Kielitoimiston kouluttaja
Kiinni jäit
Uutisessa ei ole niinkään uutista se, että toisen tekstiä lainataan lähdettä mainitsematta.
Kopipeistaaminen on arkipäivää niin koulumaailmassa kuin työelämässäkin. Esimerkiksi virkateksteissä lainataan lakitekstiä surutta, eikä tavallisella tallaajalla ole välttämättä aavistustakaan siitä, millaisen palapelin äärellä istuu.
Jos kopipeistaaminen kiellettäisiin, yhteiskunta lakkaisi toimimasta. Monessa yhteydessä kopioiminen on sallittua – ainakin niin kauan kuin siitä ei jää kiinni. Mutta missä menee raja?
Hyväksyttävyyden määrittämiseksi voi tehdä ainakin seuraavat testit:
1. Kaiva esiin viisi viimeksi tekemääsi tekstiä. Kuinka suuren osan niistä olet saanut aikaan leikkaa liimaa -menetelmällä, kuinka suuri osa on omaa tuoretta tekstiäsi? Mitä kadut, mitä et?
2. Aseta hyväksyttävyysjärjestykseen seuraavien asioiden imuroiminen lähdettä mainitsematta:
- hyvät ideat
- huonot ideat
- nerokkaat kiteytykset
- termit tai muut sanajonot, joiden merkitys jää itsellekin epäselväksi
- moitteettomat muotoilut
- kielioppivirheet.
Miten testausta voisi jatkaa?
Annastiina Viertiö
Palaa otsikoihin | 10 puheenvuoroa
Minkä hyväksyttävyyttä tässä mitataan ja millä perusteilla? Miksi sotketaan ajatusten, asioiden ja tekstien kopiointi? Kopioinnin laillisuus ei ainakaan riipu siitä, onko tekstin sisältö nerokas vai typerä.
Kaikkihan me istumme jatkuvasti palapelin päällä. Kaikki tekstit rakentuvat suuremmista tai pienemmistä, jo olemassa olevista kielipalapelin palasista. Asia, josta puhumme nyt, liittyy siis kaikkeen kielenkäyttöön. (Ja tällä foorumilla puhutaan muun muassa kielenkäytön ilmiöistä, jos joku ei olisi sattunut huomaamaan.)
Liimanäpillä on pointti: Paras testi kopipeistauskiusauksen yllättäessä olisikin kysyä itseltään, miltä tuntuisi, jos kyseessä olisi oma tekstini ja joku muu haluaisi lainata sitä lähdettä mainitsematta.
Hämärien kysymysten kytkeminen ajankohtaiseen tapaukseen on sikäli outoa, että kyseisessä tapauksessa on yhden osapuolen mukaan sellaisen tekstin käyttämisestä, joka oli alkujaan kirjoitettu Metalliliiton lausuntoa varten ja jonka sen kirjoittaja myöhemmin antoi tai otti toiseen käyttöön. Tätä ei kai edes ole kiistetty, vaan asiassa vain halutaan nähdä jotain paheksuttavaa, vaikka se vain on lähinnä vähän outoa – poliittisista syistä.
Testiajatus on hölmö, koska tuskin ihminen, jonka pitää imuroida muiden tekstejä, osaa edes erottaa hyvää ideaa huonosta tai kielioppivirheitä moitteettomista muotoiluista.
Tätä samaa tapahtuu sävellystyössä. On mahdollista että kappaleen säveltäjä haastaa toisen oikeuteen plagioinnista, kunnes käykin ilmi että tuo moittija onkin itse kopioinut melodian jostain muualta, esim. kansanlaulusta.
Mutta tuomittavaa on tietenkin plagiointi, mitä esiintyy paljon esim. opinnäytetöissä ja tietenkin erilaisissa koulutehtävissä. Ja se että tietotekniikka tekee plagioinnista entistä helpompaa, ei tee lyijykynällä plagioimista yhtään sen hyväksyttävämmäksi.
Jos varastaa kioskista kaljakorin ja kuljettaa sen pois henkilöautolla, on se yhtä suuri rikos kuin se jos kaljakorin kuljettaisi pois paikalta kantamalla!
Vaikka onhan se niinkin, kuten eräässä kuvatekstissä, jossa kaksi koiraa istuu tietokoneen ääressä, todetaan: ”Netissä ei kukaan tiedä, jos olet koira.”
Kannattaisiko blogin ylläpitäjien siksi harkita, että kirjoittajien pitäisi rekisteröityä ja kirjautua salasanalla tällekin foorumille?