Siirry sisältöön
Haku

Olli Löytty

4.11.2011 10.02

Vertausten kotouttamisesta

Berliini on Oulujärven kokoinen.

”Asiantuntijoiden mukaan jäävuoren pinta-ala on lähes 900 neliökilometriä eli se on suurin piirtein Berliinin kokoinen.” Näillä sanoilla uutisoivat tapahtuneesta ainakin Aamulehti, Ilkka, Iltalehti, Ilta-Sanomat ja Turun Sanomat. Kirjoittaja on kaikissa lehdissä sama, nimimerkki ”STT”.

Helsingin Sanomissa sama uutinen on sovitettu Suomeen: ”Asiantuntijoiden mukaan jäävuoren pinta-ala on lähes 900 neliökilometriä eli se on suurin piirtein Oulujärven kokoinen.”

Vertauskohdan ero viestimien välillä saattaa kertoa jotain resursseista – Hesarissa toimittajilla on aikaa mukauttaa uutisvirran yksityiskohtia lukijoille ymmärrettävään muotoon – mutta ehkä se kertoo myös halusta tehdä niin.


Palaa otsikoihin | 9 puheenvuoroa

4.11.2011 11.22
Auli
Kumpi sitten on tutumpi: Berliini vai Oulujärvi? Veikkaan, että aika monelle Berliini, ainakin minulle.
4.11.2011 11.45
Kotoistaja
Osuva huomio
Oulujärveen vertaaminen on sikälikin parempaa, että järvi on luonnonmuodostelma (olkoonkin että pinta-alan mittaaminen on osittain tulkinnanvaraista), kun taas Berliinin koko riippuu siitä, miten rajat on vedetty. Nyky-Berliini sisältää aika laajan alueen, joka ei kuulu varsinaiseen Berliinin kaupunkialueeseen.

Jos tällaista vertaamista harrastetaan muualla kuin päivänkohtaisissa uutisissa, pitäisi ottaa huomioon myös rajojen muuttuvuus. Jos jossakin kirjassa on verrattu jotain aluetta vaikkapa Turun ja Porin lääniin, vertaus ei ole kovin havainnollinen, kun läänejä ei enää ole.

Kiinnostavaa on, että STT:n uutisessa sentään verrataan eurooppalaiseen kohteeseen. Amerikkalaisissa uutisissa vertauskohtana näyttää olevan New York Cityn pinta-ala.

Onko vertausten sovittaminen muuten kotouttamista vai kotoistamista? Vaiko jopa kotiuttamista (ainoa näistä sanoista, joka esiintyy Nykysuomen sanakirjassa)? Olen ymmärtänyt, että "kotouttaminen" on sepitetty sana, joka tarkoittaa muualta tulleiden ihmisten sopeuttamista Suomen oloihin. Tosin asiaa koskeva Kieli-ikkuna on kovin korkealentoinen:
"Kotoutuuko maahanmuuttaja?"
http://www.kotus.fi/index.phtml?s=1205

Kotoistamiseksi on joillakin tahoilla ruvettu kutsumaan lokalisointia, kuten vaikkapa sitä, että tietokoneet saadaan kirjoittamaan päivämäärät suomen sääntöjen mukaan (mikä tuntuu vielä usein olevan kovin kovin vaikeaa). Ja eräänlaista lokalisointiahan on myös vertauskuvan muuttaminen tiettyyn kulttuuripiiriin paremmin sopivaksi.
4.11.2011 16.00
rw
Tyynenmeren jätepyörteestä se alkoi
Ylipäätään tämä kansainvälisestä uutisvirrasta tarttunut tapa verrata mittoja milloin mihinkin on vastenmielisen alentuva, ja saisi jäädä kokonaan kotoistamatta. Amerikkalaisille tuntuu kaikki olevan "thickness of a dime" ja "twice the size of Texas", mutta minusta sellainen on vajaavaltaisten puhetta. Jokainen pystyy päässään laskemaan, että 900 neliökilometriä on ympyrä, jonka kehä on osapuilleen sata kilometriä - matka, jonka huonokuntoinen humanistikin ajaa helposti päivässä pyörällä, mutta ei kävele. Tämä kertoo varmasti asian havainnollisemmin kuin Berliinin tai Oulujärven pinta-ala.
4.11.2011 16.23
Vesa Heikkinen
Huomasin, että Hesarin Ulkomaat-osassa on tänään uutinen "Jättijäävuori on syntymässä Etelämantereella". Toisessa virkkeessä sanotaan näin: "Yhdysvaltain avaruushallinnon mukaan irtautumassa olevan jäävuoren pinta-ala on jopa 880 neliökilometriä eli se on Berliinin kokoinen."

