Siirry sisältöön
Haku

Laura Niemi

24.6.2015 9.40

Toimistohommista lomahommiin

Laura Niemi

Hommat-loppuiset aihetunnisteet leviävät Twitterissä.

Olen nähnyt Twitterissä viime aikoina monia aihetunnisteita, joiden jälkiosana on sana hommat. Twitter-virrassani on vilissyt esimerkiksi tällaisia tunnisteita: #opehommat, #lomahommat, #lounashommat, #kirjoitushommat.

Usein tunniste kertoo, mitä kirjoittaja on tviitin kirjoittamisen aikaan ollut tekemässä tai mihin asiaan tviitti liittyy. Se tarjoaa tekstille ikään kuin kehyksen:

”Kovat jätkät painaa kuulemma ctrl+enter kun lähettävät sähköpostia #toimistohommat”

Hommat-jälkiosa vaikuttaa olevan produktiivinen, eli sen eteen voi lisätä oikeastaan minkä tahansa sanan. Joskus hommat-tunnisteessa on ironinen tai leikittelevä sävy. Leikitteleviä ovat ensinnäkin sellaiset tunnisteet, jotka kuvaavat passiivista tekemistä: #sairasteluhommat, #nukkumishommat. Yleensä tällaista epäaktiivista tekemistä ei kuvailla homma-sanalla, joka yleiskielessä merkitsee puuhaa tai askaretta.

Ironinen sivusävy on myös sellaisissa tunnisteissa, jotka kuvaavat ainutkertaista ja kirjoittajalle tärkeää kokemusta tai tapahtumaa. Tällaisia ovat esimerkiksi #naimisiinmenohommat, #häähommat ja #synnyttelyhommat.

Synnyttelyhommissa leikittelevä sivusävy muodostuu paitsi hommat-sanasta myös frekventatiivimuotoisesta synnytellä-verbistä. Yhdessä nämä keinot luovat vaikutelman siitä, että synnyttäminen olisi arkipäiväinen tai rutiininomainen tapahtuma, vaikka todellisuudessa se on pikemminkin ainutkertainen ja ikimuistoinen kokemus.

Hommat-loppuinen tunniste pidentää tviittiä peräti kuudella merkillä, ja usein se ei olisi välttämätön – esimerkiksi pelkkä #lounas tai #loma riittäisi itsessäänkin aihetunnisteeksi. Sillä on siis oltava joitain muita merkityksiä.

Kyse on varmasti ainakin osittain siitä, että hommat-tunnistetta käyttämällä tviittaaaja viestittää tuntevansa Twitterin kielenkäyttötavat ja uusimmat kielelliset trendit. Sillä luodaan myös jonkinlaisia yhteisöllisyyden merkityksiä.

Esimerkiksi #synnyttelyhommia tai #häähommia ei käytä välttämättä pelkästään se, joka on lähdössä synnyttämään tai menee naimisiin, vaan myös muut keskusteluun osallistuvat tviittaajat. Yhteisöllisyyttä kuvaa hyvin seuraava tviitti:

”#synnyttelyhommat-häsän twiitit on mahtava esimerkki Twitterin yhteisöllisyydestä. Iso joukko hengessä mukana!”

Pian alkavat #lomahommat – hyvää kesää kaikille!


Palaa otsikoihin | 1 puheenvuoro

9.8.2015 8.54
#huomiointihommat
Todellisuudesta
Aluksi: olen myös törmännyt tähän #hommat-aihetunnisteeseen ja käytän sitä usein myös itse. Pahoittelen, että kommenttini ei käsittele itse kirjoituksesi aihetta, vaan sen kohtaa, jossa kirjoitat synnyttämisestä ja "todellisuudesta".

Ja sitten asiaan. Mielestäni synnyttäminen ei "todellisuudessa" ole ainutkertainen ja ikimuistoinen kokemus. Se on varmasti sitä hänelle, joka synnyttää, hänen kumppanilleen ja jopa lähipiirilleen. Laajemmassa mittakaavassa synnyttäminen on "todellisuudessa" varsin arkipäiväinen ja rutiininomainen tapahtuma – aivan kuten kuolemakin (joka muuten voi olla kuitenkin kuolevalle synnyttämistäkin ainutlaatuisempi kokemus).

Tämä kyseinen lauseesi olisi onnistunut paremmin, jos olisit lisännyt siihen kokijan (vaikka "synnyttäjälle" tai "vanhemmille") liian yleisen väittämän todellisuudesta asemesta.