Siirry sisältöön
Haku

Uudissanataulu


Uudissanataulu-vlogi. Kuvankaappaus videosta.

Uusi sana tai uusi merkitys? Tauluun! Uudissanataulu-vlogissa Kielitoimiston sanakirjan toimittajat Ilona Paajanen, Minna Pyhälahti ja Riina Klemettinen keskustelevat kuukauden aikana haaviin jääneistä sanoista.

17.12.2019 10.47

Hävikkiä yhdyssanojen alussa ja lopussa

Riina Klemettinen ja Minna Pyhälahti

Joulukuun uudissanavlogissa tongitaan syksyn sanoja.

Uudissanavideolla ollaan syksyn hävikki-sanojen kimpussa. Videolla aiemmin esiintynyt Ilona Paajanen on vanhempainvapaalla, ja häntä sijaistaa Riina Klemettinen. Sekä hän että videolla toisena esiintyvä Minna Pyhälahti ovat Kielitoimiston sanakirjan toimittajia.


Salikortti ei tee treenaajaa

Syksyn aikana on puhuttu palveluhävikistä. Se on muodostettu samaan tapaan kuin vanhempi sana ruokahävikki. Siinä hamstrataan kaupasta ruokaa, joka päätyy lopulta biojäteastiaan.

Palveluhävikistä puolestaan puhutaan, kun hankitaan palveluita, jotka jäävätkin käyttämättä. Siitä on kyse, kun vaikkapa ostaa kuntosalijäsenyyden, jota ei tulekaan käyttäneeksi.

Helsingin Sanomat pyysi lukijoita kertomaan, millaisiin käyttämättä jääneisiin palveluihin he ovat tuhlanneet. Lukijoiden vastauksissa kerrottiin muun muassa hyödyntämättä jääneistä teatterilipuista ja suoratoistopalveluista, jotka jäävät katsomatta kokeilujakson jälkeen.

Palveluhävikki-sanasta näkee, että yksi yleinen tapa muodostaa uusia sanoja on käyttää mallina vanhaa sanaa. Kielessämme on ensin ollut muutama vuosi sitten syntynyt sana ruokahävikki, ja nyt meillä on samalla tavalla muodostettu yhdyssana palveluhävikki.

Jätelö ei joudu haaskioon

Hauska hävikkisana on myös hävikkijäätelö, jossa hävikki on yhdyssanan alkuosana. Toisin kuin vaikkapa hävikkiruoka, hävikkijäätelö ei mene haaskioon, vaan se on jäätelöä, joka tehdään yli jääneistä ruoka-aineista – esimerkiksi omenoista ja banaaneista. Hävikkijäätelö ja hävikkiruoka ovat hyvä esimerkki siitä, että yhdyssanojen osien merkityssuhde on hyvin vapaa.

Vähän erilainen hävikkisana on jätelö, joka näyttää ensisilmäyksellä kirjoitusvirheeltä. Kyse on kuitenkin kontaminaatiosta eli sanasta, joka on muodostettu sulauttamalla toisiinsa kaksi muuta sanaa, tässä tapauksessa jäte ja jäätelö. Jätelö on siis hävikkijäätelöä.

Videon lopussa mainitaan vielä paljon esillä ollut sana lautashävikki. Sitä syntyy, kun ravintola-asiakkaat lastaavat noutopöydässä lautasensa kukkuroilleen eivätkä kuitenkaan jaksa syödä koko annosta.

Bonustieto: Hävikki-sana on ollut mukana jo Suomen kielen perussanakirjan ensimmäisessä osassa, vuonna 1990.

Teksti: Riina Klemettinen ja Minna Pyhälahti


Palaa otsikoihin | 0 puheenvuoroa | Keskustele

Ei puheenvuoroja


Mikä uudissanataulu?