Siirry sisältöön
A I K M N S T
a

Avatareja vai avattaria

Kysymykseni koskee sanaa avatar. Kuinka se taipuu? Helsingin Sanomissa toimittaja kirjoittaa: ”Ehkä etätyöläiset ovat avatarejamme.” Itse olisin taipuvainen käyttämään muotoa avattariamme.

Avunhuuto ja avunpyyntö

Ärsyttävää, kun etsii sanakirjasta sanan merkitystä tai käyttötapaa ja sana seisookin yksikseen, pelkin taivutustiedoin varustettuna.

i

Ihan kaunis

Ystäväni mielestä sanaan ihan liittyy negatiivinen sävy, esimerkiksi ihan kaunis on hänen mielestään vähättelevä ilmaus. Minun mielestäni sanaan ei liity mitään negatiivista tulkintaa. Miten asia on?

k

Kielitoimiston sanakirjan hakusana suomi

Miksi suomi on Kielitoimiston sanakirjassa vain pienialkukirjaimisena, eikä suomi-sanan kohdalla ole ollenkaan maan nimeä Suomi?

m

Mennä ihon alle

Mitä tarkoittaa, kun jokin menee ihon alle?

Merkitysten esittämisjärjestys Kielitoimiston sanakirjassa

Ovatko sanojen merkitykset Kielitoimiston sanakirjassa ensisijaisuusjärjestyksessä, vai missä järjestyksessä ne ovat? Asiasta keskustellaan Facebookin kieliaiheisessa ryhmässä.

Meta-sanat

Mistä löytäisin esimerkein varustettuja määritelmiä meta-alkuisille sanoille kuten metamalli, metataso, metakieli jne.?

n

Nuolimerkit Kielitoimiston sanakirjassa

Mitä tarkoittavat Kielitoimiston sanakirjassa olevat nuolimerkit esimerkiksi sanassa surullisenkuuluisa: myös ←→?

s

Silakoita laatikoihin, vaan ei ”salaateihin”

Eräs opetusalan asiantuntija käytti televisiohaastattelussa useaan kertaan ammatti-sanasta monikon illatiivia ammateihin. Onko se suositettava taivutusmuoto? Minusta sen pitäisi olla ammatteihin.

t

Taivutuksen merkitseminen Kielitoimiston sanakirjassa

Mitä Kielitoimiston sanakirjassa tarkoittaa hakusanan perässä oleva numero tai merkkiyhdistelmä yläindeksissä, esimerkiksi 6, 14*C tai 52*F?