Siirry sisältöön
Haku

Kapulat kielestä


Kapulat kielestä -blogin kansikuva. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.

Kapulat kielestä -blogia kirjoittavat Kotuksen virkakielen asiantuntijat. Aiheet kumpuavat julkishallinnon kielenkäytöstä, teksteistä, viestinnästä ja tekstien tuottamisen prosesseista. Nostamme esiin hyviä esimerkkejä kielen ja tekstien selkeyttämisestä ja esitämme ratkaisuja hankaliin tapauksiin. Esittelemme myös hyvän virkakielen koulutuksia, seminaareja ja konferensseja. Blogipalstan kommenttikentässä voitte jakaa meille ajatuksianne ja kokemuksianne.


4.3.2019 13.02

Kapulat pois kielestä!

Vilma Vartiainen

Uudessa verkkohankkeessa johdatetaan kohti hyvää virkakieltä.

Onhan tätä jo jonkin aikaa käynnistelty, mutta tammikuussa 2019 rattaat todella pyörähtivät liikkeelle. Käynnissä on nyt kolmivuotinen hanke, jonka aikana tuotetaan virkakielen verkko-opiskelumateriaalia kaikkien vapaasti saataville.

Hankkeen etenemisestä kerrotaan tässä blogissa. Blogin kommenttikenttä on käytettävissänne!

Perustukset kuntoon

Verkko-opiskelumateriaali koostuu erilaisista opetustuokioista, muun muassa videoista, harjoituksista ja esimerkeistä. Aivan ensimmäiseksi ei kuitenkaan päästä itse opiskelumateriaalin kimppuun, vaan on aloitettava perustuksista.

Ennen syksyä laaditaan muun muassa tavoitekuvaukset siitä, millaista hyvän virkakielen osaamista viranomaisilla pitäisi olla, miten opiskelu työpaikoilla tulisi järjestää ja miten oppeja tulisi viedä käytäntöön. Lisäksi suunnitellaan koulutusohjelmakokonaisuus: millaisia opiskelumateriaaleja Kotuksen hyvän virkakielen opintokokonaisuuteen sisältyy ja millaisia ovat aihekohtaiset oppimistavoitteet.

Verkko-opiskelumateriaalin pääasiallisena kohderyhmänä ovat valtion ja kuntien työntekijät. Virkakielen selkeyttämisellä on kauaskantoisia vaikutuksia. Kun oppi tavoittaa oikeat ihmiset, on mahdollista tehostaa viranomaisten toimintaa, saavuttaa entistä avoimempi hallinto ja samalla parantaa kansalaisten oikeusturvaa ja osallistumismahdollisuuksia. Toki toivomme, että opiskelumateriaali tavoittaa myös opettajat ja opiskelijat, jotka tulevissa töissään käyttävät virkakieltä, sekä aivan kaikki virkakielestä kiinnostuneet.

Kahvikuppi. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.
Hankkeen parissa kuluu kahvikupponen jos toinenkin. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.

Hanketiimi esittäytyy

Hankkeeseen antaa panoksensa iso joukko kotuslaisia. Hanketiimiin kuuluvat hankepäällikkö Marianne Laaksonen sekä minä, sihteeri Vilma Vartiainen.

Marianne työskentelee Kotuksessa virkakielen huoltajana ja kouluttajana mutta keskittyy nyt hanketöihin. Hän veti myös Hyvä virkakieli -verkkokurssin projektitiimiä, osallistui kurssin sisällön suunnitteluun ja toteutukseen kameran edessä. Työssään Mariannea kiinnostaa erityisesti se, miten asiakas otetaan teksteissä huomioon ja miten tekstejä voidaan muuttaa parantamalla työtapoja.

Itselleni virkakielityö tuli tutuksi korkeakouluharjoittelussa, ja onnekseni pääsen nyt jatkamaan Kotuksessa hankkeen parissa. Projektityöskentely on jossain määrin tuttua, koska olen toiminut pitkään aktiivisesti opiskelijajärjestöissä ja samalla saanut maistiaisia projektin- ja toisinaan kaaoksenkin hallinnasta. Viimeistelen tällä hetkellä toistoyhdyssanojen merkityksiä käsittelevää graduani, josta kenties myöhemmin kuullaan lisää täällä Kotus-blogissa.      

Hankkeessa on ydinryhmän lisäksi mukana joukko Kotuksen virkakieli- ja muita asiantuntijoita. Blogia lukemalla pääsee seuraamaan aitiopaikalta, millaista virkakielityö on ja millainen porukka töiden parissa oikein puuhailee.   

Marianne Laaksonen ja Vilma Vartiainen. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.
Marianne ja Vilma työn touhussa. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.

Välineet kuntoon!

