Selkokieli ja selkeä kieli eivät ole sama asia, vaikka ne usein sekaantuvatkin arkisessa puheessa ja esimerkiksi median kielenkäytössä. Selkokieli on selkeää yleiskieltä helpompi kielimuoto, joka auttaa laajaa joukkoa ihmisiä toimimaan arjessaan, saamaan tietoa, osallistumaan ja hoitamaan asioitaan viranomaisten kanssa. On arvioitu, että selkokieltä tarvitsee erilaisista syistä 11–14 prosenttia Suomen väestöstä.
Tiivis tietopaketti selkokielestä ja sen hyödyistä
Selkokieli tutuksi -verkkokurssi on kaikille avoin ja maksuton. Valtiovarainministeriö ja Selkokeskus ovat toteuttaneet kurssin yhdessä, ja sen voi suorittaa valtionhallinnon yhteisellä oppimisalustalla E-oppivassa.
Kurssi tarjoaa tiiviin tietopaketin siitä, mikä tekee kielestä selkokieltä: Mitä on huomioitava sananvalinnassa sekä lauseiden ja virkkeiden muotoilussa? Mitä pitää muistaa, kun suunnittelee tekstin sisältöä ja rakennetta sekä tekstin visuaalisia ominaisuuksia ja kuvitusta?
Kurssi kertoo myös selkokielen tarvitsijoista ja auttaa tunnistamaan, millaisissa teksteissä ja tilanteissa selkokieltä kannattaa käyttää. Lisäksi voit tutustua esimerkkeihin selkokielen hyödyntämisestä eri organisaatioissa ja saat vinkkejä siitä, miten voit edistää selkokielen käyttöä omassa organisaatiossasi.
Kurssiin sisältyy pieniä harjoituksia ja pohdintatehtäviä, jotka muun muassa havainnollistavat, miten selkeällä yleiskielellä kirjoitettu tekstikatkelma muokataan selkokieliseksi ja millaisissa konkreettisissa tilanteissa selkokieli on tarpeen.
Selkokielen ja selkeän kielen osaajia tarvitaan
Selkokielen osaajille on yhä enemmän kysyntää. Monissa organisaatioissa tavoitteena on tuottaa materiaaleja myös selkokielellä, jotta viestintä ja palvelut olisivat saavutettavia mahdollisimman monille. Samalla selkokielen käyttökohteet monipuolistuvat. Se voi olla elintärkeää kriisiviestinnässä sekä hyödyksi esimerkiksi tiedotteissa, ohjeissa ja sopimuksissa. Lisäksi selkokieli voi olla avuksi asiakaspalvelussa ja vaikkapa uusien työntekijöiden perehdytyksessä.
Kun selkokielen käyttöä edistetään hallinnossa ja julkisissa palveluissa, on tärkeää nähdä selkokieli osana viranomaisten kielenkäytön kokonaisuutta: Mitkä tekstit ja palvelut voisivat olla pelkästään selkokielisiä? Missä tarvitaan selkeää kieltä ja selkokieltä rinnakkain? Missä taas selkeä yleiskieli on toimivin ratkaisu?
Selkokielen, hyvän virkakielen ja kielellisesti saavutettavien palvelujen tuottamiseen ja kehittämiseen tarvitaan aina monipuolista tietoa ja osaamista kielenkäytöstä sekä laajaa ymmärrystä kielestä ja sen merkityksestä. Selkokieli tutuksi -verkkokurssi ja Hyvä virkakieli -verkkokurssit tarjoavat yhdessä hyvän aloituspaketin tämän tiedon, osaamisen ja ymmärryksen vahvistamiselle.