Siirry sisältöön
Haku

Ajankohtaista kielipolitiikasta

25.4.2024 10.29

Tutkimuskysely karjalan kieltä käyttäville

Karjalan kielen käyttöä tutkitaan kielen tilanteen parantamiseksi.

Kotimaisten kielten keskus (Kotus) on mukana toteuttamassa verkkokyselyä, jonka avulla tutkitaan karjalan kielen käyttöä Suomessa. Tutkimus tehdään yhteistyönä: Kotus vastaa kyselyn toteutuksesta yhdessä Helsingin yliopiston tutkijan kanssa, ja taustalla ovat Itä-Suomen yliopiston karjalan kielen elvytyshanke sekä Kotuksen yhteydessä vuosina 2023–2024 toimiva karjalan kielen asiantuntijatyöryhmä. Tiedonkeruussa ja raportoinnissa vastuuhenkilöt ovat erityisasiantuntija Lotta Jalava Kotuksesta ja yliopistonlehtori Outi Tánczos Helsingin yliopistosta.

Kysely on auki 12.5.2024 saakka, ja vastaajiksi tavoitellaan mahdollisimman monia ihmisiä, jotka osaavat ja käyttävät karjalan kieltä jossakin määrin riippumatta kielitaidon tasosta, kielen oppimisajankohdasta tai karjalan kielen käytön määrästä. Kyselyyn voi vastata suomeksi tai millä tahansa karjalan kielen murteella.

Karjalan kielen elvytyshankkeen karjalan kielen viikon tapahtumia.
Karjalan kielen elvytyshankkeen karjalan kielen viikon tapahtumia. Kuva: Karjalan kielen elvytyshanke.

Tietoa kielen elvytyksen tueksi

Tavoitteena on koota ajantasaista tietoa karjalan kielen käytöstä ja käyttömahdollisuuksista Suomessa. Tietoa tarvitaan käynnissä olevaan suunnittelutyöhön, jota tehdään karjalan kielen tilanteen parantamiseksi. Kotuksen yhteydessä vuosina 2023–2024 toimivan opetus- ja kulttuuriministeriön nimittämän karjalan kielen asiantuntijatyöryhmän tehtävänä on laatia ehdotus karjalan kielen tuen suuntaviivoista ja rakenteesta. Itä-Suomen yliopiston karjalan kielen elvytyshankkeen vastuulla puolestaan on laatia karjalan kielelle elvytys- ja toimenpideohjelma.

Sekä karjalan kielen asiantuntijatyöryhmän perustaminen että elvytys- ja toimenpideohjelman laatiminen ovat osa valtioneuvoston periaatepäätöksenä vuonna 2022 julkaistua kielipoliittista ohjelmaa, jonka tavoitteena on suojata ja vahvistaa kotoperäisiä kieliä. Ohjelman keskiössä ovat karjalan kielen ohella etenkin saamen kielet, viittomakielet ja romanikieli.

Karjalan kieli Suomessa

Karjalan kielen tilannetta Suomessa on tutkittu 2010-luvun alussa osana laajaa Euroopan kielivähemmistöjä tarkastellutta ELDIA-hanketta (European Language Diversity for All). Tutkimus ja siinä Suomessa puhuttavalle karjalan kielelle laadittu elinvoimaisuusbarometri osoittivat, että kielen säilyttämiseksi ja vahvistamiseksi on ryhdyttävä tuki- ja elvytystoimiin. Nyt käynnistynyt kyselytutkimus on mittakaavaltaan ELDIA-hankkeen tutkimusta pienempi, ja sen tarkoitus on osaltaan päivittää tilannekuvaa karjalan kielestä Suomessa.

Osa ELDIA-tutkimuksen loppuraportissa annetuista suosituksista näkyy valtioneuvoston kielipoliittisessa ohjelmassa. Loppuraportissa suositeltiin muun muassa virallisen karjalan kielen elvytysohjelman laatimista sekä yhteiskunnan pitkäjänteistä tukea karjalan kielelle.

Karjalan kieltä vähintään melko hyvin osaavia on Suomessa arviolta 11 000, ja päivittäin kieltä käyttäviä on tuhansia. Itä-Suomen yliopistossa toimiva karjalan kielen elvytyshanke luo kielen käytölle aiempaa parempia edellytyksiä yhteistyössä ja vuoropuhelussa karjalan kieltä käyttävän yhteisön ja aktiivista työtä tekevien järjestötoimijoiden kanssa.


Palaa otsikoihin