Siirry sisältöön
Haku

Pirkko Nuolijärvi

13.10.2014 12.48

Hyvään virkakieleen!

Pirkko Nuolijärvi

Virkakielikampanjan aikana kannustetaan valtion ja kuntien viranomaisia hyvän virkakielen käyttöön ja käsitellään eri tavoin sitä, mitä viranomaiset voivat tehdä entistä asiallisemman, selkeämmän ja ymmärrettävämmän kielen hyväksi.

Vuoden alussa julkaistiin opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmän tuloksena Hyvän virkakielen toimintaohjelma. Ohjelmassa on lukuisia ehdotuksia ja suosituksia virkakielen parantamiseksi, ja monia näistä on jo ryhdytty panemaan toimeen eri virastoissa.

Yksi ehdotuksista on virkakielikampanjan käynnistäminen. Kampanja-aika on lokakuusta 2014 aina vuoden 2015 loppuun asti.

Kampanjan aikana kannustetaan valtion ja kuntien viranomaisia hyvän virkakielen käyttöön ja käsitellään eri tavoin sitä, mitä viranomaiset voivat tehdä entistä asiallisemman, selkeämmän ja ymmärrettävämmän kielen hyväksi. Viranomaisia kannustetaan myös yhteistyöhön ja siihen, että omat hyvät ratkaisut kannattaa kertoa muillekin ja että muilta virastoilta voi puolestaan saada hyviä ideoita omaan työhön.

Ketkä sitten kannustavat ja auttavat tässä työssä? Virkakielen parantamista pitävät esillä ja virastojen tukena ovat valtiovarainministeriön Avoin hallinto -hanke, Kotimaisten kielten keskus, opetus- ja kulttuuriministeriö, valtioneuvoston kanslia, Kuntaliitto ja Kehitysvammaliiton Selkokeskus. Yksissä tuumin nämä ovat myös valmistelleet kampanjaa.

Kotuksen virkakieli- ja nimistöasiantuntijat ovat laatineet Kotuksen sivuille monenlaista aineistoa virastojen ja niiden työntekijöiden tueksi, ja aineistoa tehdään kaiken aikaa lisää. Luonnollisesti tarjotaan myös maksullista koulutusta halukkaille virastoille. Niin ikään Selkokeskus on tehnyt aineistoa, joka sekin löytyy Kotuksen sivuilta.

Kampanja on jo ennen alkamistaan herättänyt paljon kiinnostusta. Sen kummina toimii liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö Harri Pursiainen. Muutamat virastot ja kunnat, kuten liikenne- ja viestintäministeriö, Verohallinto, Kela, Maahanmuuttovirasto sekä Tampereen kaupunki ja Vaasan kaupunki, ovat lupautuneet toimimaan pilotteina, jotka ensimmäisinä soveltavat joitakin toimintaohjelman suosituksista. Pilottien kokemusten perusteella voidaan sitten antaa apua muillekin.

Hyvän virkakielen edistämiseksi kannattaa tehdä työtä monella rintamalla. Kun virkakieli on selkeää, säästyy paljon aikaa, vaivannäköä ja rahaa.

Hyvän virkakielen toimintaohjelma



Palaa otsikoihin | 3 puheenvuoroa

13.10.2014 20.24
Rea Listi
Tehonneeko mihinkään?
Jos maailma olisi kampanjoilla parannettavissa, olisimme kaikki jo kuolleet ikävystymiseen, koska olisi päästy täydelliseen maailmaan ja sen ylikin.

Sana ”kampanja” johtuu alkujaan sotaretkeä tarkoittavasta sanasta: sotajoukko asettui avoimelle maalle (myöhäslatinan ”campania” ’tasainen maa’, sanasta ”campus” ’kenttä’), valmiina kohtaamaan vihollisen. Merkityksenkehityksessä on ilmeisesti tultu tästä niin kauas kuin ylipäänsä on mahdollista: ”kampanja” tarkoittaa touhuamista, johon käytetään paljon rahaa, aikaa ja paperia, mutta ei edes tiedetä, mitä vastaan hyökätään, saati että osattaisiin arvioida menestyksen mahdollisuuksia – tai edes jälkikäteen mitata, miten kävi.

Monenlaista aineistoa voidaan suoltaa, mutta ei siitä oikeasti ole suurta puutetta ollut tähänkään asti. Ongelmana ei ole virkamies, jolla olisi suuri hinku ja halu tuottaa parempaa ”virkakieltä” (vähän outo nimitys muuten) mutta jolta vain puuttuisi siihen ohjeita ja oppaita. Ongelmana on virkamies, jolla on kädet täynnä työtä, iso kasa hyviä ja huonoja määräyksiä noudatettavana ja heikko kosketus siihen, mitä käsiteltävät asiat oikeasti merkitsevät ihmisille.

Virkakielikampanja tuo virkamiehen ahdistavaan maailmaan vain yhden joukon vaatimuksia lisää – sellaisen, joka on erittäin helppo jättää huomiotta. Mutta tällaistahan tämä on: kun ei tiedetä, mitä tehdä, tehdään Kampanja!
16.10.2014 14.14
Timo
Etymologinen lisä
Rea Listi selvitti "kampanjan" etymologiaa. Tähän voi lisätä, että "samppanja" on pohjimmiltaan sama sana. Se juontuu vanhasta Koillis-Ranskan maakunnasta Champagnesta, jossa kuohuviiniä on perinteisesti valmistettu. Myös Etelä-Italiassa on vastaavanniminen maakunta, luonnonkaunis Campania.
26.3.2015 21.26
Pirjo.P
Virka
Mikä on tämän "virka" sanan merkitys? Jotain erityistä, enemmän kuin tavallinen työ?