Siirry sisältöön
Haku

rss Kotuksen uutiset 2018

11.10.2018 13.00

Näin saavut kotukseen ja Kotukseen

Uusi video näyttää tietä läpi tuiskun ja tuiverruksen.

Kotimaisten kielten keskuksesta käytetään varsinkin epävirallisissa yhteyksissä lyhennenimeä Kotus. Toisinaan kotuslaisilta kysytään, mikä se sellainen Kotus on ja tarkoittaako kotus jotakin.

Kotus-kanavalla on nyt julkaistu kokeellinen video, jossa näytetään, miten Helsingin Hakaniemessä sijaitsevan Kotuksen löytää. Kotus sijaitsee Hakaniemenranta 6:ssa. Samassa rakennuksessa toimivat muun muassa Suomen Akatemia ja Opetushallitus.

Hakaniemenranta 6:n ensimmäisessä kerroksessa on muun muassa kirjasto. Kotuksen suojista löytyvät myös laajat manuaaliset kieli- ja nimiarkistot. Arkistoja pääsee käyttämään varaamalla ajan sähköisessä ajanvarausjärjestelmässä.

Kotus, kielitiedon koti

Videolla kerrotaan, mitä kotus tarkoittaa. Kielitoimiston sanakirjan mukaan kotus on murteellinen sana ja merkitsee tilapäistä majaa tai muuta rakennelmaa. Kotus on johdos sanasta kota.

Jonkinlainen suojapaikka kotus siis on. Kotimaisten kielten keskusta Kotusta voi pitää kotimaisten kielten ja kielitiedon kotina. Kotukseen voi astua sisään myös kotus.fi-osoitteesta.

”Ku se sihistää ja puistelee...”

Suomen murteiden sanakirjassa tuodaan yleiskielen sanakirjaa laajemmin esiin kotus-sanan käyttötapoja. Joissakin murteissa sana tarkoittaa metsästäjän näkösuojaa.

Videolla kuullaankin sekä metson soidinääntelyä että murteenpuhujan kuvausta metson soitimesta: ”Ja se panee umppehen silmät sillon ku se sihistää ja puistelee, päätähän niin hierittää.”

Kotus-kanava Youtubessa
kotus (Kielitoimiston sanakirja)
kotus (Suomen murteiden sanakirja)
Kotus (Kysymyksiä ja vastauksia sanojen alkuperästä)
Kotuksen esittely
Kotuksen kirjaston esittely
Tietoa aineistoista

Kotuksen arkistojen asiakaspaikkojen ajanvarausjärjestelmä

Teksti: Vesa Heikkinen


Palaa otsikoihin