Siirry sisältöön
Haku
Kotuksen säädöstekstiaiheinen blogi. Kuva: Leksa.

Leksana kirjoittivat Säädöskieli ja sen ymmärrettävyys -hankkeen tutkijat ja tukiryhmän jäsenet.


LEKSA, säädöskieliblogi

28.2.2011 13.07

Missä lakiviidakon Tarzanit?

Eduskunnassa vai järjestöissä?

Lainsäädännöstä ja lakeihin nojaavista viranomaisteksteistä puhutaan usein viidakkona, jonne kansalainen eksyy. Kuka olisi se Tarzan, joka veisi läpi pöheikön tai peräti raivaisi tiet kansalaisen kulkea? (Työntämättä kuitenkaan ketään kalliolta alas tms.)

Virpi Peltomaa ja Anna-Maija Kurvinen-Tikkanen kirjoittivat äskettäin (22.2.2011) Hesarin yleisönosastolla näkövammaisten tilanteesta ("Hakija eksyy lakiviidakossa"). Heidän mukaansa sosiaali- ja terveyspalvelut on sellainen viidakko, jossa moni kansalaisisista uupuu: palveluita ei jakseta edes lähteä hakemaan eikä saaduista päätöksistä jakseta valittaa. Aina kirjallisia päätöksiä ei edes saa.

Tavallistakin vaikeampi tilanne on erityisryhmille, esimerkiksi näkövammaisille. He joutuvat hakemaan tietoa yleensä muualta kuin painetuista teksteistä. Heidän perusturvansa on uhattuna, samoin oikeudenmukaisuuden toteutuminen, kuten Peltomaa ja Kurvinen-Tikkanen kirjoittavat.

Näkövammaisten Keskusliitto on pyrkinyt auttamaan näkövammaisia pykälätiheiköissä. Eri puolilla maata on työskennellyt yhteensä 12 aluesihteeriä. Nyt on pelättävissä, että RAY ei enää tukisi tätä toimintaa.

Näkövammaisten järjestö ja muutkin järjestöt tekevät tärkeää työtä opastaessaan ihmisiä virka- ja säädösviidakossa.  Kuten yleisönosastokirjoittajat sanovat, järjestöt voivat tukea yksittäisiä kansalaisia, mutta koko lakiviidakon tolkullistaminen on eduskunnan tehtävä.

VESA HEIKKINEN


Palaa otsikoihin | 0 puheenvuoroa

Ei puheenvuoroja