Siirry sisältöön
Haku

Kotuksen uutiset 2015

14.9.2015 10.00

Uusi tutkimus Kotuksen aineistoista: Yhdyssanat yllättävän yksinkertaisia

Äskettäin julkaistu väitöskirja tarjoaa uutta tietoa yhdyssanoista. Tutkimuksen aineistona on Kotuksessa kerättyjä sanoja.

Laura Tyysteri. Kuva: Turun yliopiston tiedote.
Laura Tyysterin väitoskirja ”Aamiaiskahvilasta ötökkätarjontaan – Suomen kirjoitetun yleiskielen morfosyntaktisten yhdyssanarakenteiden produktiivisuus” esitettiin julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa 5.9.2015. Kuva: Turun yliopisto.

Millaisia ovat uudet yhdyssanat, ja miten ne syntyvät? Nyt on ensimmäistä kertaa tarjolla tarkkaa ja tilastollista tietoa suomen yhdyssanojen rakenteesta. Laura Tyysterin väitöskirja Aamiaiskahvilasta ötökkätarjontaan julkistettiin Turun yliopistossa syyskuun alussa.

Yhdyssanoissa suositaan yksinkertaisuutta

Tyysteri selvitti tutkimuksessaan muun muassa sitä, kuinka ahkerasti suomen kielen suomia mahdollisuuksia käytetään uusien yhdyssanojen muodostuksessa. Kielioppien kuvaukset voivat antaa jopa vääristyneen kuvan siitä, mikä kielenkäytössä on oikeasti tavanomaista. Yllättävää oli, että genetiivialkuiset yhdyssanat (kuten äidinkieli, arjenkarhea) ovat suomen kielen uusien yhdyssanojen joukossa todellisuudessa harvinaisia. 

”Kaiken kaikkiaan suomen kielen uudet yhdyssanat ovat rakenteeltaan yllättävänkin homogeeninen joukko”, kertoo Tyysteri. ”Periaatteessa suomen kieli tarjoaa hyvin paljon vaihtoehtoja kielenkäyttäjälle, joka on muodostamassa uutta yhdyssanaa. Useimmiten valitaan kuitenkin yksinkertaisin ja prototyyppisin rakenne.”

Yhdyssananmuodostuksessa suositaan siis useimmiten helppoutta ja yksinkertaisuutta. ”Rakenne, jossa yhdistyy kaksi substantiivia ja jossa alkuosa on nominatiivimuotoinen, riittää täyttämään useimmat ilmaisutarpeet ”, tutkija tähdentää. Rakenteeltaan tyypillisiä uusia yhdyssanoja ovat siis esimerkiksi avaruusturisti, kiirekulttuuri ja äijäjooga.

Kotuksen aineisto kansainvälisestikin poikkeuksellinen

Väitöskirjassa on analysoitu lähes 30 000 yhdyssanaa. Sanat ovat peräisin Kotimaisten kielten keskuksen nykysuomen tietokannasta.

”Vastaavaa aineistoa ei ole saatavissa valmiina mistään muualta, ja näin laaja ja laadukas aineisto kansainvälisestikin poikkeuksellinen”, kuvailee Tyysteri. ”Yksittäisellä tutkijalla ei ole resursseja vastaavan aineiston keräämiseen, joten ilman Kotusta väitöskirjastani olisi tullut kokonaan toisenlainen.”

Kotuksen sanatietokantaan poimitaan uusia ja uudella tavalla käytettyjä sanoja lehtien ja muun median kielestä. Tietokantaa päivittävät Kotuksen sanakirjojen toimittajat ja muut asiantuntijat. Sitä käytetään muun muassa Kielitoimiston sanakirjan tekemisen apuna.

Tutkijan mukaan Kotuksen sanatietokannassa riittäisi tutkittavaa jatkossakin. ”Aineisto tarjoaa rajattomasti tutkimusmahdollisuuksia.”

Teksti: Hanna Hämäläinen
Kuva: Turun yliopisto

Aamiaiskahvilasta ötökkätarjontaan – Suomen kirjoitetun yleiskielen morfosyntaktisten yhdyssanarakenteiden produktiivisuus. Väitöskirjan sähköinen versio

Turun yliopiston tiedote väitöskirjasta


Palaa otsikoihin