kertovat aikuisesta (miehestä ai naisesta) ihmettelijästä, että ”se katto meitä ihan mummona”? Eikö esimerkiksi naisopettaja voisi ihmetellä koululaisten menoa ”ihan pappana”? Onko mummo siis pappaa sukupuolettomampi?

Oli miten oli, on olemassa tietenkin myös paljon myönteistä ja erittäin tarpeellista ja aitoa mummo- ja pappaenergiaa. Silti olen tullut lievästi mummo-yliherkäksi. Johtuukohan se siitä, että olen – no, ihan mummo?


Palaa otsikoihin | 12 puheenvuoroa

18.9.2011 15.40
Tuula
Mummot ja tadit
Olen mietiskellyt aivna samaa asiaa itsekin monta kertaa; samoin myos tati-sanan negatiivista kayttoa.
18.9.2011 20.29
Mummo
Perinne puree
Kaikki maat ja kansat on vuosisatoja opetettu mieltämään kaiken feminiinisen negatiiviseksi, siksi myös mummo. Ei ikinä pappa - ainoa lähes poikkeus on ehkä HS:n julkaisema loistava sarjakuva-Reetta.

Mitä Suomeen tulee, ei täällä voi - eikä ole voinutkaan pappailla - kun presidentit ovat olleet järjestään melkoisia pappoja. Siinä määrin, että kanslian työntekijöiden pääsyvaatimuksiin pitänee pian lisätä geriatrian opinnot.
18.9.2011 22.14
Maarit Nopsanen
Teinien puhetta
Voisiko olla kyse teinien vaiheesta, jossa etsitään identiteettiä, ollaan epävarmoja ja vähätellään hitautta, vanhanaikaisuutta ja epämodernia? Vähän pienemmät puhuvat "homoista" ja "vammaisista", vähän isommat sitten näistä "mummoista". Sitten kun kasvetaan aikusiemmiksi, mummottelu vähenisi. Kävisikö niin?

19.9.2011 17.02
Riitta Korhonen
Totta, täti on myös aika laajassa käytössä.
Ja Maarit: mahdollisesti tuo (korkeaan) ikään liittyvä mummottelu on alkuaan "teinitookkia", mutta mummon "sukupuolettomuus" lienee osa laajempaakin ilmiötä. Sitä paitsi mummon alaikäraja kohoaa kummasti puhujan iän myötä...
19.9.2011 18.32
Setä
Mummot ja papat eivät ota enää riskejä
Kyllä moottorivehkeiden pappamalleilla on ihan sama klangi kuin mummokuosilla. Jotain, joka ei ole yhtä räväkkää / rivakasti kiihtyvää / riskialtista kuin nuoremmille tarkoitetut vehkeet. Mummoilla ja papoilla kun on enemmän järki päässään, siksi ne ovat vanhoiksi eläneetkin.

Eikä siitä nyt tarvitse mieltään pahoittaa. Kun pari kertaa ajaa autonsa ympäri, järki löytyy päähän. Jos ei löydy, menee henki, niin kuin naapurin vajaa viiskymppiseltä äijältä. Ajoi autonsa keulan kautta ympäri penkkaan. Volvo kesti aika hyvin kasassa, mutta Teukan kohdalle sattui kivi. Ei tullut Teuvosta pappaa.
19.9.2011 19.31
BS
Reetalla on kaveri
ja vieläpä ihan kotimainen. Kattokaapas tätä teräsmummoa: http://mummo.sarjakuvablogit.com/
20.9.2011 12.58
Setä
Ylämummo
Blogistilta jäi huomioimatta mummon osallistuminen lasten pihapeleihin, ja siitä juontuva jääkiekkotermi "ylämummo".
20.9.2011 13.27
Riitta Korhonen
Hyvä setä, olisin tosiaankin voinut mainita ylämummon samassa yhteydessä kuin mummonmökin ja mummonmarkan. Aika usein nimittäin kuulen aivan kotipihallakin aidon riemastuneita "Ylämummo, jes!" tai "Mummo tuli!" -kiljahduksia, kun lapset ovat laukoneet pallon tai kiekon maalin ylärimaan. - Papalla ei tuossa yhteydessä ole mitään tekemistä.
22.9.2011 18.45
ddkkjj
neitikiekko ja mummomehu
Mummo ei varmastikaan ole pappaa sukupuolettomampi. Onhan tutkimuksissa viitteitä siitäkin, että sukupuoli on enemmän mukana naisen kuin miehen nimityksissä. Miehet ovat niitä ihmisiä, nähkääs.

Alkuaan neutraalit tai positiiviset naisen nimitykset tunnetusti pejoratiivistuvat yleisemmin kuin (vastaavat) miehen nimitykset, ladysta neitiin ja courtesanista emäntään.

Äijäkin on melioratiivistunut, jos joku ei vielä ole huomannut.
23.9.2011 11.45
Mummos on "melioratiivistunut".
7.10.2011 11.58
Kirjoittelia
Oikeinko?
Hei kirjoitan kirjaa Savo murteelle ja onpa aika ongelmallista sanojen konsonanttien ja vokalien ym... kanssa niiden ääntäminen ja kirjoitus tunttu huh...? MISTÄ APUA SAISI OIKEIN KIRJOITUKSEEN TAI OIKOLUKUUN?t.eräs
7.10.2011 20.58
Mumma
Pihtiputaan mummokin tajuaa
Eräällä kurssilla ärsyynnyin hieman, kun viehkeä naispuolinen opettaja käytti ilmausta "että Jurvan mummokin ymmärtää". Pihtiputaan tai Jurvan, sama se, mutta modernit mummot ovat varsin nokkelia ja oppineitakin. Ei kannattaisi halveksia.