Siirry sisältöön
Haku

Toimintasuunnitelma vuosiksi 2019–2021

Suomen kielen lautakunnan kolmivuotiskauden teemana on yhteinen ymmärrettävä kieli. Teema korostaa kieliyhteisölle yhteisen, omaksi koetun ja ymmärrettävän kielimuodon merkitystä yhteiskunnan toiminnan perustana.

Suomalaisen yhteiskunnan toiminta ja yhtenäisyys edellyttävät puhujayhteisölle yhteistä suomen kielen muotoa, yleiskieltä. Suomen kielen lautakunta kiinnittää huomiota yleiskielen hyvään hallintaan, selkeään käyttöön ja käyttöalan turvaamiseen. Yleiskielen hallinnan perusta luodaan äidinkielen opetuksella, jonka lisäämisen tarvetta lautakunta tuo toimintakaudellaan esiin.

Lautakunta pyrkii myös vaikuttamaan siihen, että äidinkielen lisäksi muidenkin oppiaineiden opetuksessa tiedostetaan kielen keskeinen merkitys oppimiselle ja kehitetään omakielistä käsitteistöä sekä kykyä hankkia ja välittää tietoa monipuolisesti.

Suomenkielisten palvelujen ja tiedon saavutettavuus edellyttää palveluntarjoajilta ja tiedonvälitykseltä selkeää kielenkäyttöä ja kansalaisen näkökulman huomioon ottamista. Lautakunta tuo esiin ymmärrettävän viestinnän ja selkeän kielen merkitystä palvelujen saavutettavuuden ja yhteiskunnan toiminnan perustana. Myös kielellisesti heikommassa asemassa olevien ihmisten kielellisiin oikeuksiin tulee kiinnittää Suomessa aiempaa enemmän huomiota esimerkiksi lisäämällä selkokielistä viestintää. Julkisten palvelujen kielellinen saavutettavuus tulee turvata muotoilemalla kielilain 23. pykälä siten, että se velvoittaa viranomaisia käyttämään ymmärrettävää kieltä.

Suomen kielen aseman ja käyttöalan turvaaminen on noussut ajankohtaiseksi huolenaiheeksi, vaikka kielen asema on toistaiseksi niin historiallisesti kuin kansainvälisestikin katsoen hyvä. Lautakunta seuraa suomen kielen asemaa ja tuo esiin niitä käyttöaloja, joilla kieleen selvästi kohdistuu uhkia. Lisäksi lautakunta kiinnittää niin päättäjien kuin suuren yleisönkin huomiota valintoihin, joilla kielen tulevaisuuteen voidaan vaikuttaa.

Lautakunnan kannanotot ja päätökset julkaistaan mahdollisimman nopeasti Kotimaisten kielten keskuksen verkkopalvelussa ja Kielikello-lehdessä, ja niistä lähetetään tarvittaessa mediatiedote.

Toimikauden aikana lautakunta järjestää yleisölle avoimen seminaarin, jossa käsitellään suomen kielen ja sen käyttöalojen asemaa Suomen muuttuvassa kielitodellisuudessa.