Leksana kirjoittivat Säädöskieli ja sen ymmärrettävyys -hankkeen tutkijat ja tukiryhmän jäsenet.
LEKSA, säädöskieliblogi
”Laki ei tunne kriminaalipotilasta”
Mielenterveyslaki vuodelta 1990 ei tunne käsitteitä kriminaalipotilas eikä oikeuspsykiatrinen potilas. Alan käsitteistö on muutenkin sekavaa, ja toisinaan törmää vielä yleiskielisissä asiateksteissäkin sellaiseen sanaan kuin hullu.
Niuvannimen sairaalan historian kirjoittanut Kaija Vuorio tulistui hullu-sanan käytöstä Hiidenkivi-lehden kirja-arviossa. Nyt olisi hyvä kuulla tämän blogin lukijoiden ajatuksia siitä, mitkä olisivat ymmärrettävät ja korrektit tavat viitata mielisairaaloiden potilaisiin ja yleisemmin mielisairaisiin.
Alla joitakin Kaija Vuorion ajatuksia keskustelun pohjaksi (poimintoina sähköpostiviesteistä). Kooste on minun kasaamani, joten kaikki moitteet voi osoittaa suoraan minulle.
*
”On tullut matkan varrella mieleen, ettei mielisairauksia oikein tunneta. Siksi kielenkäyttökin on niin leimaavaa. Esimerkiksi tämä oikeuspsykiatrinen, joka on yleistynyt vasta 2000-luvulla oman tutkimuksen kansainvälistymisen myötä. Sitä ennen on puolivirallisesti ja viranomaiskäytössäkin käytetty termejä kriminaalimielisairaala ja kriminaalipotilas, vaikka olisi kai ollut mahdollista muodostaa sama kantaaottamattomastikin, kuten muissa kielissä (rättpsykiatrisk, forensic).”
”Termit kriminaalipotilas ja kriminaalimielisairaala aiheuttavat suurta sekaannusta, sillä myös vankimielisairaalasta ja sen potilaista käytetään samoja termejä, vaikka kyse on psykiatrisesti eri asiasta. Nykyisin taidetaan puhua psykiatrisista vankipotilaista. Ovatko kielitieteilijät tätä asiaa tutkineet? Olen suorastaan ongelmissa, sillä historioitsijana en oikein voi käyttää muita kuin aikakauden termejä, mutta tuntuu niin väärältä jatkaa väärää perinnettä. Niuvanniemessä hoidetaan hyvin sairaita ihmisiä, siis ei rikollisia tai psykopaatteja.”
”Valtion mielisairaaloissa on aina hoidettu myös oikeudessa mielisairauden takia tuomitsematta jätettyjä potilaita. Lisäksi tehdään mielentilatutkimuksia. Syksyllä ilmestyneen historiani ykkösosassa jo tuskailin sitä, että ei ole olemassa muuta aikakauden termiä kuin kriminaalipotilas. Nyt kakkososassa ongelma on vielä suurempi, sillä vuoden 1952 jälkeen kaikki maan kriminaalipotilaat keskitettiin Niuvanniemeen ja Mustasaaren, jolloin nämä sairaalat olivat oikeastikin kriminaalimielisairaaloita.”
”Kriminaalipotilas on outo ja väärä termi, sillä se tarkoittaa myös vankimielisairaalan (vankiloiden psykiatristen osastojen) potilasta. He taas ovat syyntakeisina tuomittuja oikeudessa rikoksesta, mutta sairastuneet esim. vankilassa psyykkisesti.”
”Historiaa kirjoittaessani olen koettanut kuvailla myös yleisön suhtautumista Niuvanniemeen. Jopa kansaedustajat ovat tehneet aloitteita Niuvanniemen vankimielisairaalan asioista, joten tuulimyllyt ovat vastassani joka puolella.”
VESA HEIKKINEN
Palaa otsikoihin | 0 puheenvuoroa