Siirry sisältöön
Haku

Olavi Uusivirta

29.3.2011 16.05

Miten niin muutama?

Tästä on vaiettu liian kauan.

Suomen kielen perussanakirjan mukaan muutama viittaa lukumäärältään epämääräisiin asioihin (kuten nyt vaikka fisuihin). Olennaista on kuitenkin, että muutama on ”joku (harva), jokunen”.  Kyseenalaiseksi jää, mahtuuko esimerkiksi prikallinen fisuja vielä tämän määritelmän piiriin.

Avuksi tulee Suomen laki, jonka  mukaan muutama on 3-99 kappaletta. Tuon verran olisi Jannekin saattanut Ainolle kyetä ennustamaan: otan Aksun ja Eikan kanssa muutaman ja tulen sitten kotiin.

Erityisen ongelmalliseksi osoittautuu luku kolme. Vaikka muutama voisikin olla kolme, ei kolme koskaan ole muutama. Pullon henki ei sano: saat muutaman toivomuksen. Me emme tapaa muutaman sepän patsaalla. Pietari ei kieltänyt Jeesusta ”muutaman kerran”. Kolme on kolme, oli sitten puhe sisarista, muskettisotureista tai viisaista miehistä.

Näyttäisikin siltä, että muutaman määritelmä alkaakin todellisuudessa vasta luvusta neljä. Neljän jälkeen peli on menetetty. Tämä pätee niin ravintola-annoksiin kuin merkitseviin katseisiin. Neljässä on kyse jo toistosta.

Muutama tulee apuun kun laskeminen muuttuu turhaksi. ”Ne olivat lähinnä tekstiviestejä ja olihan siinä muutama puhelukin”. ”Lisävelkaa tarvitaan muutama miljardi”. Muutamaa käytetään lähes poikkeuksetta harhaan johtamisen välineenä: ”olen muutaman minuutin myöhässä”.

Hermostuttavinta muutaman käyttö on silloin kun sitä käytetään selvästi vittuilutarkoituksessa: ”Lisää muutama oksa timjamia”. Siis montako oksaa? Kun muutamaan vielä yhdistetään hyppysellinen, tekee mieli rikkoa jotain.

Kuten niin usein ongelmallisten tilanteiden edessä, käännyin ruotsalaisten puoleen. Ruotsissa muutaman diskurssi on luonnollisesti Suomea muutaman askelen edellä. Muutamia keskustelupalstoja seuraamalla löysin vihdoin tarkan ja ajantasaisen määritelmän muutamalle: ”Några = så många du själv vill att det ska vara”.


Palaa otsikoihin | 15 puheenvuoroa

29.3.2011 17.13
Reilu peli
Pullon henki on reilu sanoessaan selvästi, että saat kolme toivomusta, eikä "saat kolmesta yhdeksäänkymmeneenyhdeksään toivomusta". Miten silloin voisi tietää montako toivomusta on jäljellä.
29.3.2011 19.29
Kielimies
Parista puoleen tusinaan
Ei kai "muutaman" vuoksi kannata sentään päänsärkyä kärsiä (ellei sitten ole tullut otettua "muutama" liikaa). Joku viisas on minulle määritellyt "muutaman" olevan 2 - 5. Siis parista puoleen tusinaan.

Mielenkiintoista, että "parin" määritelmän kohta 3. (Kielitoimiston sanakirja 2.0) kuuluu näin: "3. pientä lukumäärää ilmaisemassa: noin kaksi, kaksi kolme; muutama, joku (harva), jokunen." Tämän mukaan "muutama" alkaisi siis parin kolmen hujakoilta, mutta monen mielestä varmaankin vasta, kun määrä on vähintään kolme.

Paljon köyhempi olisi kielemme ilman "muutamaa", "hyppysellistä", "rahtusta" jne.
30.3.2011 6.51
Kielimies
Tarkennus haukansilmille
Täsmällisempi ilmaus olisi toki "parista puoleenkymmeneen", koska ajatuksena oli, että muutama on vähemmän kuin puoli tusinaa.
30.3.2011 9.26
Olli
Olisiko 8
Raamatun mukaan muutamaon kahdeksan. Vedenpaisumuksesta sanotaan, että siitä "pelastui muutama sielu". Pelastuneet olivat Nooa ja hänen kolme poikaansa vaimoineen´. Yhteensä siis kahdeksan.
30.3.2011 12.33
himpsu
Miten niin 8
> Raamatun mukaan muutamaon kahdeksan.
> Vedenpaisumuksesta sanotaan, että siitä
> "pelastui muutama sielu". Pelastuneet olivat Nooa
> ja hänen kolme poikaansa vaimoineen´.
> Yhteensä siis kahdeksan.

