Siirry sisältöön
Haku

Kapulat kielestä


Kapulat kielestä -blogin kansikuva. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.

Kapulat kielestä -blogia kirjoittavat Kotuksen virkakielen asiantuntijat. Aiheet kumpuavat julkishallinnon kielenkäytöstä, teksteistä, viestinnästä ja tekstien tuottamisen prosesseista. Nostamme esiin hyviä esimerkkejä kielen ja tekstien selkeyttämisestä ja esitämme ratkaisuja hankaliin tapauksiin. Esittelemme myös hyvän virkakielen koulutuksia, seminaareja ja konferensseja. Blogipalstan kommenttikentässä voitte jakaa meille ajatuksianne ja kokemuksianne.


11.2.2021 10.06

Koulutustuotanto pyörähti käyntiin

Hanna Virtakangas

Pitkä puurtaminen alkaa vihdoin tuottaa tulosta. 

Virkakielen kolmivuotisen verkko-opiskeluhankkeen ensimmäinen puolitoista vuotta kului pohjatyön parissa, sillä verkkokurssien käsikirjoittamista ei voi aloittaa ilman koulutuskokonaisuuden suunnittelua ja valmistelua. Vihdoin on kuitenkin koittanut aika, kun kurssit alkavat yksi kerrallaan nähdä päivänvalon! 

Hyvä kieli, hyvä hallinto 

Tammikuussa 2021 saavutimme yhden virstanpylvään, kun hankkeen ensimmäinen uusi kurssi Hyvä virkakieli – Toimiva hallinto on kielestä kiinni julkaistiin. Kurssi käsittelee kielen roolia työelämässä, ja sen tavoitteena on herättää tunnistamaan asiallisen, selkeän ja ymmärrettävän kielen merkitys ja hyödyt julkishallinnon viestinnässä ja toiminnassa.  

Kurssilla pohditaan muun muassa kielen roolia ja luonnetta hallinnossa, tekstien tavoitteita ja tarkoituksenmukaisuutta sekä hyvän virkakielen mukanaan tuomia hyötyjä. Tehtävät aktivoivat pohtimaan kielen roolia omassa työssä. Kun kurssin on käynyt läpi ja läpäissyt lopputestin, voi itselleen ladata todistuksen merkiksi kurssin suorittamisesta.  

Kotimaisten kielten keskuksen kouluttajat Ulla Tiililä ja Annastiina Viertiö Hyvä virkakieli - Toimiva hallinto on kielestä kiinni -verkkokurssin kansikuvassa.
Toimiva hallinto on kielestä kiinni -verkkokurssin kansikuva. Kuva: Jan Bosas. E-oppiva, HAUS kehittämiskeskus Oy.

Kotus + E-oppiva = verkkokurssi! 

Oppimisalustan valitseminen on ollut työlistalla hankkeen käynnistymisestä saakka. Mikä tahansa alusta ei kuitenkaan käynyt, vaan huomioon oli otettava muun muassa alustan tarjoamat ominaisuudet, visuaalinen ilme ja käytettävyys. Oppimisalusta sekä luo mahdollisuuksia että asettaa rajoituksia, minkä vuoksi kurssien konkreettista käsikirjoittamista oli vaikea aloittaa ennen oppimisalustan valintaa.   

Pitkän suunnittelun ja selvittelyn jälkeen päädyimme jatkamaan yhteistyötä HAUSin kanssa, joka ylläpitää valtion digitaalista oppimisympäristöä E-oppivaa. Yhteistyö E-oppivan kanssa olikin meille jo ennestään tuttua, sillä julkaisimme hankkeen Hyvä virkakieli -pilottikurssin heidän kauttaan vuonna 2018. Samaista kurssia myös päivitettiin syksyllä 2020, jolloin sen nimeksi täydentyi Hyvä virkakieli – Selkeytä lauseita ja virkkeitä. Tulevaisuus jatkuu samalla linjalla, eli kaikki hankkeen kurssit julkaistaan yhteistyössä E-oppivan kanssa. 

Jotta jokainen voisi oppia. www.eoppiva.fi Valtion digitaalinen oppimisympäristö. Satoja koulutuksia valtion yhteisiin osaamisiin liittyen. Blogeja & podcasteja. Verkosto & tukea.
E-oppivan mainoskuva. Kuva: E-oppiva, HAUS kehittämiskeskus Oy.

Tuotantoprosessin pyörteissä 

Miten verkkokurssi sitten lopulta muotoutuu? Taikovatko käsikirjoittajat asiantuntijuutensa sopukoista sisällön, joka lätkäistään sellaisenaan verkkoon? Ei suinkaan. 

Kurssien käsikirjoitusta tehdään tiiviissä yhteistyössä Kotuksen asiantuntijoiden ja E-oppivan tuotantotiimin kanssa. Mietitään kurssin käyttäjäkunnan toiveita ja odotuksia, pyydetään käsikirjoituksesta kommentteja kollegoilta ja pohditaan, mitä kannattaa toteuttaa tekstinä ja mitä videoina tai muin visuaalisin keinoin. Kurssin teknistä toimivuutta, sisältöä ja kieliasua hiotaan useaan otteeseen – ja siitä huolimatta aina jotain jää. Ai näppäilyvirhe? Niinpä tietysti... 

Hyvä projektinhallinta on kaiken a ja o, ja ihannetapauksessa kaikki menee nappiin alusta loppuun. Todellisuudessa ongelmia voivat aiheuttaa esimerkiksi aikataulumurheet, kuten muut työkiireet tai sairastumiset. Välillä aikaa kuluu myös siihen, että kättä väännetään oppimisalustan teknisten ominaisuuksien kanssa, kun esimerkiksi taulukoiden sanat eivät kunnioita tavurajoja vaan jakautuvat omavaltaisesti kahdelle riville. Matkan varrelle mahtuu kuitenkin aina onnistumisia ja iloa, joista nautitaan täysin siemauksin.  

Mitä seuraavaksi? 

Hyvä virkakieli -koulutuspaketti täydentyy vuoden 2021 aikana vielä neljällä koulutuksella. Keväällä julkaistaan kurssit hyvästä ruotsinkielisestä virkakielestä sekä kirjoitustyön toimintatapojen kehittämisestä. Syksyllä vuoroon tulevat kurssit toimivan ja tarkoituksenmukaisen tekstin kirjoittamisesta sekä hyvistä julkishallinnon nimistä. 


Palaa otsikoihin | 0 puheenvuoroa | Keskustele

Ei puheenvuoroja