Selkeä kieli on yleiskieltä, joka on kielenhuollon suositusten mukaista eikä sisällä erikoiskielten sanastoa. Selkokieli menee kuitenkin vielä tätä pidemmälle:
”Selkokieli on suomen kielen muoto, joka on mukautettu sisällöltään, sanastoltaan ja rakenteeltaan yleiskieltä luettavammaksi ja ymmärrettävämmäksi. Se on suunnattu ihmisille, joilla on vaikeuksia lukea tai ymmärtää yleiskieltä.”(Selkokeskus)
Selkokielestä hyötyy osa vammaisryhmistä, maahanmuuttajista, vanhuksista ja ulkosuomalaisista.
Olin toukokuussa Puhu selkokieltä -kampanjan päätöstilaisuudessa. Kampanjan tavoitteena oli herätellä suomalaiset huomaamaan, että suomea on mahdollista puhua yksinkertaisella tavalla ja että selkosuomella voi helpottaa Suomeen muuttavien ihmisten kotoutumista ja kielen oppimista.
Selkokeskuksen asiantuntija Leealaura Leskelä sekä työpaikkojen ja oppilaitosten edustajat kertoivat kampanjan tuloksista. Sen aikana selvisi, että työelämä on täynnä vaikeaa kieltä.
Kampanjan aikana selkokielistettiinkin 50 työelämän sanaa, joihin on linkki tämän blogitekstin lopussa. Listassa selitetään muun muassa termit ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha, palkkalaskelma ja verokortti.
Leealaura Leskelä totesi, että työpaikoilla on kyllä intomielisiä auttajia, mutta valitettavan usein maahanmuuttajien mukaan ottaminen kaikkeen työyhteisön tekemiseen on yksittäisten ihmisten varassa. Maahanmuuttajaharjoittelija jää usein yksin esimerkiksi kahvikeskusteluissa. Selkokielelle olisikin tarvetta työtilanteiden lisäksi tauoilla.
Hyvä asia on, että selkokieltä on kehitetty Suomessa yli 30 vuotta, joten hyödynnettävissä olevaa tietoa on olemassa paljon!
Koska yhä useampi meistä saa työkaverikseen maahanmuuttajan, kampanjan kymmenen vinkkiä selkokielen puhumiseen ovat tärkeitä myös kampanjan päättymisen jälkeen:
- Kuuntele puhekumppanisi viestiä.
- Anna aikaa (keskustelu voi edetä hitaammin kuin kahden äidinkielenään suomea puhuvan kesken).
- Käytä helppoja kielen rakenteita.
- Puhu luonnollista puhekieltä.
- Puhu rauhallisesti ja luonnollisella tavalla.
- Kysy, saatko korjata.
- Kysy, jos et ymmärrä.
- Korjaa väärinymmärrys.
- Piirrä, kirjoita, esitä.
Esimerkiksi sanaleikit ja kuvakieli ovat selkokielen tarvitsijalle vaikeita. Siksi on syytä toivottaa selkeällä kielellä makunystyröitä hivelevää mansikkakesää, missä pussinperällä sitten kesänne vietättekin, mutta selkokielellä hyvää ja rentouttavaa kesää!