Helmikuussa on päästy jo kunnolla kiinni tekemiseen. Projektinhallinta ei tietysti ole pelkkää välineurheilua, mutta vähän kuitenkin. Siksi ensimmäisenä hanketiimi otti haltuun Microsoftin Planner-työkalun. Erityisesti allekirjoittaneessa Plannerin siististi järjestyksessä olevat muistilaput aiheuttivat tyytyväistä hykertelyä.

Projektinhallintaan haettiin apua myös MS Project -koulutuksesta, josta jäi käteen projektislangin lisäksi uutta osaamista ja innostusta. Helmikuussa pohdittiin myös viestintäasioita, ja pohdintojen tuloksena syntyi muun muassa tämä blogi.  

Tervetuloa projektin ja sen tekijöiden matkaan! Blogissa on luvassa raportointia isoista ja pienistä onnistumisista, turhautumisistakin ja ennen kaikkea projektityöläisten jokapäiväisestä arjesta. Toivomme saavamme kommentteja ja ideoita työhömme myös teiltä lukijoilta.

VILMA VARTIAINEN

Hyvä virkakieli -verkkokurssi (avoin valtionhallinnon työntekijöille)
Marianne Laaksonen: Hyvän virkakielen oppia verkossa (Hyvää virkakieltä, 5.3.2019)

Palaa otsikoihin | 4 puheenvuoroa | Keskustele

5.3.2019 23.17
A. Lamainen
Mitä oikein tapahtuu?
Onko jotain esimerkkiä, mitä oikeasti tapahtuu? Näin hallintoalamaisena en ole hirveän kiinnostunut siitä, mitä työkaluja joku käyttää ja mitä projektinhallintakoulutusta joku muu saa. Mllä tavoin valtion ja kuntien virastojen yms. kieli paranee? Kysytäänkö meiltä, onko se oikeasti parantunut?
12.3.2019 12.09
Vilma Vartiainen
Tuloksia pitkin matkaa
Hei! Blogissa on tarkoitus seurata konkreettista virkakielityötä. Jotta hankkeen etenemistä ja työtämme on mielekästä seurata, halusimme ensin esitellä hankkeen ja sen parissa työskentelevät. Seuraavassa kirjoituksessa hypätään jo konkreettisen työskentelyn pariin.

Työmme hyödyistä ja tuloksista kirjoitetaan sekä täällä blogissa että muuallakin kolmivuotisen hankkeen aikana ja varmasti sen jälkeenkin. Tässä vaiheessa meillä ei ole vielä esittää hankkeen tuloksia, koska työ on vasta alkanut. Kun hankkeessa edetään pidemmälle, on hyödyllistä ja välttämätöntäkin kysyä palautetta. Palautetta kysytään eri tahoilta – ehdottomasti myös viranomaisilta – jotta saadaan monipuolinen kuva siitä, miten opiskelumateriaalista on hyödytty.

Vaikka tämän hankkeen tiimoilta ei olekaan vielä tarjota tarkempia esimerkkejä, virkakielen selkeyttämisestä ja siitä seuranneista hyödyistä voi lukea Kotuksen virkakielen sivuilta. Esimerkiksi Vuoden selväsanainen -kilpailussa on tullut ilmi useita onnistumistarinoita, joissa valtion ja kuntien virastojen virkakieltä on onnistuttu selkeyttämään. Kilpailun ehdokkaiden ja voittajien aikaansaannoksiin voi tutustua täällä: https://www.kotus.fi/kielitieto/virkakieli/vuoden_selvasanainen_-kilpailu. Myös 2014–2015 järjestetyssä Virkakielikampanjassa kerättiin onnistumistarinoita virastoilta. Näistä voi lukea täältä: https://www.kotus.fi/kielitieto/virkakieli/yleista_virkakielesta/virkakielityota_virastoissa.
14.3.2019 8.32
virkamies
Teitittely virkakielessä
Hyvän virkakielen kurssiin olisi hyvä lisätä myös "teitittelyn" ohjeet. Useissa virastoissa teititellään asiakasta/virkamiestä, kenelle kirjoitetaan esimerkiksi velvoittava päätös. Olisi hyvä ohjeistaa siitä, miten te-muotoa käytetään niin, että verbit pysyvät kuitenkin yksikkömuodossa eli kirjoitetaan selkeästi kuitenkin yhdelle henkilölle. Esimerkkinä: "Olette käyttänyt tietojärjestelmää vastoin...".
Kiitos!
18.3.2019 9.21
Vilma Vartiainen
Teitittely
Hei virkamies ja kiitos ehdotuksesta! Teitittely onkin kaiken kaikkiaan laaja ilmiö ja herättää usein keskustelua - sekä virkakielessä että muussakin kielenkäytössä. Teitittely täytyy ottaa opiskelumateriaalissa huomioon kohteliaisuusnäkökulmasta (milloin teittely on paikallaan, milloin taas ei) sekä mainitsemastanne oikeinkirjoitusnäkökulmasta.