Siirry sisältöön
Haku

Hyvää virkakieltä 2021

26.1.2021 11.19

Ota hyvä viranomaiskieli haltuun ja huomaa hyödyt!

Hyvän virkakielen verkko-opiskelupaketti täydentyy tänä vuonna.

Uskallan sanoa, että vuosi 2021 on hyvän virkakielen verkkokoulutuksen juhlaa. Kotimaisten kielten keskus (Kotus) laatii ja julkaisee vuoden aikana viisi verkkokurssia, joissa perehdytään laajasti hyvään viranomaiskieleen ja toimiviin julkishallinnon nimiin, niiden merkitykseen ja hyötyihin – också på svenska. Kurssien tavoitteena on havahduttaa huomaamaan kielen perustava rooli hallinnossa. Tavoitteena on myös motivoida parantamaan virkatekstejä, viranomaisnimiä sekä organisaatioiden sisäistä ja ulkoista viestintää.

Tavoitteet ovat korkealla, mutta niin niiden kuuluukin olla. Kieli nimittäin läpäisee hallinnon kauttaaltaan, eikä viranomaistyötä voi tehdä ilman kieltä. Myös kansalaisten asiointi viranomaisten kanssa on kielenkäyttöä: kasvokkaiskeskustelut, puhelut, sähköposti- ja tsättiviestit, lomakkeet, kirjeet, verkkotekstit – kieltä kaikki tyynni.

Hyvästä virkakielestä hyötyvät niin viranomaisten palveluja käyttävät asiakkaat kuin viranomaiset itse. Hyödyt ovat tutkimusten mukaan kiistattomat: Kun tekstejä parannetaan ja asiointiprosesseja selkeytetään, asiakkaat tietävät, miten toimia. Yhteydenotot epäselvyyksien vuoksi vähenevät, ja organisaatioissa säästetään aikaa ja rahaa. Luottamus viranomaisiin kasvaa, kansalaisten yhdenvertaisuus paranee, ja organisaatioissa työ tehostuu. Hyvä viranomaiskieli ei ole marginaalinen asia, vaan sillä on oikeasti merkitystä.

Viisi kurssia täynnä kieliasiaa

Kotuksen verkkokoulutuspaketti on kattava kokonaisuus, joka kannustaa perehtymään hyvään virkakieleen, kertaamaan jo opittua ja hoksaamaan uutta. Verkkokurssejamme kannattaa opiskella työporukalla yhdessä ja niin, että asioista keskustellaan tiimeissä ja osastoissa ja niitä opetetaan edelleen. Ahaa-elämykset tapahtuvat hetkessä, mutta kielenkäytön ja tekstien parantaminen vie aikaa ja vaatii monien toimijoiden yhteistyötä. Pääasia on kuitenkin, että lähtee liikkeelle jostain ja kokeilee.

Kotuksen koulutuspakettiin kuuluu jo keväällä 2018 julkaistu ja syksyllä 2020 päivitetty Hyvä virkakieli – Selkeytä lauseita ja virkkeitä -kurssi, jossa opetellaan tunnistamaan virkakielen hankalia lause- ja virkerakenteita. Ensimmäinen uusi kurssimme, Toimiva hallinto on kielestä kiinni, julkaistaan valtionhallinnon E-oppiva-oppimisympäristössä tammikuun lopulla. Kurssi avaa hyvän kielen ja toimivien tekstien merkitystä hallinnon työssä. Kurssissa ravistellaan pinttyneitä käsityksiä kielenkäytöstä ja annetaan tilalle uusia näkökulmia ja tuoretta tutkimustietoa päätöksenteon ja kehittämistyön tueksi. Hyvästä kielestä on silkkaa hyötyä!

Kevään aikana julkaistaan myös ruotsinkielinen Klarspråk – Skriv bättre myndighetsspråk -kurssi sekä kurssi tekstityön organisoimisesta. Klarspråk-kurssissa perehdytään hyvään ruotsinkieliseen virkakieleen, tekstien koostamiseen, hankaliin ja vanhahtaviin lause- ja virkerakenteisiin sekä lukijan huomioimiseen. Kurssissa otetaan erityisesti huomioon suomenruotsalaisen viranomaiskielen erityispiirteet ja kielenkäytön pulmat. 

Kurssi tekstityön organisoimisesta täydentää aiempia kursseja ja tarjoaa konkreettisia vinkkejä siihen, miten tekstien tuottaminen pitäisi organisaatioissa järjestää ja miten tekstejä sekä työskentelyn ja asioinnin prosesseja voi parantaa. Esiin nostetaan hyviä kokemuksia ja suoranaisia onnistumistarinoita eri organisaatioista, ja niistä voi kukin osallistuja ja organisaatio poimia itselleen toimivia malleja.

Syksyn loppukiri 

Syksyllä ilmestyvät vielä kurssit hyvistä julkishallinnon nimistä ja toimivien tekstien kirjoittamisesta. Julkishallinnon nimiä käsittelevässä kurssissa perehdytään toimivien nimien muodostamisen perusperiaatteisiin: kurssilla paneudutaan julkishallinnon nimien tehtäviin ja siihen, mitkä ominaisuudet tekevät nimistä toimivia. Tärkeintä on havahtua siihen, että kun nimet ovat onnistuneita ja toimivia, ne ohjaavat asiakkaat ongelmitta oikeaan paikkaan ja oikean viranomaisen luo.

Verkkokoulutuspaketin viimeisessä kurssissa tarkastellaan yksittäisiä tekstejä. Millaisia ovat toimivat viranomaistekstit, miten niitä suunnitellaan ja työstetään ja miten ne viimeistellään? Vinkkejä annetaan kohderyhmän kartoittamiseen, lukijan huomioimiseen, olennaisen ilmaisemiseen, tekstin tiivistämiseen ja moneen muuhun tekstin kirjoittamisessa ja muokkaamisessa olennaiseen asiaan. Kurssi toimii myös hyvänä vinkkipankkina, josta voi käydä kertaamassa ohjeita ja hakemassa tukea, kun kirjoittamisessa tulee vastaan pulmia.  

Mitä toivomme teiltä?

Verkkokursseistamme ei tietenkään ole iloa ja hyötyä, jos ne eivät löydä kohdeyleisöään. Haastankin teidät kouluttautumaan, oppimaan uutta ja innostumaan viranomaiskielen parantamisesta. Kaikkea ei tarvitse kerrata tai opetella kerralla, vaan kurssit on koostettu niin, että niitä voi suorittaa osio kerrallaan.

Yhdessä opiskeleminen kannustaa jatkamaan ja jakamaan kokemuksia. Vinkatkaa kursseistamme kollegoillenne ja haastakaa heidät opiskelemaan kanssanne. Useimmat kurssien tehtävistä ovat sellaisia, että niitä on hedelmällistä pohtia yhdessä oman tiimin tai organisaation tekstien, tekstityön tai prosessien näkökulmasta.

Kun olette päässeet yksittäisen kurssin tai koko koulutuspaketin loppuun, kerrottehan meille, millaista kurssia oli suorittaa: Mikä oli hyvää, missä voisimme parantaa? Mitä uutta opitte ja miten voitte soveltaa sitä omassa työssänne? Kunkin kurssin lopussa on palautelomake, ja palautetta ja toiveita voitte lähettää meille myös osoitteeseen virkakieli[ät]kotus.fi.

MARIANNE LAAKSONEN
Kirjoitus on ilmestynyt Virallisen lehden Hyvää virkakieltä -palstalla 26.1.2021.

Lähteet ja lisälukemista


Palaa otsikoihin