Kuukauden sanat 2023
Kuukauden sana elokuussa 2023 on korkeapatogeeninen
Lääketieteen termillä viitataan vaaralliseen virusvarianttiin.
Ympäri Eurooppaa levinnyt lintuinfluenssavirus H5N1 lehahti kesällä Suomen turkistarhoihin ja sitä myöten uutisiinkin. Tyypillisesti virus tarttuu vain luonnonvaraisiin lintuihin ja siipikarjaan. Elokuisessa uutisvirrassa ovat toistuneet maininnat korkeapatogeenisesta eli vakavaan sairastumiseen johtavasta lintuinfluenssasta.
Korkeapatogeeninen on oiva esimerkkitapaus siitä, kuinka erikoisalan termit saavat toisinaan laajemman levikin uutistekstien kautta. Merkitys jää kuitenkin peruskielenkäyttäjälle helposti sumeaksi.
Korkeapatogeeninen lintuinfluenssavirus aiheuttaa linnuille vakavaa tautia ja suurta kuolleisuutta. Kielenhuoltajissa taas korkeapatogeeninen-sana saa aikaan vakavia ilmeitä ja otsanrypistelyä.
Kielitoimiston sanakirjassa korkea-alkuisilla adjektiiveilla on usein seuranaan paremmin-suositus. Esimerkiksi korkeataajuisesta värähtelystä olisi parempi puhua suurtaajuisena, kun taas korkeatehoiselle sujuvampi vastine olisi suuritehoinen tai yksinkertaisesti tehokas. – Sen sijaan laina voi kyllä olla korkeakorkoinen ja laulaja korkeaääninen, sillä nämä adjektiivit viittaavat korkeuteen tai sijaintiin jollain asteikolla.
Myös korkeapatogeeniselle on olemassa ymmärrettävämpiä vastineita. Sen asemesta voi käyttää esimerkiksi ilmaisua vakavaa tautia aiheuttava. Mikäli lyhyempi vastine on tarpeen, korkeapatogeenisen voi yleiskielisessä tekstissä monesti korvata helppotajuisella sanalla vaarallinen.