Suomen kielipoliittiset ohjelmat
Suomen kieli
Joulukuussa 2021 valtioneuvoston periaatepäätöksenä julkaistu Kansalliskielistrategia koostuu kolmesta päätavoitteesta: oikeus palveluihin omalla kielellä, kansalliskielten aseman turvaaminen ja elävä kaksikielisyys. Lisäksi strategiassa katsotaan tärkeäksi edistää maahanmuuttajien pääsyä kieliyhteisön jäseneksi ja kotoutumista molemmilla kansalliskielillä.
- Nationalspråkstrategin, Kansalliskielistrategia (Statsrådets principbeslut, Valtioneuvoston periaatepäätös, 2021)
- Uusi kansalliskielistrategia turvaa kielten elinvoimaa konkreettisin toimenpitein (oikeusministeriön tiedote, 2.12.2021)
Valtioneuvoston ensimmäinen Kansalliskielikielistrategia julkaistiin vuonna 2012.
Kesäkuussa 2022 valtioneuvoston periaatepäätöksenä julkaistiin Kielipoliittinen ohjelma, joka käsittelee kotoperäisiä vähemmistökieliä – erityisesti karjalan kieltä, romanikieltä, saamen kieliä ja viittomakieliä. Kielipoliittisen ohjelman tavoitteena on vastata eri kieliryhmien osalta tunnistettuihin haasteisiin.
- Kielipoliittinen ohjelma (Valtioneuvoston periaatepäätös, 2022)
- Ensimmäinen kielipoliittinen ohjelma suojaa kotoperäisiä kieliämme (valtioneuvosto.fi, 16.6.2022)
Suomen kielen tulevaisuus on Kotimaisten kielten keskuksen ja Helsingin yliopiston vuonna 2009 julkaisema kielipoliittinen ohjelma. Ohjelma käsittelee suomen kielen käyttöä ja on tarkoitettu Suomen yhteiskunnan eri aloille.
Kotimaisten kielten keskus laati jo vuonna 1998 kielipoliittisen ohjelman Suomen yhteiskunnan eri aloille.