Ammatillisen koulutuksen lakiuudistus eli amisreformiksi nimetty uudistus on yksi hallituksen kärkihankkeista. Kyseessä on suurin koulutuslainsäädännön uudistus kahteenkymmeneen vuoteen. Opetus- ja kulttuuriministeriön ammatillisen koulutuksen osasto sekä viestintäyksikkö ovat yhteistyössä viestineet uudistuksesta. 

Selkeyttä kielen ja kuvien avulla

Opetus- ja kulttuuriministeriössä suuresta muutoksesta haluttiin viestiä selkeästi ja kohderyhmä huomioiden. Sidosryhmät ovat olleet mukana viestinnän suunnittelussa, ja tekstejä on testattu esimerkiksi opiskelijoilla. Viestinnässä ei ole haluttu käyttää suoraan lainsäädännön kieltä, vaan asiat on muotoiltu mahdollisimman selkeästi yleiskielellä. Lain kirjoitusvaiheessa termityössä on ollut mukana Kotimaisten kielten keskuksen asiantuntija.

Tekstin lisäksi viestinnässä on panostettu visuaalisuuteen. Isoa lakipakettia ja lain tuomia muutoksia haluttiin havainnollistaa kuvien ja taulukoiden avulla, joita on hyödynnetty niin esitysaineistoissa, verkkosivuilla kuin printtinäkin. Näitä infograafeja on koostettu monista eri aihealueista. Niitä on laadittu muun muassa lakiuudistuksen kokonaisuudesta sekä opintojen henkilökohtaistamisesta. Lisäksi sivulla on reformisanasto, johon on koottu aiheeseen liittyvää sanastoa merkityksineen. Lähes kaikki materiaali on käännetty ruotsiksi.

Usein kysytyt kysymykset löytäneet yleisönsä

Ammatillisen koulutuksen uudistuksesta on myös koostettu Usein kysytyt kysymykset -palsta. Palstalle on koottu suuri joukko kysytyimpiä kysymyksiä, ja ne on ryhmitelty aihealueittain. Vastaukset on pyritty laatimaan mahdollisimman selkeällä kielellä. Jossain kohdin on kuitenkin koettu tarpeelliseksi pitäytyä lakitermeissä. Usein kysytyt kysymykset -palsta on yksi opetus- ja kulttuuriministeriön verkkosivujen luetuimpia sivuja.

Uudistuksen viestinnästä on saatu runsaasti positiivista palautetta. Kiitosta on saanut myös se, että viestintää on suunniteltu yhdessä sidosryhmien kanssa. Verkkosivuilla on muun muassa sekä opiskelijoille, koulutuksen järjestäjille että työelämän edustajille erikseen räätälöidyt kaaviot siitä, mikä uudistuksessa muuttuu. Opiskelijoiden kaaviosta työstettiin myös muutoksista kertovat videot opiskelijoille. Niitä ja muitakin verkkosivulle koottuja ja ladattavissa olevia kaavioita ja kuvia on ollut helppo hyödyntää, kun uudistusta on esitelty eri kohderyhmille. Myös oppilaitokset ovat hyödyntäneet niitä omassa viestinnässään, jolloin viesti on mennyt samanlaisena läpi koulutuskentän.


Vuoden selväsanainen -kilpailu on käynnissä

Opetus- ja kulttuuriministeriön viestintä ammatillisen koulutuksen uudistuksesta on ehdokkaana Vuoden selväsanainen -kilpailussa.  Kilpailu on edelleen käynnissä. Ilmoittaudu mukaan kisaan viimeistään 14.9.2018.

Jaa