Siirry sisältöön
Haku

Kotuksen uutiset 2017

5.12.2017 10.00

Suomen sana on sisu

Yksi vahvimmista ennakkosuosikeista piti pintansa. Sisu oli myös ehdottajien suosikki.

Kotimaisten kielten keskus (Kotus) on valinnut sisun Suomen sanaksi. Suomen itsenäisyyden juhlavuoden Suomen sana -kilpailussa etsittiin sanaa, joka kuvaa parhaiten satavuotiasta itsenäistä Suomea.

Kaikkiaan ehdotuksia tuli Twitterin ja verkkolomakkeen kautta noin 600. Ehdotettuja sanoja tai ilmauksia oli noin 450.

Kilpailu oli osa Kotuksen Sanoin saavutettu -hanketta. Hanke kuuluu Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoon.

Ilahduttavan paljon ehdotuksia

Kotuksen johtaja Ulla-Maija Forsberg iloitsee kilpailun saamasta laajasta huomiosta. ”Sanaehdotuksia tuli ilahduttavan paljon. Tämä on osoitus siitä, että suomalaiset ovat kiinnostuneita kielestään ja tarttuvat herkästi tilaisuuteen, kun kielestä saa esittää omia mielipiteitään. Kiitos kaikille ehdotuksista!”

Forsbergin mukaan Kotus halusi kilpailun kautta herättää kansalaiset pohtimaan omaa kieltään. ”Ajatus satavuotiaan Suomen sanasta meni aika hyvin läpi: mukana oli sekä klassikoita että hyvinkin moderneja, tätä päivää kuvaavia ehdotuksia. Enemmän ruotsinkielisiä sanoja olisin mielelläni nähnyt. Valinta osui sanaan, jota voidaan käyttää molemmilla kielillä.”

Kilpailun loppusuoralla oli kymmenen sanaa: demokratiavaje, elähän, kalsarikännit, löyly, metsä, no niin, perkele, sauna, sinivalkoinen ja sisu. ”Monia hienoja sanoja”, sanoo Forsberg.

Kymmenen kärjessä oli sekä yleisöäänestyksen suosikkisanoja että Kotuksen asiantuntijoiden valitsemia sanoja. Asiantuntijat valitsivat sanansa yleisön ehdottamien sanojen joukosta. Sisu oli sanoja ehdottaneiden suomalaisten suosikki.

Suomen sana sisu. Kuva: Risto Uusikoski, Kotus.

Sisu nähnyt ja kokenut paljon

Lopullisen Suomen sana -valinnan teki kielen Kotimaisten kielten keskuksen neuvottelukunta. Neuvottelukunta perusteli valintaansa tähän tapaan:

Sisu on kulkenut suomalaisten mukana vuosituhansia, ja se on nähnyt ja kokenut meidän mukanamme paljon, ja vastaavasti sen avulla olemme kokeneet myötä- ja vastamäet. Tätä kaikkien suomalaisten yhteistä sisua toivotamme muillekin.

Sana on vanha johdos sanasta sisä (sisällä jne.), ja se tarkoittaa paitsi luonnetta myös yleisemmin ”sisällä olevaa, sisusta”. Tämä on sen merkitys myös joissain lähisukukielissä (kuten vatjan ja viron sisu). Suomen kielelle tyypillisesti siitä voidaan muodostaa myös uusia johdoksia kuten sisukas ja sisuuntua. Sisua käytetään myös ruotsin kielessä, se on siellä suomalainen lainasana.

Lisätietoja: Ulla-Maija Forsberg (0295 333 220, ulla-maija.forsberg[ät]kotus.fi)


Palaa otsikoihin