Siirry sisältöön
Haku

rss Kotus-vinkit

13.1.2023 13.00

Härkäviikkoja sarvista

Mitä ne sellaiset viikot oikein ovat?

Yksi kertoo vetäneensä eli syöneensä pari naudan ulkofileepihviä. Toinen vitsailee liikkuneensa viime aikoina enimmäkseen äijäporukassa. Kolmas puhuu täyteläisistä päivistä mielekkään tekemisen merkeissä. Hän viitannee  työhön.

Kaikki he heittävät ihmeteltäväksemme sanan härkäviikot. Mitkä ne sellaiset viikot oikein ovat? Otetaanpa härkää... härkäviikkoa sarvista!

Raskas jakso joulun jälkeen?

Yleiskieltä kuvaavan Kielitoimiston sanakirjan mukaan härkäviikko on vanhahtava ilmaus. Se viittaa viikkoon, johon ei osu arkipyhiä tai muita yleisiä vapaapäiviä. Monikollista härkäviikot-muotoa käytetään varsinkin joulunajan jälkeisistä viikoista.

Kuvaannollisesti härkäviikosta puhutaan esimerkiksi urheiluyhteyksissä. Neljän ottelun härkäviikko viittaa raskaaseen ottelujaksoon.

Jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut Pietarissa, Venäjällä vuonna 2000. Jääkiekkoilija Jukka Hentunen Suomen ja Slovakian välisessä ottelussa. Kuva: Jaakko Julkunen. Museovirasto. CC BY-ND 4.0.
Joroisten häräksi kutsuttu jääkiekkoilija Jukka Hentunen MM-kisoissa 2000. Kuva: Jaakko Julkunen. Museovirasto.

Pualev vuatta siin semmost härkäviikkoo

Suomen murteissa härkäviikolla (myös härkiviikko, härkäinviikko) on monenlaisia merkityksiä. Sana voi tarkoittaa palkollisten vapaaviikkoa tai aviomiehen kannalta synnytyksen aikaa, jolloin aviopari karttaa sukupuoliyhdyntää, kuten Suomen murteiden sanakirjassa määritellään.

Yleisin käyttötapa murteissa on kuitenkin samankaltainen kuin yleiskielessä. Sanaa härkäviikko käytetään tavallisesti monikossa, siis muodossa härkäviikot, viittaamassa täyteen kuusipäiväiseen työviikkoon, arkiviikkoon, selkäviikkoon. Usein kyse on juuri joulun jälkeisistä viikoista, kuten näissä esimerkeissä:

Loppiaisesta alkaa härkäviikot, reikäleivät, rättipairat, presutupakat ja vittaköyret. (Pomarkku)

Kuj Juhannim päivä oli kesäkuus nin sitt ̮ei ollu, arkeimpäiväm päällep pyhää ennen ku jouluna, ni se, pualev vuatta siin semmost härkäviikkoo sit. (Loppi)

Härkäviikko-sanan levikkiä. Kuva: Suomen murteiden sanakirja.
Härkäviikko-sanan levikki. Kuva: Suomen murteiden sanakirja.

Juhtia talven selässä?

Härkäviikko-nimitys viittaa pitkään pyhättömään jaksoon, jolloin on taas tehtävä raskasta työtä. Se on ilmeisesti syntynyt alueella, jossa härkiä on käytetty vetojuhtina.

Työnteon lisäksi pyhien jälkeen on palattava myös arkiruokaan ja -vaatteisiin. Loppiaisesta alkaa härkäviikot, reikäleivät, rättipairat, presutupakat ja vittaköyret, on Pomarkussa lueteltu.

Toinen nimitys joulun jälkeisille viikoille on selkäviikot. Selkäviikko viittaa keskitalveen, talvenselkään.

Härkäviikko-meemi: Vesa Heikkinen. Teksti Suomen murteiden sanakirjasta: Pualev vuatta siin semmost härkäviikkoo sit. Kuva: Härkä valjastettu vetojuhdaksi. Pyhämaan Kuivirauma 1927. Kuvaaja: Frans Malkus Karrakoski. Uudenkaupungin museo. Public Domain.

Palaa otsikoihin