Siirry sisältöön
Haku

Terävästi


Terävästi-palstalla julkaistaan vierailevien kirjoittajien tekstejä ja Kotus-blogin lukijoiden keskustelunavausehdotuksiin perustuvia blogimerkintöjä. Ehdotuksia voi lähettää palautelomakkeella. Palstan tekstit eivät edusta blogitoimituksen näkemyksiä saati Kotuksen virallista kantaa.


rss

19.5.2015 14.30
Terävästi-palsta

Kummajainen Kaisaniemi

Blogin lukijaa ihmetyttää paikannimen perusmuotoinen alkuosa.

Vanhoja blogimerkintöjä silmäillessäni näin, mitä Terhi Ainiala oli 31.5.2012 kertonut otsikolla Tuttu Kaisaniemi. Aloin pohtia nimeä Kaisaniemi tarkemmin. Ei juuri tule mieleen muita paikannimiä, joiden alkuosana on etunimi nominatiivissa.

Kaisasta ja niemestä rakennettua nimitystä ensimmäisinä käyttäneet olivat tietenkin suomenpuhujia. Saattoivat he olla ylioppilaita, mutta todemmalta tuntuu, että he olivat sen ajan taksikuskeja eli hevosajureita. Sen ajan pikaviestinnällä eli huutamalla he kertoivat toisilleen, milloin siellä ”Kaisan niemellä” tarvittiin kyytejä.

Asiakkaatkin sen kuulivat ja puolileikillään ottivat nimen käyttöön. Suunnilleen ’kaissaniemi’ he sen varmaankin äänsivät, kun alkuosan sijapääte siinä kavioiden kapseessa ja rattaiden räminässä jäi huomaamatta. Koitti sitten sekin aika, että paikoilla piti olla viralliset nimet myös suomeksi. Asianomainen päättäjä saattoi todeta, että Kajsaniemihän on jo valmiiksi suomea. Korjattiin vain kirjoituksessa j i:ksi, osaamatta kaivata sijapäätettä.

Niin on kotikaupungissani Helsingissä nyt Heikinlaakson, Hertanmäen, Laurinniityn, Maununnevan, Sofianlehdon, Tahvonlahden ja Vilhonvuoren ohella kummajainen Kaisaniemi. Onkohan muualla Suomessa tällaisia paikannimiä, joissa yhdyssanan alkuosana on etunimi nominatiivissa? Minulle ei nyt tule mieleen muita kuin Pietarsaari.

MAURI KOMSI

Terhi Ainialan blogikirjoitus Tuttu Kaisaniemi (31.5.2012)

Palaa otsikoihin | 3 puheenvuoroa | Keskustele

19.5.2015 14.49
Huolienkieltäjä
Kaisaniemi-nimen taustaa
Suomalaisessa paikannimikirjassa (Karttakeskus ja Kotimaisten kielten tutkimuskeskus 2007) kerrotaan mielenkiintoista tietoa Kaisanimestä. Sirkka Paikkalan artikkelissa kerrotaan, että ravintoloitsija Catharina Wahllund eli Kaisa perusti 1836 ulkoilmaravintolan, ja pian koko ravintolaa ja sen ympäristöä alettiin kutsua ravintolanpitäjän lempinimen mukaan. Puisto sijaitsi alkuaan niemessä. Mutta nimen genetiivimuotoisuuteen kirjassa ei oteta kantaa.
19.5.2015 14.55
Uusi Kaarle
Muutama ontuva löytyy
Uusikaarlepyy, Suvilahti ja Suvisaaristo.

Joo, tiedän ettei Suvi ole noissa etunimi.
15.6.2015 17.40
William K
Kaisaniemi
Tuossa nominatiivialussa näkyy juuri se ettei paikkaa nimetty Kaisa Wahllundin mukaan vaan hänen perustamansa ulkoilmaravintolan mukaan, jota sitten nimitettiin myös Kaisaksi. Kaisaniemi oli siis paikka, jossa sijaitsi ravintola Kaisa. Siksi siihen ei oikein sovi genetiivialku.