Siirry sisältöön
Haku

Minna Pyhälahti


Minna Pyhälahti. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.

Minna Pyhälahti rakastaa uudissanoja ja työskentelee Kielitoimiston sanakirjan päätoimittajana. Aiemmassa elämässään hän oli kielenhuoltaja ja kouluttaja.


rss

13.2.2018 12.17
Minna Pyhälahti

Ansa Kynttilä kannustaa

Ilkeän palautteen traumatisoima kansanosa voi nuolla haavojaan Putous-hahmon kautta.

Luultavasti kaikki opettajat tietävät Putous-tv-ohjelman, sen osana olevan Sketsihahmokisan ja yhden tämän vuoden hahmoista: luokattoman luokanopettajan Ansa Kynttilän. Opettajaparat kun joutuvat kuuntelemaan ohjelman hahmojen hokemia oppilaidensa suusta viikkokaupalla.

Ansa Kynttilän nimi on sanaleikki:

kansankynttilä leik. opettajasta, vars. aik. kansakoulunopettajasta (Kielitoimiston sanakirja)

Hahmon esittäjä, itsekin opettajana toiminut Ernest Lawson kuunteli monta vuotta, kun oppilaat matkivat esimerkiksi Munamiestä ja Aina Inkeri Ankeista. Hän päätti leikillään kostaa oppilaille; nyt opettajat saavat antaa takaisin Ansa Kynttilän avulla.
Putous, Ansa Kynttilä. Kuva: MTV.
Putous-hahmo Ansa Kynttilä. Kuva: MTV.
Kyseessä on maailman huonoin opettaja, joka kutsuu oppilaita idiooteiksi ja älykääpiöiksi. Hän käyttää käsidesiä, ettei oppilaiden tyhmyys tarttuisi. Hahmon luonut Lawson leikittelee stereotypioilla, muun muassa opettajamaisella, värikkäällä avainkaulanauhallaan ja pukeutumisellaan – mekko lienee 1980-luvun Marimekkoa.

Älä koskaan anna kenenkään väittää

Kun ohjelman uusi tuotantokausi alkoi, ajattelin ensin, että Ansa Kynttilä putoaa kilpailusta nopeasti: hahmon hokema Appappap opettaja puhuu ei vaikuttanut hääppöiseltä. Mutta sitten huomioni kiinnittivät hahmon ”kannustukset” eli lausahdukset, jotka alkavat älä koskaan anna kenenkään väittää.

Hahmollahan on edellytykset vaikka mihin! Ilkeän palautteen traumatisoima kansanosa voi nuolla haavojaan komedian kautta, hymyilemällä kyynelten läpi.

Ansa Kynttilän motto kuuluu:

Älä koskaan anna kenenkään väittää, että motot ovat vain säälittäville ihmisille, jotka kuvittelevat, että elämää pystyy ohjaamaan yhdellä, muka-kannustavalla lauseella.

Moton mukaisesti hahmo viljelee puheessaan kannustukseksi naamioituja loukkauksia:

Älä koskaan anna kenenkään väittää, että – –

  • Roope Salminen [Putous-ohjelman juontaja ja muusikko] ja hyvä biisi eivät mahdu samaan lauseeseen.
  • juontaja on kuin näyttelijä, jolle fiksummat kirjoittavat vuorosanat valmiiksi.
  • se sinun tekemäsi räppi on vain aivotonta molotusta, jossa ei tarvita erityistä lahjakkuutta.
  • sinä olet vain yhden hitin ihme.
  • sinä olet pahinta, mitä suomalaiselle musiikille on tapahtunut sitten Martina Aitolehden joululevyn.

Tällaisen kannustuksen jälkeen ei ole vaikea uskoa Ansa Kynttilän näkemystä hänen oppilaidensa aikuisiän itsetunnosta:

On onni päästä oppilaakseni, ja moni oppilaistani onkin jälkeenpäin todennut, ettei heidän itsetuntonsa koskaan palannut ennalleen.

Luokattoman luokanopettajan sivallukset

Ansa Kynttilän tapa kannustaa tuo mieleen palautteenantotavan, josta kirjoitin Kotus-blogiin reilu pari vuotta sitten:

En haluaisi nipottaa, mutta… (tulkitse: tämän jälkeen voin olla niin nipo kuin ikinä vain haluan)

En halua kuulostaa ilkeältä, mutta… (tulkitse: aikomukseni on olla nimenomaan ilkeä)

Myös Risto Uusikoski kirjoitti ilmiöstä Kotus-blogitekstissään Ei millään pahalla mutta:

Suoraviivaisen raivostuttamisen lisäksi ilmauksella voidaan syödä ihmisiä sisältä myös hienovaraisemmin. Koska ei millään pahalla tarkoittaa nimenomaan pahalla, sen avulla voi tunkea rivien väliin kaikenlaisia piilomerkityksiä. Mahtavia uutisia kaikille sadistisille hirviöille!

Ansa Kynttilän tapauksessa hänen kohteensa ehtii ilahtua älä koskaan anna kenenkään väittää -alun aikana. Nyt saan kuulla jotain kannustavaa ja nostattavaa!

Pudotus korkeista sfääreistä on sen kipeämpi, kun kansankynttilämme jatkaakin ilkeän satuttavasti: – että olet lahjaton pelle. Ei ole sattumaa, että Ansa Kynttilän astellessa lavalle taustalla soi I’m bad, I’m bad, I’m bad, bad, bad.

Mitä hahmo tekee ja hokee seuraavaksi?

Viime vuoden Sketsihahmokilpailun voittajahahmo Aina Inkeri Ankeinen kehittyi jakso jaksolta. Hänen tarinaansa odotti: minkälaisia käänteitä ja sutkauksia näyttelijä Pilvi Hämäläinen on tällä kertaa hahmolleen keksinyt? Samaa mielenkiintoa katsojassa herättää Ansa Kynttilä: millaista sanallista lannistusta hän tänään latelee ja kenelle?

Putous-kollegat ovat vinkanneet Ernest Lawsonille, että jatkossa hahmo voisi käyttää entistä enemmän lasten trendisanoja ja esimerkiksi tanssiliikkeitä. Tällöin hahmon faneihin todennäköisesti liittyisi yhä uusia lapsia ja heidän vanhempiaan.

Mutta entä opettajakunta? Eikö Ansa Kynttilän välittämä opettajakuva saa opettajia suuttumaan?

Kuulemma ei. Päin vastoin, opettajat ovat ottaneet Ansa Kynttilän innolla vastaan! Moni opettaja hallitsee itseironian ja tunnistaa samoja piirteitä itsessään ja varsinkin työtovereissaan.

Minna Pyhälahti: Palautetta pukkaa – jotain on siis pielessä? (Kotus-blogi, 4.6.2015)

Risto Uusikoski: Ei millään pahalla (Kotus-blogi, 27.4.2017)

Laura Niemi: Todellaki, todellaki (Kotus-blogi, 3.12.2014)

Putous-hahmoesittely: Ansa Kynttilä (MTV, 20.1.2018)

Numi Nummelin: Putous-tähden sketsihahmolla yllättävä vaikutus: ”Olen saanut tosi paljon opettajilta viestejä” (MTV, 3.2.2018)

Päivi Meritähti: Lapset puhuvat omaa kieltään, aikuiset putosivat kärryiltä – tämä video auttaa sinua ymmärtämään (Yle, 5.2.2018)

Palaa otsikoihin | 0 puheenvuoroa | Keskustele

Ei puheenvuoroja