Siirry sisältöön
Haku

Kapulat kielestä


Kapulat kielestä -blogin kansikuva. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.

Kapulat kielestä -blogia kirjoittavat Kotuksen virkakielen asiantuntijat. Aiheet kumpuavat julkishallinnon kielenkäytöstä, teksteistä, viestinnästä ja tekstien tuottamisen prosesseista. Nostamme esiin hyviä esimerkkejä kielen ja tekstien selkeyttämisestä ja esitämme ratkaisuja hankaliin tapauksiin. Esittelemme myös hyvän virkakielen koulutuksia, seminaareja ja konferensseja. Blogipalstan kommenttikentässä voitte jakaa meille ajatuksianne ja kokemuksianne.


18.11.2020 11.15

Hanketyöläiset työn touhussa

Vilma Vartiainen ja Hanna Virtakangas

Työtaakka ei käy ylipääsemättömäksi, kun on hanketyöntekijöitä apuna.

Jokaisen työn takaa löytyy joukko työntekijöitä, niin myös virkakielen verkko-opiskeluhankkeessa. Hanketta vetää Marianne Laaksonen, ja Kotimaisten kielten keskuksen asiantuntijoiden lisäksi hänen apunaan on toiminut kourallinen hanketyöläisiä.  

Tämä blogikirjoitus tarjoaa kurkistuksen siihen, millaista työtä hanketyöläiset ennen kaikkea tekevät. Tällä hetkellä virkakielen verkko-opiskeluhankkeessa työskentelee projektipäällikön lisäksi kaksi hanketyöntekijää, Vilma Vartiainen ja Hanna Virtakangas. Aiemmin mukana ovat olleet myös Suvi Syrjänen ja Elisa Dufva.  

Kirjavissa työtehtävissä

Hanketyöntekijä on projektipäällikön oikea käsi. On onnistuttava yhdessä projektipäällikön kanssa pitämään kaikki kartalla: Kurssin käsikirjoittajat tietävät, milloin heitä tarvitaan, mitä on seuraavaksi suunniteltava, mihin tiedostoon tänään piti suunnitella, minne se sähköposti pitikään lähettää ja niin edelleen. Olennaiset yleisöt tietävät, millaista kurssia ollaan tekemässä. Projektipäällikkö tietää, milloin olikaan seuraava kokous. Ja hanketyöntekijä itse toivottavasti tietää, mitä huomenna olikaan tehtävälistalla.  

Projektin puitteissa on todella päässyt opettelemaan uutta, testaamaan uudenlaisia työtapoja ja myös haastamaan itsensä. Viimeisen kahden vuoden aikana on muun muassa suunniteltu mainosmateriaalia ja sen ohessa opeteltu kuvanmuokkausta, esitelty hanketta Kuntamarkkinoilla, tarinoitu Instagramissa, otettu haltuun uusia sähköisiä työvälineitä, kokoustettu, tiedotettu ja kokoustettu lisää sekä haastateltu kurssin kohdeyleisöä.  

Mukaan on mahtunut myös paljon hilpeitä hetkiä, sillä välillä on ollut tarve nostattaa mieltä naureskelemalla yhdessä kahvipöydän ääressä – sekä paikan päällä että virtuaalisesti. Juhlan aihetta on ollut aina kun jokin isompi kokonaisuus on saatu valmiiksi, viimeisimpänä verkkosivu-uudistus. 

Etätöissä ollut Vilma Vartiainen Oodin hississä kannettava tietokone mukanaan. Kuva: Vilma Vartiainen, Kotus.
Etätyön iloja: töitä voi tehdä missä tahansa – vaikka Oodin hississä. Kuva: Vilma Vartiainen, Kotus.

Verkkosivut kuosiin 

Virkakielen verkkosivut uudistettiin verkko-opiskeluhankkeen yhteydessä, sillä ajan saatossa sivujen sisältö oli päässyt paikoin kellastumaan. Päävastuussa uudistuksesta oli Kotuksen virkakielitiimin Liisa Raevaara, mutta sisällöntuotantoon osallistui myös muita virkakielitiimiläisiä. Tukena hääräsivät lisäksi hanketyöläiset, jotka auttoivat ennen kaikkea käytännön puurtamisessa sekä nippelien ja nappelien pyörittelyssä.  

