Siirry sisältöön
Haku

Nimien viemää


Nimien viemää -blogin kansikuva. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.

Nimien viemää -blogia kirjoittavat erisnimiin hurahtaneet Kotuksen asiantuntijat. Blogissa pohditaan nimiä ja niihin liittyviä ilmiöitä eri näkökulmista. Aiheena ovat kaikenlaiset nimet paikan- ja henkilönnimistä viranomaisten ja yritysten nimiin.


rss

9.1.2020 11.03
Ulla Onkamo

Älä mene maistraatti!

Nielaiseeko organisaatiomuutos käyttökelpoisen sanan?

Kävin maistraatissa huhtikuussa 2013. Syy oli varsin tavanomainen: hankin todistuksen, jonka perusteella avioitumiselleni ei ollut esteitä. Muutamaa viikkoa myöhemmin menin naimisiin puutalossa valkovuokkojen keskellä − maistraatin henkikirjoittajan vihkimänä. Ei ihan tavanomainen päivä minulle.

Elämänmakuinen virasto

Monelle suomalaiselle maistraatti on tuttu niin sanana kuin virastonakin. Maistraatti on mukaelma ruotsin sanasta magistrat, joka puolestaan juontaa juurensa latinan hallintoa tarkoittavasta sanasta magistratus.

Maistraateiksi kutsuttiin alun perin kaupunkien järjestyksestä, talousvallasta ja lupa-asioista vastaavia virastoja. Esimerkiksi Tampereen Sanomissa 15.12.1885 kaupungin maistraatti ilmoittaa järjestävänsä valtuusmiesten vaalit ja kehottaa talonomistajia tarkistuttamaan uuniensa piiput. Vuosina 1978–1993 maistraatit toimivat oikeushallinnon viranomaisina, kunnes vuonna 1996 nimitys otettiin uudelleen käyttöön valtion paikallishallintoon.

Maistraattien tehtävät ovat viime vuosikymmeninä kietoutuneet elämiemme merkityksellisiin kiinne- ja käännekohtiin: häihin, läheisen kuolemaan, pieniin ihmisen alkuihin. Maistraateissa on rekisteröity uusia perheenjäseniä, muutettu etu- ja sukunimiä ja päätetty edunvalvojista. Niihin on tehty muuttoilmoituksia ja niistä on hankittu sukuselvityksiä.

Toimivaa sanaa kannattaa vaalia

Vuoden 2020 alusta Väestörekisterikeskus ja maistraatit yhdistyivät Digi- ja väestötietovirastoksi. Viime syksynä pohdimme Kotimaisten kielten keskuksen nimistönhuollossa, miten organisaatiomuutos vaikuttaa palveluiden löydettävyyteen ja kielenkäytön vaivattomuuteen. Eräässä sähköpostikeskustelussa päätimme ehdottaa Väestörekisterikeskukselle, että tuttu nimitys maistraattimagistraten säilytettäisiin uuden viraston alaorganisaatioiden nimissä, ja perustelimme ehdotusta näin: ”Se tukisi Digi- ja väestötietoviraston palveluiden jatkuvuutta, tunnettuutta ja löytymistä.”

Mediassakin organisaatiomuutoksesta kirjoitettiin syksyllä. Hämeen Sanomat otsikoi, että ”naimisiin pääsee edelleen maistraatissa, vaikka nimi muuten muuttuukin”. Artikkelissa tuleva Digi- ja väestötietoviraston pääjohtaja toteaa: ”Siviilivihkimisten kohdalla on vakiintunut tapa puhua naimisiin menosta maistraatissa. Kyltteihin tulee siten yhä näkyviin myös sana maistraatti.”   

Maistraateista palvelupaikoiksi?

Google-haku ”maistraatit” tuottaa 7. tammikuuta 2020 osuman, jonka otsikkona on Kaikki maistraatit. Kun osumaa klikkaa, se johtaa Digi- ja väestötietoviraston verkkosivulle Palvelupaikat. Siellä sanaa maistraatti ei mainita lainkaan. Ei edes entisenä viranomaisena, jonka käyntiosoitteet lienevät pääosin ennallaan, mutta jonka tehtävät ovat nyt siirtyneet Digi- ja väestötietovirastolle.

Onko siviilivihkimisen valinneen siis sittenkin mentävä naimisiin Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikassa? Entä kuinka moni maistraatin yhteystietoja etsivä ymmärtää verkkosivuilta löytyvän tiedon perusteella, että virastot ovat yhdistyneet ja hän on Palvelupaikat-sivulle päädyttyään aivan oikeassa osoitteessa?

On ilahduttavaa, että Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikkojen yhteydessä käytetään yhä myös tuttuja sanoja maistraatti ja magistraten. Toisistaan poikkeava nimitieto paikan päällä ja verkossa on kuitenkin omiaan sekoittamaan palvelun etsijää. Kun maistraattia aiotaan käyttää palvelupaikkojen kylteissä, olisi se syytä mainita myös viraston verkkosivuilla.


Lähteet


Palaa otsikoihin | 3 puheenvuoroa | Keskustele

10.1.2020 9.47
Karoliina
Vastalause nimenmuutokselle
Kansalaisen näkökulmasta nimenmuutos on todella epäonnistunut ja vaikea. Myös maahanmuuttajien on nyt todella hankalaa löytää maistraatin palveluita. Voiko kansalaiset vastustaa tätä tärkeän peruspalvelun nimenmuutosta?
11.1.2020 8.25
Itella
Posti
Hylättiin vanha hyvä sana Posti ja kehiteytiin tilalle Itella. Hukattiin miljoonia pomojen kokouksiin, pomojen opintomatkoihin ulkomailla ja niiden suunnitteluun, uusiin papereihin ja pakkaulsiin, uusiin työvaatteisiin, uusiin lohkoihin, autojen ja seinien maalauksiin... Sitten sama uudelleen Postiksi, että matalapalkkaisimmilta työntekijöiltä voidaan ottaa palkasta pois nuo sekoilut.
11.1.2020 8.34
Itella
Posti
Hukattiin hyvä sana Postikin ja sen nimrn muutoksen takia pomojen piti tehdä useita kokouksia ja opintokäyntejä ulkomaillakin täysillä päivärahoilla ja ylitöillä. Sitten tehtiin hirveästi jätettä kun vanhat työvaatteet ja käyttämättömät paketit yms logolliset tuotteet hävitettiin siinä katosi pomoille itselleen kotiin käyttökelpoista mm. polkupyöriä ja liikelahjoja. Sitten paloin tuhansia logo suunnittelijoille autojen ja seinien maalareille ja uusiin työasuihin. Sama tehtiin sitten toisinpäin ja perustehtävän hoitaminen ei suju. Sain toissa päivänä Itellan aikaan lähetetyn kirjeen ja joulukortin. Työntekijöiden palkkoja pitää laskea, että taas voidaan siirtää uudistuksilla rahat rikkaimpien omistamille konsultti ja suunnittelutoimistoille.