Risto Uusikoski työskentelee Kotimaisten kielten keskuksessa verkkotoimittajana ja verkkopalveluiden kehittämisen parissa. Hän on tutkinut tempuksen käsitettä ja murehtii aikaan liittyviä kysymyksiä myös vapaa-ajallaan.
Mitä sanoja haetaan ensimmäiseksi?
Suomen etymologinen sanakirja julkaistiin maanantaina 31. lokakuuta. Sanakirja sai valtaisan positiivisen vastaanoton, sillä moni oli haikaillut jo pitkään vapaasti käytettävissä olevan etymologisen verkkosanakirjan perään.
Julkaisussa on noin 56 000 hakusanaa. Siihen sisältyvät aiemmin painettuina ilmestyneet teokset Suomen sanojen alkuperä. Etymologinen sanakirja. 1–3 (1992–2000) ja Stadin slangin etymologinen sanakirja (2021). Kokonaisuutta täydentää uunituore noin 7 500 sanan laajuinen Etymologinen täydennysosa.
Palvelimet puhkuvat
Palautteen perusteella vaikuttaa siltä, että moni sanojen alkuperästä kiinnostunut on tyhjentänyt kalenterinsa hamaan tulevaisuuteen asti. Nojatuoli, naposteltavaa ja responsiivinen sanakirja – mikäs sen parempi resepti pimeisiin marraskuun iltoihin.
Myös tilastot tukevat sanakirjan vahvaa alkua: maanantain aikana sanakirjassa oli yli 6 500 istuntoa ja yhteensä lähes 29 000 sivulatausta. Mutta mitä tietoa sieltä sitten haettiin? Pätevätkö ikiaikaiset vitsit ja viisaudet tuhmista sanoista? Rynnistikö kansa kinkkisten kiistakapuloiden äärelle? Tarkastelussa ensimmäisen päivän noin 50 haetuinta sanaa!
Tuhmia sanoja ja sukulaisia
Hoidetaan tämä pois alta, eli tietenkin kärkilistassa oli iso liuta niin sanottuja tuhmia sanoja. Kulli, kyrpä, nussia, perse, pillu ja vittu näin muutamia mainitakseni. Olkoon ikiaikainen vitsi näin todistettu! Ja ymmärtäähän tuon: sanakirja kertoo, mistä sanat tulevat, ja tämä mistä asiat tulevat -teema on hyvin vahvana myös tässä lisääntymisaiheisessa sanastossa. Mitä asioita ihmisestä tulee -teemaa puolestaan edustavat kakka, paska ja pieru.
On vain luonnollista, että lisääntyminen johtaa sukuun ja ihmisiin. Eniten haettujen sanojen joukossa ovat myös isä, mies, nainen, poika ja äiti.
Käyttäjien mielenmaisemaa
Moni sanoista edusti niin sanottua syvää suomalaista mielenmaisemaa. Ihmisiä kiinnosti muun muassa sanojen kekri, kirves, makkara, sauna, Suomi ja vene alkuperä. Luontoaiheisia hakuja olivat esimerkiksi aurinko, hevonen, hämähäkki, kala, karhu, kissa, koira, kuusi, metsä ja vesi.
Tässä vaiheessa moni onkin varmaan jo hoksannut, että sanojen hakemisen taustalla on erilaisia syitä. Hämähäkki lienee listalla mielenkiintoisen rakenteensa vuoksi, ja tuskin on sattumaa, että sanaa kuusi on haettu enemmän kuin sanaa koivu.
Jätän näiden syiden tarkemman pohtimisen kielitieteellisesti ja etymologisesti orientoituneiden lukijoiden riemuksi. Tähän saumaan kuitenkin sopinee nokkelien hakujen etymologia ja sana mainitseminen.
Hyviä sanaretkiä
Käyttäjien kiinnostus kiinnostaa! Tässä vielä tarkasteltavaksi kärkipään muuta sanasatoa: auto, hunsvotti, kirja, koti, käsi, liikavarvas, lohikäärme, pahki, perkele, rakkaus, rutku, siskonpeti, taata, talo, tuoli, veri ja äimän käkenä.
Entä tiukista tiukin kolmen kärki? Olkaa hyvä:
3. vittu
2. kissa1. koira
On riemastuttavaa huomata, että sanat herättävät mielenkiintoa aina vain. Toivotamme sanakirjan lukijoille hauskoja ja hyödyllisiä retkiä alkuperätiedon äärelle!
Palaa otsikoihin | 0 puheenvuoroa | Keskustele