Ei puhuta tässä Hesarin uutisessa Oulujärvestä.

Uutisoinnissa on paljon kiinnostavia puolia. Puhuuko Yhdysvaltain avaruushallinto Berliinistä? Vai loppuuko referointi sanaan "neliökilometriä"? Ei ilmeisesti lopu, muutenhan "eli"-sanan edessä pitäisi olla vähintäänkin pilkku?

Entä onko neliökilometrien hahmottaminen todella niin vaikeaa, että asiaa pitää yrittää konkretisoida vertauksin? Minua kiinnostaisi tässä yhteydessä pikemminkin saada tietoja esimerkiksi siitä, kuinka suuri on Etelämanner tai jäätikkö Pine Island, josta vuori on irtoamassa.

Kiinnostavaa on tämä "syntymisen" seuraaminen. Kukaan ei ilmeisesti synnytä? Äiti Maa? Luontoäiti? Onko keskenmenon vaaraa? Oliko kyseessä yllätysvauva?

Hesarin uutisen viimeinen virke parantaa uutista kytkemällä sen ilmastonmuutoksen uhkaan: "Sateellittikuvien mukaan jäätikkö on ohentumassa, mikä saattaa olla seurausta ilmastonmuutoksesta." Ketkä tässä ovat äänessä? Saattaa olla? Enkä on, ehkä ei: kyllähän tällainen totuus uutisessa täytyy kertoa :)

Asiantuntijoina tekstissä esitellään avaruushallinnon lisäksi tietysti, no, "tutkijat".
4.11.2011 19.23
Lector
Selvennyksiä
Aulille: Olen käynyt Berliinissä muutaman kerran, mutta minulla on hyvin hämärä mielikuva sen koosta - varsinkin kun puhutaan siitä hallinnollisen alueen (osavaltion) koosta, johon Kotoistaja viittasi. Oulujärvi sen sijaan on tuttu kartoista, vaikka en ole sen ympäri kiertänytkään, rannalla vain käynyt katsomassa, että on sillä kokoa.

Rw:lle: Tarkoitat varmaan vajaaälyisiä etkä vajaavaltaisia, mutta joka tapauksessa asenteesi on alentuva. Jokainen ei todellakaan pysty päässään laskemaan ympyrän kehän pituutta sen pinta-alasta (veikkaan että useimmat eivät osaa), ja vaikka pystyisikin, se vie kauas havainnollisuudesta.

Vesa Heikkiselle: Painettu Hesari tosiaan puhuu Berliinistä (tosin Hesaria painetaan vähän eri versioita), mutta netti-Hesarissa on Oulujärvi:
http://www.hs.fi/kotimaa/Etel%C3%A4mantereesta+irtoaa+valtava+j%C3%A4%C3%A4vuori/a1305548676465
4.11.2011 22.44
Matti Sunell
Jäätikkö synnyttää. Jäätikön poikimisesta on puhuttu maailman sivu. Poikaset eivät tosin sitten rupeakaan kasvamaan, vaan kutistumaan.
5.11.2011 18.27
Mihin tahansa normaalin yleissivistyksen perusteella tuttuun kokonaisuuteen vertaaminen on paikallaan, jotta lukija hahmottaa suuruusluokan. Berliini tai Oulunjärvi, samapa tuo.
7.11.2011 9.14
Kanapee
Samaa mieltä
...Lectorin kanssa.
7.11.2011 22.12
yo-man
Meiltähän sopivia lätäköitä verrattavaksi löytyy aina useampikin. Silti vaikka "hiukan pk-seutua suurempi" olisi ollut helpommin käsitettävä kuin tuo mainittu. Nyt olisikin kiva saada tietää minkä järven vesimäärä vastaa möhkälettä tilavuudeltaan.

Neliökilometrit on ainakin minulle helpointa tajuta laskemalla vastaavan neliön sivu - sen laskee daijumpikin vaikka luurillaan.