Siirry sisältöön
Haku

Raimo Sailas

1.12.2009 11.15

Aiheellinen huoli

Huono kielenkäyttö ei valitettavasti rajoitu vain hallinnon kieleen.

Professorit Auli Hakulinen ja Lea Laitinen kirjoittivat muutama päivä sitten Helsingin Sanomien Vieraskynä -palstalla kiukkuisen terävästi otsikolla Hallinnon kielessä korostuu välinpitämättömyys.

Ajankohtaiseksi esimerkikseen he olivat valinneet vuoden vaihteessa voimaantulevan aluehallintouudistuksen. Heidän mielestään uudistukseen kuuluva ”asetus sisältää useita järjettömiä ratkaisuja, jotka sotivat sekä suomalaisten kielitajua että paikantajua vastaan: esimerkiksi Pohjois-Suomen aluehallintovirasto sijaitsee Lapin aluehallintoviraston eteläpuolella. Näin tuhotaan hallinnollis-maantieteellistä jatkumoa ja hämärretään Suomen historiaa myös kielellisin keinoin”. 

Tämä on selvää tekstiä, ja siitä on syytä ottaa opiksi. Asiantuntijoiden kritiikki tuli valitettavasti liian myöhään, sillä päätös oli asiallisesti jo valmis. Vain presidentin hyväksyminen enää puuttui.

Professoreiden mukaan Suomen nykyisessä kieli-ilmastossa "hallinnon kieli pöhöttyy ja muuttuu läpinäkymättömäksi". Tämäkin tuntuu kovin tutulta, mutta huono kielenkäyttö ei taida valitettavasti rajoittua vain hallinnon kieleen.

Tekstissä viitataan viime keväänä julkistettuun kielipoliittiseen ohjelmaan Suomen kielen tulevaisuus. Se on saanut aiheellisesti myönteistä vastakaikua, mutta käytännön toimet taitavat olla valitettavan vähissä. 

Omalta osaltani olen aloittanut valmistelun, joka tähtää valtiovarainministeriön virkamiesten virkakielen koulutuksen parantamiseen käyttäen apuna mm. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen asiantuntemusta.

Pyydänkin heti pientä opetusta. Professoreiden mukaan ”Suomen valtion on mahdollisimman pian käynnistettävä kokonaisvaltaisen kielipoliittisen ohjelman laatiminen”. Eikö olisi parempi sanoa Suomen hallituksen? Ja eikö sana "kokonaisvaltainen” joudakin loppuunkuluneiden inhokkien joukkoon? Ja mitä käynnistämiseen tulee, niin nuorna miesnä sain Kielitoimistosta kysyessäni neuvon, jonka mukaan auto käynnistetään, mutta ohjelmaa ei.


Palaa otsikoihin | 6 puheenvuoroa

1.12.2009 14.22
Epä Tieto
Päätös oli asiallisesti jo valmis... harmi. Mutta rikottiinko valmistelussa hallintolain kielipykälää?
Ks. myös Voutilaisen blogi: http://www.kotus.fi/?5405_m=5949&s=3236
1.12.2009 15.26
Ulla Tiililä
Yksittäinen sana ei pilaa hyvää tekstiä
Hallinnon kielen ongelmat eivät (yleensä) johdu yksittäisistä
"huonoista" sanoista, vaan ongelma on huomattavasti kokonaisvaltaisempi (!). Kiellettyjä sanoja ei ylipäänsä juuri ole: jos teksti on muuten sujuvaa, ei joku "käynnistäminen" tee siitä huonoa. Yhtä lailla pintapuolisesti moitteettomalta näyttävä teksti ei toimi, jos se esimerkiksi ei ole vastaus esitettyyn kysymykseen. Terve - todellakin - tuloa kuulemaan lisää virkakielestä, sen ongelmista ja kehittämisestä!
1.12.2009 16.27
Sirkka Paikkala
Nimien epätäsmällisyys tuli Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen tietoon viime elokuun lopulla, kun valtiovarainministeriö pyysi niihin ruotsinkieliset käännökset. Pyyntöön vastattiin elokuun lopussa, ja samassa yhteydessä ilmoitettiin myös suomenkielisissä nimissä havaituista puutteista: nimien Pohjois-Suomi ja Sisä-Suomi käytöstä väärillä alueilla. Kun se ei näyttänyt tuottavan tulosta, Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen johto lähetti 13.10.2009 asiasta kirjeen hankkeesta vastaaville ministereille. Kun siihenkään ei tullut vastausta, asiaan ottivat kantaa Kotimaisten kielten suomen ja ruotsin kielen lautakunnat yhteiskokouksessaan marraskuun alussa. Mitä valtion kielellisen asiantuntijalaitoksen oikein pitäisi tehdä tullakseen kuulluksi?
2.12.2009 16.57
HK
Käynnistäkää kansalaistottelematon huutokuoro ja menkää ministeriöön rääkymään.
3.12.2009 10.05
Epeli
Sailaksella on kyllä hauska tapa ottaa vastaan kielteistä palautetta. Kun Vesa Heikkinen ja Tuure Hurme antoivat Hölynpölynimurissaan sivukaupalla painavaa kritiikkiä valtiovarainministeriön kielestä, hän kuittasi tämän blogissaan toteamalla, että kirjoittajat ovat lyhentäneet valtiovarainministeriön VVM, vaikka pitäisi olla nykyään VM. Kun Auli Hakulinen ja Lea Laitinen arvostelivat hallinnon ja lainvalmistelun hämärää kieltä, vastaus kuului, että ei pitäisi käyttää sanaa "kokonaisvaltainen", koska se on ruma, eikä "käynnistää"-sanaakaan saisi käyttää, kun puhutaan ohjelmasta eikä autosta. Nerokasta! Hienoa, että joku täällä sentään keskittyy olennaiseen.
3.12.2009 16.10
Vesa Heikkinen
Ne hyvät uutiset!
Raimo Sailaksen tekstissä mieltäni lämmitti erityisesti toiseksi viimeinen kappale, jossa RS kertoi aloittaneensa valmistelun, joka tähtää VM:n (!) virkahenkilöiden virkakielikoulutukseen. Tervehdin tätä iloisena ja annan valmistelijoille pari lukuvinkkiä: kirjat "Teksti työnä, virka kielenä" ja "Virkapukuinen kieli". Oho, livahtikohan tässä mainos...