Miten vanhuksista ja vanhuksille puhutaan? Miten kieli vanhuudessa muuttuu ja miksi? Kaarina Hipin, Anne Mäntysen ja Camilla Lindholmin toimittama kirja Vanhuus ja kielenkäyttö (SKS) purkaa yksipuolista kuvaa vanhuudesta. Se tarjoaa uutta tutkimustietoa keskusteluun ikääntymisestä suomalaisessa nyky-yhteiskunnassa.
Teos nostaa esiin tuoreita ja kriittisiä näkökulmia paljon puhuttuihin vanhenemisen, vanhustenhoidon ja kielenkäytön teemoihin. Kotimaisten kielten keskuksen erityisasiantuntija Ulla Tiililä keskittyy artikkelissaan asiointikielen rooliin vanhuspalvelujen saavutettavuudessa: vanhuus muovaa kielenkäyttöä ja kielenkäyttö vanhuutta, mutta onko kielellä sijaa vanhuuspolitiikassa?
Teoksen lähestymistapoina ovat esimerkiksi diskurssin- ja vuorovaikutuksentutkimus sekä etnografia. Artikkeleissa analysoidaan muun muassa mediatekstejä, haastatteluja ja videoituja vuorovaikutustilanteita. Kirjoittajat ovat vanhuuden ja kielenkäytön tutkijoita kielentutkimuksen ja sen lähialojen piiristä.