Uudistus kohdistui ennen kaikkea sivujen sisältöihin, ja samalla sivurakennetta myllättiin selkeämmäksi. Samalla jouduttiin sovittamaan yhteen eri sisällöntuottajien toiveita ja näkemyksiä sekä verkkosivujen teknisten ominaisuuksien vaatimuksia. Kultaista keskitietä etsittiin useasti porukalla ja myönnytyksiä tehtiin suuntaan jos toiseen. Urakka valmistui hyvillä mielin syksyllä 2020. 

Virkakielitiimin apulaiset 

Hanketyöläiset ovat auttaneet raivaamaan tilaa virkakielen asiantuntijoiden kalentereista, jotta aikaa on vapautunut kurssien käsikirjoittamiselle. Hanketyöntekijät ovat muun muassa kirjoittaneet uutisia verkkosivuille, vastailleet virkakieliaiheisiin kielikysymyksiin ja suunnitelleet sosiaalisen median julkaisuja.  

Apua on tarvittu myös Vuoden selväsanainen -kilpailun järjestelyissä. Kilpailun myötä on päässyt näkemään, kuinka monipuolisesti eri virastoissa tehdään virkakielityötä. Instagram-julkaisujen suunnittelussa ja toteutuksessa taas on päässyt käyttämään luovuutta ja hyödyntämään vapaa-ajalla karttunutta Instagram-osaamista. Lyhyessä ajassa on saanut osallistua laajasti virkakielityön arkeen. 

Hanna Virtakangas etätöissä kissa sylissään. Sylissä ollut tietokone joutui siirtymään kissan tieltä. Kuva: Hanna Virtakangas, Kotus.
Etätyön haasteita: huomionkipeät lemmikkieläimet. Kuva: Hanna Virtakangas, Kotus.

Kolme kinkkistä kysymystä 

Kapulat kielestä -blogissa halutaan esitellä hanketöiden lisäksi ihmisiä työskentelyn takana. Hanketyöntekijät Vilma ja Hanna haastoivatkin toisensa vastaamaan kolmeen tiukkaan kysymykseen: 

Mikä on ollut parasta hankkeessa työskentelemisessä? 

Vilma: Ehdottomasti työn monipuolisuus. Projektin puitteissa olen oppinut vaikka ja mitä. Pidän myös työn nopeatempoisuudesta, koska vauhdikas meno sopii minulle.  

Hanna: Komppaan Vilmaa: parasta on ollut työn monipuolisuus. Olen päässyt kirjoittamaan valtavasti erilaisia tekstejä, hiomaan kuvankäsittelytaitojani ja someosaamistani sekä ideoimaan yhtä sun toista.  Työyhteisö on ollut lämmin ja avoin, vaikka kaikilla onkin pitänyt kiirettä. 

Jos et olisi virkakielen asiantuntija, mitä tekisit? 

Vilma: Jos ihminen voisi ammatikseen syödä suklaata ja rapsuttaa koiranpentuja, voisin tehdä sitä. Voisin myös olla opettaja, ja opettajan töitä olen tehnytkin.  

Hanna: Jos voisin olla mitä vain, olisin kirjailija ja seikkailisin fiktiivisissä maailmoissa, joissa usein vain mielikuvitus on rajana. Tämän haaveen toteutumista odotellessa voisin toimia kielenhuoltajana, kustannustoimittajana tai kääntäjänä. Kielet ja tarinat ovat rakkauteni. 

Bonus: Kuka fiktiivinen hahmo olisit ja miksi? 

Vilma: Joku Harry Potter -maailmasta – ehkä Ginny Weasley – jotta pääsisin opiskelijaksi Tylypahkaan. Jos jollain lukijallamme on yhteyksiä taikamaailmaan, ottakaa yhteyttä minuun. 

Hanna: Leijonakuninkaan Rafiki: viisas, tosin vähän höynähtänyt neuvonantaja. Hän on eksentrinen šamaani, joka kommunikoi henkimaailman kanssa ja tarvittaessa kolauttaa kepillä kalloon, jos oppi ei meinaa mennä perille. Mikäs siinä kryptisiä elämänviisauksia jaellessa. Elämä Rafikina olisi huippumielenkiintoista!

Linkkejä


Palaa otsikoihin | 0 puheenvuoroa | Keskustele

Ei puheenvuoroja