Raamattua tarkemmin tuntematta en olisi niin varma, että niitä vaimoja oli vain yksi poikaa kohden, muinaisina aikoina niitä saatti olla enemmänkin?
30.3.2011 13.09
Vesa Heikkinen
Väärinymmärryksistä on kiinnostava Arto Mustajoen juttu uudessa Tieteessä tapahtuu -lehdessä. Puhutaanpa siinä "muutamastakin".

http://ojs.tsv.fi/index.php/tt/article/view/4003/3759
30.3.2011 19.37
Olli
Raamattusitaatti
1. Pietarinkirje 3. luku jae 20. "Vain muutama ihminen, kaikkiaankahdeksan, pelastui arkissa veden kantamana."
Tässä siis muutama on esim. kahdeksan.
30.3.2011 20.00
kraa
muutama
Muutama on kolmesta yhdeksään.
Yksi on yksi, kaksi pari tai kaksi, kymmenen on kymmenen, ja jo yhdestätoista lähtien yli kymmenen.
Kuulostaisihan muutamakymmen oudolta, jos muutama olisi yli yhdeksän.
30.3.2011 21.56
Myöskin raamattua tuntematta
Oliko vaimoillakin sielut?
Niin, mutta oliko niillä mahdollisilla vaimoilla sielut raamatullisena aikana? Eikös naisten henkisiä ominaisuuksia kyseenalaistettu länsimaissakin vielä muutama vuosisata sitten.
1.4.2011 10.24
Muutama vinkki
Olavi, ongelmasi on pois päiväjärjestyksestä! Söin juuri muutaman luumun: ankarasti ottaen niitä oli kolme. Kolmekin on muutama.

Seuraavan kerran kun reseptissä käsketään lisäämään muutama timjaminoksa, lisää kolme!

Hyppysellinen on hyppysellinen. Se on näitä juttuja elämässä, jotka ihmisen vain pitää tietää. Kyllä sen sitten maistaa, tuliko suolaa liikaa.
1.4.2011 12.19
pekka välieurooppa
muutama
kyllä juttu on niin että muutama on aivan varmasti vain muutama eli tarkemmin 2-4, senhän sanoo jo järkikin.
ruotsin somliga, joka on mielestäni vastaava sanonta, kattaa mielestäni myös tämän alueen ja saksan einige on ihan yhtä paljon. englannin some people esim. viitaisi myös omasta mielestäni näihin aika vähiin lukumääriin.
1.4.2011 15.32
Hyppysellinen on hyvä mitta.
Hyppysellinen on se määrä mikä astiasta sormin otettaessa jää peukalon ja muiden sormien väliin. Sehän on varsin tarkka mitta. Ja helppokäyttöinen.

Mittana sukua vaikka kalastajien käyttämälle sylelle syvyysmitoissa. Kun verkkonarua lapetaan pohjasta, syvyys tulee kätevästi mitattua ojennettujen käsien välillä.
7.4.2011 20.07
tuulia
paar und ein Paar
Muutamassa on sentään joku tolkku, eikä se pääse sekaantumaan pariin. Itse painiskelen vuosikaupalla saksan "paar" kanssa. Nimen perusteellahan sitä voisi hyväuskoinen ei-natiivi kuvitella että kysessä on suomen paria (kolmea) vastaava luku. Vaan ei, useampi paikallinen on jo puheistani hämmentynyt, sillä "paar" on vissiin aina enemmän kuin kolme, mielellään siinä viiden hujakoilla, tai ehkä muutama. Ilmeisesti enemmän kuin "einige". Sitä vastoin "ein Paar" on tietysti kaksi.
8.4.2011 19.51
Urpu
Muutamassa on paljonkin tolkkua. Täytyy vain toivoa, että tarjotessaan jollekulle vaikkapa muutaman karamellin, vastapuolena on täysjärkinen ihminen, joka ei kahmaise 99 karkkia.

Ranskan "deux petites minutes" se vasta vinkeä ilmaus onkin. Se voi takoittaa mitä tahansa sekunnin ja kolmen vartin välillä. Vaan kun menen Ranskaan, hyväksyn tämän, sillä kuinka voisin elää muuten kuin maassa maan tavalla.
3.10.2012 14.15
Suhteellista
Olen joskus nähnyt kokeen muutamaan liittyen. Siinä lopputulema oli, että muutaman sisällään pitämä lukumäärä riippuu sillä määriteltävien asioiden koosta tai tärkeydestä. Esim. Jos henkilö löytää sängystään muutaman kirsikankiven tai muutaman hiekanjyvän, on hiekanmuruja todennäköisesti useampi, kuin kirsikansiemeniä. Yhteenvetona muistaakseni todettiin, että muutama voi olla 3-60, mutta siis vähemmän, kuin paljon.