Siirry sisältöön
Haku

Laura Niemi

30.9.2014 9.20

Jos av, laita yv

Laura Niemi

Sosiaalisen median osto-myyntiryhmien keskusteluissa vilisevät lyhenteet.

Olen näin syksyn tullen tehnyt suursiivousta kotona ja myynyt vaatteita Facebookin osta ja myy -ryhmissä (ja ehkä ostanutkin jotain pientä). Olen huomannut, että tällaisissa ryhmissä lyhenteillä on tärkeä rooli myyjien ja ostajien vuorovaikutuksessa.

Osa lyhenteistä on jo hyvinkin vakiintuneita. Vakiintuneimpia lienevät av ja yv. Näitä kahta lyhennettä käytetään usein yhdessä ikään kuin parina. Niiden perinteisempi merkitys liittyy urheiluun ja tarkoittaa ’alivoimaa’ ja ’ylivoimaa’. Kierrätyspalstoilla ne ovat saaneet kuitenkin uudet merkitykset: av tarkoittaa ’alustavaa varausta’ ja yv ’yksityisviestiä’. Av:lla ostaja varaa tuotteen ja yv:llä hän ilmaisee, että hän lähettää myyjälle yksityisviestin ja sopii kaupoista.

Usein kommentissa ei ole mitään muuta kuin kaksi lyhennettä ja kenties ja-sana niiden välissä.

AV, YV
av ja yv
av, yv :)

Joskus varauskommenteissa on lyhyesti tietoa myös esimerkiksi siitä, minkä myynti-ilmoituksen tuotteen ostaja varaa. Toisaalta lyhenteiden jäljessä saattaa olla tieto yksityisviestin lähettämisajankohdasta.

av pinkki neule
av, yv laitettu
av, yv illalla

Varausta tarkoittavalla lyhenteellä on selvästi oma tehtävänsä. Myytävistä tavaroista käydään kovaa kilpailua, ja tuotteet voivat mennä nopeammalle varaajalle, jos näpyttelee kommenttiaan liian kauan. Lyhenteen saa kirjoitettua silmänräpäyksessä. Muistan, kun kerran vanhoja lasipurkkeja havitellessani rupesin kirjoittamaan pidempää varausviestiä, ja purnukat menivät sivu suun. Olisi varmaan kannattanut kirjoittaa vain av, yv.

On kiinnostavaa, että av on yleisin varaustapa myös sellaisissa kommenteissa, joissa on muutakin tekstiä. Tällaisissa kommenteissa nopeus ei ole ollut välttämättä syynä lyhenteen käytölle, vaan lyhenne eksynee tekstiin silkasta tottumuksesta.

Ottaisin kaiken muun paitsi nuo korvikset! Joten av ja yv
Av, yv! Pakko saada tää! Onko aitoa nahkaa?

Lyhenteitä saatetaan käyttää myös myynti-ilmoituksissa, ei ainoastaan kommenteissa.

Myydään nahkasaappaat, koko 38, nouto Kaisaniemestä. Jos av, laita yv.

Ryhmissä käydään ajoittain jopa keskustelua siitä, onko jollain muulla sanalla tehty varaus pätevä. Av on siis hyvin vakiintunut varauskeino, ja muita muotoiluja ei enää välttämättä edes hyväksytä varaukseksi.

Toi mun kommentti oli kyllä vähän niinku av koska ilmaisin että oon kiinnostunu…
Aa, no ehkä myyjä laskee sen av:ksi eli jono.

Av-lyhenteen jälkeen näkee paljon sanaa jono, jolla voi ilmaista olevansa varausjonossa. Joskus hyvin pitkätkin kommenttiketjut koostuvat pelkästään ilmauksista av, yv ja jono. Uudet jäsenet eivät varmaan saakaan aivan heti kiinni siitä, miten kaupat hoidetaan. Ennen kuin he voivat ryhtyä kaupantekoon, heidän täytyy ymmärtää tuotteiden varaamisessa ja ostamisessa tarvittavat lyhenteet ja niiden käyttöyhteydet.

Av ja yv eivät suinkaan ole ainoat kirjainlyhenteet, joita kierrätysryhmien jäsenet viljelevät. Esimerkiksi ’ylläpitäjää’ merkitsevä yp on varsin vakiintunut.

Niin ikään usein kommenteissa vilahteleva sana up ei sen sijaan ole lyhenne vaan sitaattilaina englannista. Kirjoittamalla up-kommentin myynti-ilmoituksen alle myyjä nostaa tuotteensa ryhmän sivulla ylimpänä näkyvien ilmoitusten joukkoon. 

Kierrätysryhmät ovat lyhenteineen ja pikkusanoineen vähän kuin oma kielellinen maailmansa somen syövereissä.


