Siirry sisältöön
Haku

Satunnaisesti kirjoittava kotuslainen


Kyniä ja paperia. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.

Satunnaisesti kirjoittavan kotuslaisen blogiin kirjoittavat satunnaisesti ne kotuslaiset, jotka eivät pidä omaa blogia.


rss

1.9.2014 16.01
Laura Ukskoski ja Maria Vanhala

Kaiken takana on parempi mies

Cheek näyttää sulautuneen jo osaksi leksikkoamme.

Sananlasku on Kielitoimiston sanakirjan mukaan ’muodoltaan kiinteä, lyhyt ja ytimekäs, usein kuvallinen lausuma, johon sisältyy kokemusperäinen elämänohje tai yleinen totuus’. Yksi viime aikojen tuotteliaimmista sananlaskumaakareista lienee Cheek eli mies, jolla on aina päällään parempaa seppälää – kuka muu muka?

Tällä Jarella on siis kyky kiteyttää teksteihinsä elämänohjeita, joita ainakin Ilta-Sanomat on kutsunut myös cheekismeiksi. Cheekismiksi käynee mikä tahansa Cheekin sanoituksesta irrotettu, rytmikäs hokema, joka sopii moneen ja on siten helppo juurruttaa ihmisten fraasivarastoihin esimerkiksi toistelemalla somessa Tänään #sokkairti ja #kaikkisileeks, #jippikayjei! tai Mentiin taas #äärirajoille, vaikka oon #pyrkinyvähentää.

Lyhyiden aihetunnisteiksi sopivien hokemien lisäksi olemme oppineet Cheekiltä myös kainosti kohottamaan itsetuntoamme toteamalla, että jos mä oisin sä, kyl mäki oisin mun kaa ja ennen kaikkea jos et mun tyylii tajuu, se meinaa että sulla ei oo tyylitajuu. Ennen Cheekiä (eCh.) olimme tottuneet siihen, että ylpeys käy lankeemuksen edellä.

Erilaisia fraaseja on toki levinnyt musiikin kautta yleisempään käyttöön jo eCh. Moni kenties muistaa todenneensa, että vielä on kesää jäljellä tai sitä saa mitä tilaa, ja kyselleensä kuka keksi rakkauden. Tällaisia hokemia ja sanontoja on vyörynyt tietoisuuteemme myös etenkin tv-viihteen kautta. Jotkut hokemista ovat tähdenlentoja, toiset taas jäävät (v)ihastuttamaan kielenkäyttäjiä pidemmäksikin aikaa.

Tällaisten ikivirheiksi muodostuneiden hokemien (Kyllä lähtee! Asiaa! 10 pistettä ja papukaijamerkki!) käyttäjät eivät kuitenkaan enää vuosi(kymment)en jälkeen välttämättä yhdistä hokemia niiden alkuperäisiin lanseeraajiin. Pitkäikäisyyden lisäksi suuresta suosiosta kielii myös se, että fraasia voidaan muunnella sen kuitenkaan kadottamatta yhteyttä alkuperäisversioonsa; yhdellä iskulla voidaan nitistää kärpästen sijaan melkein mitä hyvänsä, ja sokan lisäksi irti voi päästä vaikkapa sukka tai Rokka.

Toisinaan fraasin kirjaimellinen merkitys saattaa ajan kuluessa hämärtyä, ja olemme lopen uupuneita tai äimän käkenä tietämättä, mitä loppi tai äimä oikeastaan tarkoittavat. Epäselväksi on tosin saattanut jäädä jo nyt, mitä Cheekin lanseeraama flexaaminen tarkoittaa, mutta sanataiteilijan itsensä lausuntoja tulkiten voimme todeta sen merkitsevän ainakin jonkinsorttista korskeanrämäkkää ilonpitoa. 

Nähtäväksi siis jää, vakiintuvatko nämä cheekismit osaksi kielenkäyttäjien pysyviä sananlaskuvarantoja – todelliset timantithan ovat ikuisia.

Cheek
näyttää kuitenkin jo itsessään sulautuneen osaksi leksikkoamme, sillä cheekismi ei ole laisinkaan ainoa Tiihosen taiteilijanimen johdannainen: Toissa viikolla vietettiin cheekendiä, suomalaisemmin cheekonloppua, saattoivatpa tosifanit viettää jopa kokonaisen cheekon. Iltapäivälehdissä Cheek vertautui jopa uskonnolliseen johtajaan, mutta esimerkiksi Twitterissä aihetunnisteena käytetty Chekkonen assosioitunee monien mielissä astetta maallisempaan päämieheen.

Posken soitto loppuu tältä erää tähän. #aah#.

LAURA UKSKOSKI JA MARIA VANHALA

Palaa otsikoihin | 4 puheenvuoroa | Keskustele

2.9.2014 16.59
Tikli
Tää oli kiva!
Pidän kovasti Cheekistä, ja juuri siitä, että hänen sanoituksissaan on hauskoja oivalluksia. Oli mukava lukea tällainen koonti.

Minua on viehättänyt myös muiden räppäreiden tapa ilmaista tavanomainen asia jotenkin uusin sanakääntein tai muutoin tuoda esiin jokin asia toisesta näkökulmasta. Esimerkiksi JVG, joka räppää juhlahumussaan huolettomana, että "huominen on huomenna, vaikka oltaiskin jo sen puolella". Cheekistä tulikin vielä mieleen tämä "Jossulla on toinen", jossa onkin Jossu-niminen tyttö, eikä epäily, jos sulla on toinen. Samassa laulussa on Jukka Poika, joka sanoo, että "Jossulla on toinen, ehkä kolmaskin" tai jotain sen suuntaista.

Yksinkertaisia juttuja, mutta jotenkin viehättävät.
7.10.2014 10.33
Inke ja Titta✌️
Ketkä muut muka?
Pidimme kovasti tekstin kekseliäisyydestä ja Cheek-sanan sekoittamisesta toisiin sanoihin. Mahtavaa työtä!

Olemme huomanneet, että varsinkin nuorison keskuudessa on yleistä käyttää Cheekin lyriikoita aivan tavallisissakin keskusteluissa. Varsinkin artistin "aah" on kerännyt paljon huomiota ja siitä onkin tullut Cheekin tavaramerkki, josta on sittemmin tehty mm. Youtube-video kokoelma sekä "soundboard".

Vain elämää ohjelman myötä Cheekin suosio on levinnyt myös vanhempien ikäluokkien keskuuteen, jonka voi huomata esimerkiksi siitä, että Cheekin lyriikat eivät ole tuntemattomia vanhemmillekaan.
7.10.2014 11.34
Neena ja Satu
Olipa mielenkiintoisesti kirjoitettu ja ajankohtainen teksti! Nyt, kun Cheek on jäämässä tauolle, niin hauskaa huomata, että hänen vaikutuksensa silti näkyy mediassa. Varsinkin kirjoituksessakin vilahtanutta "cheekendiä" näkyi ihan iltapäivälehtienkin sivuilla.

Saattaa toki olla, että jotkin Cheekin sanomisista tulevat jäämään trendiksi, kuten vaikkapa "sokka irti". Uskomme kuitenkin, että suurin osa lausahduksista tulee unohtumaan pikku hiljaa.
14.9.2016 12.20
Parempaa seppälää
Terve!
Cheek on kyllä aivan huikee persoona ja loistava heittää riimii. TERVE!