Suurin osa valtionhallinnon henkilöstöstä ja ylimmästä johdosta kokee hallinnon arvojen näkyvän hyvin työn arjessa, selviää valtiovarainministeriön teettämästä kyselystä.
Virkamiesetiikan tila 2024 -kyselytutkimuksessa kartoitettiin virkamiesetiikan nykytilaa ja valtionhallinnon arvojen toteutumista. Kyselyyn vastasi 1 129 ministeriöiden ja virastojen henkilöstön sekä ylimmän johdon edustajaa. Tuloksista kertova raportti julkaistiin 14. maaliskuuta 2025.
Kyselyssä kartoitettiin myös virkamiesetiikan vastaista toimintaa. Sillä viitataan tilanteisiin, joissa virkahenkilö rikkoo valtionhallinnon eettisiä arvoja tai hyvän hallinnon periaatteita. Kyselyssä nousi esille neljä teemaa, jotka ovat vastaajien mielestä hyvin yleisiä epäeettisiä toimintatapoja: liian kireä työtahti, liian vähäiset voimavarat suhteessa tehtävien laajuuteen, vaikeasti ymmärrettävä virkakieli sekä voimavarojen tehoton käyttö.
Vaikeasti ymmärrettävän kielen voi nähdä näistä laajimpana ongelmana. Se nimittäin johtaa usein voimavarojen tehottomaan käyttöön ja yleiseen kuormittumiseen, siis myös muihin kyselyssä esiin nostettuihin epäeettisiin toimintatapoihin.
Osa viranomaisten työtehtävistä on seurausta epäselvästä kielenkäytöstä, sillä vaikeasti ymmärrettävästä kielestä seuraa kyselyjä, selvityksiä ja muutoksenhakua. Kieltä selkeyttämällä voitaisiinkin sekä tehostaa viranomaistoimintaa että parantaa asiakaspalvelua.
Vaikeaselkoinen virkakieli nousi kärkisijoille myös vuonna 2023 julkaistussa kansalaiskyselyssä, jossa kysyttiin hallinnon epäeettisistä toimintatavoista sekä toisaalta kehittämistoiveista.
