Selkokielen neuvottelukunta on julkaissut selkokielen toimintaohjelman vuosille 2024–2026. Toimintaohjelma antaa suuntaa selkokieleen liittyville toimenpiteille, selkoaineistojen julkaisemiselle ja selkokielen asiantuntemuksen kehittämiselle Suomessa.

Tavoitteena selkokielen juurruttaminen

Toimintaohjelma on jaettu viiteen päätavoitteeseen:

  1. Selkokielen asemasta Suomen lainsäädännössä on tehtävä selvitys.
  2. Selkotoiminnalle on varmistettava riittävät resurssit.
  3. Selkokieli on juurrutettava osaksi yhteiskunnan julkista viestintää.
  4. Selkokielen asiantuntemusta on Suomessa vahvistettava.
  5. Erilaisten selkoaineistojen julkaisemista tulee edistää ja lisätä.

Toimenpideohjelman tavoitteiden taustalla on YK:n vammaisten ihmisten yleissopimus, jonka mukaan Suomi on sitoutunut edistämään selkokielen käyttöä yhtenä saavutettavan viestinnän muotona. Jokaisen tavoitteen kohdalla on määritelty sen kannalta keskeisimmät toimijat.

Selkeää kieltä ja selkokieltä

Hyvä virkakieli ja kielenhuolto ovat pohja selkokielisen viestinnän toteutumiselle julkishallinnossa. Toimintaohjelmassa todetaan, että selkokielisen viestinnän vakiinnuttaminen edellyttää, että selkeään yleiskieleen ja hyvään virkakieleen panostetaan. Niiden edistämiseen pitää olla riittävät resurssit myös Kotimaisten kielten keskuksella.

Selkokielen neuvottelukunnassa on 63 jäsentahoa, jotka edustavat valtion, kuntien ja hyvinvointialueiden viranomaisia, järjestöjä, yliopistoja, ammattikorkeakouluja, oppilaitoksia, tutkimuskeskuksia ja medioita. Neuvottelukuntaa koordinoi Kehitysvammaliiton Selkokeskus, ja puheenjohtajana toimii Ulla Tiililä Kotimaisten kielten keskuksesta.  


Piirroskuva ihmisjoukosta. Edessä olevat ihmiset on väritetty, takana olevat ovat mustavalkoisia. Edessä ihmiset lukevat erilaisia papereita, yhdellä on läppäri.
Selkokielen toimintaohjelman kansikuva. Kuva: Elena Chebannaya, Selkokeskus.

Jaa