Siirry sisältöön
Haku

Uudissanataulu


Uudissanataulu-vlogi. Kuvankaappaus videosta.

Uusi sana tai uusi merkitys? Tauluun! Uudissanataulu-vlogissa Kielitoimiston sanakirjan toimittajat Ilona Paajanen, Minna Pyhälahti ja Riina Klemettinen keskustelevat kuukauden aikana haaviin jääneistä sanoista.

26.2.2020 9.00

Talvisen yötaivaan uudissanoja

Riina Klemettinen ja Minna Pyhälahti

Helmikuun uudissanavlogissa tuletonta tulitusta ja hiekattomia dyynejä.

Ilotuksia ja dyynejä ihaillaan niska kenossa. Kielitoimiston sanakirjan toimittajat Riina Klemettinen ja Minna Pyhälahti kertovat helmikuun vlogissa näiden taivaallisten sanojen taustoista.

Ilotulitus − tuli = ilotus

Kielitoimiston sanakirjan toimittajat käyttävät paljon aikaa ja vaivaa päästäkseen uusien sanojen jäljille. Joskus sanat kuitenkin tuntuvat putoavan syliin. Kotuksen verkkosivuilla on Ilmianna sana -lomake, jonka avulla kuka tahansa voi lähettää sanakirjan toimitukselle sanahavaintojaan.

Vuodenvaihteessa toimitus sai hauskan ilmiannon kaksivuotiaalta Arvolta – tai Arvon vanhemmilta. Kyseessä on ilman pyrotekniikkaa toteutettua ilotulitusta tarkoittava ilotus. Esimerkiksi laser- tai muuta valoshow’ta voisi siis kutsua ilotukseksi.

Ilotus voi tulevaisuudessa olla hyvinkin tarpeellinen sana, koska viime vuosina on toden teolla herätty ilotulitusten huonoihin puoliin. Eläimet ja joskus ihmisetkin saattavat ahdistua paukkeesta, ja seuraavana aamuna juhlien jälkeen maassa lojuu rakettien ja muiden ilotulitteiden riekaleita. Aletaan siis kaikki ilottamaan!

Uusi revontulityyppi dyyni

Toinenkin videon uudissanoista liittyy taivaalla näkyviin ilmiöihin, nimittäin revontuliin. Kyseessä on sana dyyni. Sanaa käsiteltiin tammikuun lopussa Helsingin Sanomien tiedesivuilla.

Suomen kielessä on vanhastaankin sana dyyni, joka merkitsee lentohiekkakinosta. Tämän merkityksen löytää juuri päivitetystä Kielitoimiston sanakirjasta.

Nyt dyyni tarkoittaa kuitenkin jotain muuta. Suomalaiset revontulien harrastajat ja avaruustutkijat ovat yhdessä löytäneet uuden revontulityypin, jonka harrastajat saivat nimetä. He valitsivat nimeksi dyyni revontulen muodon mukaan. Revontulissa näkyy joskus aaltokuvio, joka muistuttaa dyynejä.

Dyyni-sanalla on siis ainakin kaksi merkitystä. On yleistä, että suomen kielessä samalla sanalla on useita merkityksiä. Esimerkkinä voisi mainita Kielitoimiston sanakirjasta sanan applikaatio, joka liittyy käsitöihin ja lääketieteeseen mutta saattaa tarkoittaa myös sovellusta.


Palaa otsikoihin | 0 puheenvuoroa | Keskustele


Älä täytä
 * Hyväksyn antamieni tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti.
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei puheenvuoroja


Mikä uudissanataulu?