Siirry sisältöön
Haku

rss Kotus-vinkit

12.9.2023 12.30

Hävikkiä kaikkialla

Hävikkiviikon keskiössä on kasvisten ja leivän hyötykäyttö.

Hävikkiviikkoa vietetään tänä vuonna 11.–17. syyskuuta. Viikon tavoitteena on herättää keskustelua ruokahävikistä ja lisätä ruuan arvostusta. Ruokahävikkiä syntyy eniten kotitalouksissa. Nyt pyritäänkin vaikuttamaan erityisesti siihen, että kotitalouksien ruokahävikkiä saataisiin vähennettyä.

Tänä vuonna hävikkiviikkokampanjan kohderyhmäksi on valittu nuoret aikuiset. Pyrkimyksenä on kannustaa erityisesti kasvisten ja leivän järkevään hyödyntämiseen.

Pilkottua verigreippiä. Kuva: Sara Ijäs.
Pilkottua verigreippiä. Kuva: Sara Ijäs, Kotus.

Hävikki-sanan juurilla

Hävikki on hävitä-verbistä johdettu substantiivi. Johtimen -kki sisältäviä verbikantaisia substantiiveja on vain parikymmentä, ja niiden ryhmä on varsin sekakoosteinen. Vitsaillen voisi siis sanoa hävikki-sanan kuuluvan hävikkiryhmään.


Kielitoimiston sanakirjan mukaan hävikki on jostakin aineesta mittauksessa, valmistuksessa tai varastoinnissa hukkaan menevä osa, hukka, häviö. Sana hävikki on ollut mukana jo Suomen kielen perussanakirjan ensimmäisessä osassa, vuonna 1990.

Hävikkiviikko koskee hävikkiruokaa. Kielitoimiston sanakirja kertoo hävikkiruuan olevan esimerkiksi ravintoloista tai kotitalouksista yli jäänyt ruoka tai sen raaka-aine, ylijäämäruoka.

Pikkupoika syö jäätelöä lastenvaunuissa Linnanmäellä. Helsinki, 1960-luku. Kuva: Juha Jernvall. Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0.
Pikkulapsi syö jäätelöä Linnanmäellä. Kuva: Juha Jernvall. Helsingin kaupunginmuseo.

Hävikki yhdyssanoissa

Hävikkiruuan lisäksi on paljon hävikki-alkuisia ja -loppuisia yhdyssanoja. Kielitoimiston sanakirjan toimittajat Riina Klemettinen ja Minna Pyhälahti ovat olleet hävikki-sanojen kimpussa Uudissanataulu-vlogissaan vuonna 2019. Videontekovuoden syksyllä puhuttiin palveluhävikistä, joka on muodostettu samalla tavalla kuin vanhempi sana ruokahävikki.

Vlogissa pannaan merkille myös uusi yhdyssana hävikkijäätelö. Hävikkijäätelö ei ole hävikkiruuan tapaan pois heitettävää ruokaa vaan jäätelöä, joka tehdään yli jääneistä ruoka-aineista, kuten banaaneista tai omenoista.

Perunoista päärynöiksi

Hävikkiviikolla kiinnitetään tänä vuonna erityistä huomiota kasvisten hyötykäyttöön. Kasvisten nimitykset voivat toisinaan kummastuttaa. Olemmeko ehkä hävittäneet ymmärryksen niiden alkuperästä?

Kysymyksiä ja vastauksia sanojen alkuperästä -palstalla on kysytty, muistuttavatko sanat peruna ja päärynä toisiaan sattumalta. Kirsti Aapala valottaa, että molemmat sanat palautuvat latinan päärynää tarkoittavaan sanaan pirum.

Sanoista peruna kulkeutui ennen päärynää suomen kieleen, mutta kasviksista päärynä saapui maahamme jo noin 200 vuotta ennen perunaa. Peruna-sanaa käytettiin muinaisruotsin lainan mukaisesti merkityksessä ’päärynä’. Kun peruna tuli kasvina tunnetuksi Suomen kamaralla, nimettiin se monin paikoin jonkin ennestään tutun ja sitä muistuttavan kasvin mukaan. Toisaalla perunaa kutsuttiin maapäärynäksi ja toisaalla se nimettiin omenan mukaan. Lopulta päärynä mainittiin nykymerkityksessään ensimmäisen kerran vuonna 1776.

Päärynöitä. Kuva: Sara Ijäs, Kotus.

Leivän monet nimet

Toinen hävikkiviikon erityishuomion kohde on leipä. Kirsti Aapalan kirjoittaman Kieli-ikkuna-kolumnin mukaan leipä-sana on lainattu suomeen germaaneilta. Leivästä on johdettu monia sanoja: leivos, leipoa, leivonnainen, leipuri...

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Niin myös leivällä. Eri nimitykset täsmentävät, minkätyyppisestä leivästä on kyse. Esimerkiksi halventavalta kuulostava kyrsä on lounaisimmassa osassa maata neutraali ohuen ja kovan rukiisen reikäleivän nimitys. Balttilaisperäinen rieska on puolestaan useimmiten tehty ohrasta.

Ruotsista lainatun limpun merkitys jakaa maan, sillä Länsi-Suomessa se tarkoittaa paksua, pyöreähköä leipää ja itämurteissa ohutta, joko ruis- tai ohraleipää. Sanat kaakku, kakku ja kakko ovat skandinaavilaislainoja. Kaakku tarkoittaa pyöreää, reiätöntä leipää Hämeessä ja idässä taas jäännöstaikinasta pyöräytettyä leipästä. Kakku ja kakko ovat myös tarkoittaneet erilaisia ruokaleipiä.

Tippaleivän ja siman nautiskelua vappuna. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo.

Palaa otsikoihin