Siirry sisältöön
Haku

Kotuksen uutiset 2024

23.8.2024 13.08

Selvitys suomen kielen tilasta julkaistu

Laaja selvitys sisältää useita suosituksia kielen tukemiseksi.

Professori Tiina Onikki-Rantajääskön laatima selvitys suomen kielen asemasta on julkaistu. Oikeusministeriön asettaman selvityshenkilön Onikki-Rantajääskön tehtävänä oli kartoittaa ja määritellä suomen kielen tilanne ja haasteet sekä kielipoliittiset tavoitteet.

Laaja Suomi osallisuuden kielenä: selvitys suomen kielen tilasta Suomessa 2020-luvun puolimaissa -julkaisu perustuu Kansalliskielistrategiaan (2021) sekä kuulemisiin ja haastatteluihin, joissa on tavoitettu 250 asiantuntijaa. Käytettävissä on ollut myös verkkokyselyvastauksia ja muuta aineistoa.

Selvityksessä tarkastellaan Kansalliskielistrategian tavoitteista kumpuavaa kysymystä siitä, voiko Suomessa elää täysipainoista elämää suomeksi. Selvityksessä käsitellään myös maahanmuuttajien pääsyä osalliseksi suomen kielestä.

Suosituksia muun muassa palvelujen kielestä

Selvityksen mukaan suomen kielen asema on hyvä. Selvityksessä muistutetaan kuitenkin, että englannin kielen käytön laajeneminen varsinkin korkeakouluissa luo paineita englannin käytön laajenemiseen muuallekin yhteiskunnassa.

Selvityksessä esitetään useita suosituksia suomen kielen aseman tukemiseksi. Selvityksessä paneudutaan muun muassa palvelujen ja työpaikkojen kielitilanteeseen, julkishallinnon kieleen sekä arjen ja vapaa-ajan kieliympäristöön.

Kotuksen asema ja resurssit näkyvästi esillä

Kotuksen asema valtiollisena kielenhuollon ja sanakirjatyön yksikkönä on selvityksessä näkyvästi esillä. Selvityksen mukaan Kotuksen tehtävät ja toimintaedellytykset ovat keskeisiä suomen kielen elinvoimaisuudelle.

Kotuksen johtaja Leena Nissilä on iloinen tärkeän selvityksen valmistumisesta. ”Laaja ja perusteellinen selvitys antaa hyvät lähtökohdat jatkotoimille ja jatkotutkimukselle.”

Nissilän mukaan Kotuksessa perehdytään tarkasti selvityksen sisältöihin ja kehittämisehdotuksiin ja niihin palataan sopivissa yhteyksissä. ”On tärkeää, että Kotuksen resurssien turvaaminen on myös selvityksessä esillä. On meidän suomalaisten oma tehtävä pitää kansalliskielemme elinkelpoisina”, sanoo Nissilä.

Lisätietoja

Leena Nissilä, johtaja, Kotimaisten kielten keskus
0295 333 220; leena.nissila(ät)kotus.fi

Palaa otsikoihin