Siirry sisältöön
Haku

Kaija Parko

19.1.2013 13.48

Ihan itse

Omatoimisuuteen kannustamisessa ei ole mitään pahaa.

Itse tekeminen on sekä kivaa että hyödyllistä.  Eri asia on, että itsepalvelun nimissä meidät pakotetaan hoitamaan moninaisia pikku hommia, joista ennen ovat huolehtineet ihan oikeat ihmiset; nyt asiakas kohtaa koneen, jonka kanssa seurustelu ei aina ole ollenkaan kivaa.

Viimeksi tällainen omatoimisuuden vaade tuli kohti terveyskeskuksessa, jossa itseilmoittautumispisteessä  asioitiin – jonottaen! Kirjaston lainaustiskin itsepalveluun on jo niin tottunut, ettei enää edes ihmettele systeemiä, jossa itse palvelee itseään. Itsepalvelukassat lisääntyvät kovaa vauhtia. Lihatiskin tuolle puolen ei sentään vielä kannusteta.

Yhä merkillisempää oli luvassa terveysaseman itehoitopisteessä. Leikillinen kyltti johdatteli kävijän paikkaan, jossa sai mitata verenpaineen, ottaa virtsanäytteen ja tietenkin punnita itse itsensä. Itsehoitajan työhön toki oppii, mutta kun ne laitteet eivät puhu, eivät ainakaan vielä. Omahoitaja ehkä sanoisi kannustavan sanan painonpudotuksen onnistumisesta, neuvoisi tulkitsemaan verenpaineen raja-arvoja ja selittäisi virtsanmittausliuskareiden väritystä.

Muistaakseni apteekissakin myydään nykyään itsehoitotuotteita.

Takaraivossa alkaa kasvaa hienoinen epäilys digitaalista palveluyhteiskuntaa kohtaan. Näinkö niitä uusia työpaikkoja luodaan? On selvää, että esimerkiksi lääkärien ammattitaitoa ei pitäisi tuhlata läppärin naputteluun, vaan edelleen tarvittaisiin eläviä ihmisiä niin asiakaspalveluun kuin moninaisiin toimistotöihin. Ei riitä, että nörttipajoissa kehitellään yhä uusia ja uusia itepalveluohjelmia.

Itsemääräämisoikeus joutuu koetteelle, kun on pakko tehdä kaikki itse!


Palaa otsikoihin | 2 puheenvuoroa

21.1.2013 10.44
Minä itse
Ajattele itse!
No, varaa lääkäriaika ja pyydä lääkäriä mittaamaan verenpaine ja määräämään muut tarvittavat kokeet sekä tulkitsemaan niiden tulokset. Älä käy terveyskeskuksessa vaan mene vastaanotolle, jossa on vastaanottovirkailija.

Kun menet apteekkiin, osta vain reseptilääkkeitä tai pyydä ainakin myyjää neuvomaan rohtojen ostossa.

Älä valitse itsepalvelukassaa.

Aika harvoja asioita on loppujen lopuksi PAKKO tehdä itse.
21.1.2013 11.43
Varjosielu
Palvelu ei kannata
Ei yritysten tarkoitus ole luoda työpaikkoja. Niiden tarkoitus on tuottaa voittoa sijoitetulle pääomalle, siis omistajille. Työntekijöitä palkataan, jos tämä tarkoitus sitä vaatii, mutta ei enempää.

Rutiininomainen palvelu kannattaa yhä huonommin. Sitä on pyritty pitkälti ulkoistamaan yrityksiin, jotka tuottavat sitä tehokkaammin (usein halpatuotantomaissa jos mahdollista). Toinen tapa on yksinkertaisesti palvelun lopettaminen. Tämän kutsuminen itsepalveluksi on tietysti aika absurdia.

Rutiinipalveluita saatetaan vielä tarjota sellaisille, jotka ovat valmiit maksamaan siitä. Tämähän on jo jonkin aikaa ollut käytössä pankkialalla: kyllä laskun saa vielä maksaa pankin tiskillä, mutta se maksaa sitten monta euroa.

”Itsepalvelukassat” tulevat yleistymään aika nopeasti. Ratkaiseva sysäys tulee siitä, että jokin iso kauppaketju testien jälkeen ottaa sen laajaan käyttöön niin, että ”itsepalvelussa” maksamalla saa esimerkiksi 3 prosentin bonuksen. Toisin sanoen jos haluat kassan palveluja, tulee laskuun 3 prosentin lisä. Tämä markkinoidaan itsepalvelualennuksena, vaikka todellisuudessa tietysti hintoja nostetaan niin, että itsepalvelua käyttämällä päästään samaan hintatasoon kuin ennenkin.

Asian voi esittää myös näin päin: Pitääkö jonkun tehdä aikuisen ihmisen puolesta sellaisia asioita, jotka hän voi mainiosti tehdä itsekin? Jos asiakas itse kuitenkin nostelee tuotteet liukuhihnalle, miksi hän ei voisi saman tien viedä niitä viivakoodinlukijan ohi?