Palaa otsikoihin | 9 puheenvuoroa

30.9.2014 11.25
Ninni
Lyhenteistä vielä
Olen törmännyt näissä kierrätysryhmissä myös lyhenteeseen mmm, joka tulee sanoista "myynnissä myös muualla". Tällä ilmaisulla kai halutaan estää ensimmäisen halukkaan ostajan pettymys, jos sama tuote on jo ehditty varata toisessa ryhmässä.
30.9.2014 13.53
Maj
Av
Huomasin tekstistä, että "av" oli selitetty tarkoittavan varausta. "Av" kuitenkin tarkoittaa "alustavaa varausta" josta se on lyhennetty. Sen takia voidaan kirjoittaa esim. "Av ja yv. Onko nahkaa?" jolloin varaus on alustava ja astuu voimaan ehtojen täytyttyä.
1.10.2014 20.36
Vellamo
Av
Av on toki perinteisesti tarkoittanut alivoiman lisäksi myös "annetaan vuokralle". Se on yleinen lyhenne asuntoilmoituksissa, niin somessa kuin muuallakin.
2.10.2014 16.04
jospa
Olen jo pitkään odottanut kotuksen kantaa eri ryhmien säännöissä viliseviin "upata" ja "upittaa" -termeihin. Kumpi on se oikea?? Jossakin toki näkee myös suomenkielistä "nostaa" -termiä, mutta harvemmin.
2.10.2014 23.49
K
Hei! Haluan ensinnäkin sanoa, että blogisi on todella mielenkiintoista luettavaa! Eksyin tänne HS:n sivuilla olevan artikkelin kautta. Pidin jo itse artikkelista, mutta omia kirjoituksiasi on vielä mukavampi lukea.

Kuulun itsekin kierrätysryhmään Facebookissa ja "av" ja "yv" ovat tuttuja ilmauksia. Oli hauska lukea syvempää pohdintaa niiden käytöstä! Kierrätysryhmissä lähes jokainen kommentti päättyy myös iloiseen hymiöön. Siitä on tullut eräänlaisen kohteliaan kanssakäymisen merkki.

Mukavaa syksyn jatkoa!
3.10.2014 8.01
Laura Kataja
Lyhenteitä...
Nuo palstat eivät ole tuttuja, mutta tuli tuosta "annetaan vuokralle" mieleen että sama ilmiöhän tuossa on kuin rivi-ilmoituksissa, mutta eri syystä:

Niissä piikkuilmoituksissa "yst.vast.pyyd. täm. lehd.toim. nimim Kalle" yritettiin saada sanoma mahtumaan niin pieneen tilaan kuin suinkin, koska joka merkistä piti maksaa.

Tuossa taas on ehdittävä kirjoittaa ja lähettää viesti niin nopeasti kuin suinkin.

Eikös konkreettinen pörssi toiminut sekin vähän tuohon tapaan (siis ennen kuin kaikki alkoi tapahtua tietokoneilla): meklarit huutelivat tarjouksiaan hyvin lyhennetyssä muodossa, ei ollut aikaa pitkiin jaarituksiin.
3.10.2014 11.02
Anni-Helena
Itse aina mielenkiinnolla seurailen, milloin tällaiset netti- tai somelähtöiset ilmaisut siirtyvät netin tai somen ulkopuolelle, millaisissa konteksteissa niitä käytetään ja poikkeaako käyttö alkuperäistarkoituksesta.

Esimerkiksi baarissahan voisi kiinnostavan henkilön nähdessään huikata kavereille "Av!", johon muut kiinnostuneet voisivat puolestaan vastata "Jono..." Muitakin esimerkkejä löytyy runsaasti ja etenkin pelimaailman puolelta. Ounaus, servaus, ihku...

Tuli myös mieleen, että WhatsApp-pikaviestimessä olen nähnyt käytettävän lyhennettä äv puhuttaessa ääniviestistä. "En jaksa kirjottaa, laitan äv"
7.10.2014 10.50
Riina ja Pinja
On totta, että lyhenteet valtaavat sosiaalisen median. Osto-myyntipalstojen lisäksi lyhenteet yleistyvät muuallakin internetissä, ja alkavat vaikuttaa myös puhuttuun kieleen. Nykyään kaupungilla kävellessä etenkin nuorten suusta kuulee lyhennettyjä lausahduksia, kuten "omg" tai "lol".

Lyhenteet aiheuttavat epäselvyyksiä ja väärinymmärryksiä. Vaikka tällaisia lyhenteitä käytetäänkin usein sarkastisesti, ne alkavat tulla huomaamatta ja teksti muuttuu todella vaikeaselkoiseksi.

2.11.2014 16.41
Kaisu Riihinen
kiitos!
Kiitos tästä artikkelista. Googlaamalla löysin ja sain näin selville mitä nämä koodit tarkoittavat oman ilmoitukseni alla...