Siirry sisältöön
Haku

Vuoden selväsanainen 2024

Onko virastosi tehnyt hyvän tekstin, uudistanut verkkosivuja tai onnistunut tiedottamisessa? Oletteko kehittäneet palvelujen kielellistä saavutettavuutta parantavan työtavan? Ilmoita virastosi tai työryhmäsi mukaan Vuoden selväsanainen -kilpailuun. Myös tyytyväinen asiakas tai esimerkiksi media voi ilmoittaa kilpailuun ehdokkaan.

Vuoden selväsanainen on tunnustuspalkinto, joka myönnetään joka toinen vuosi selkokielen ja joka toinen vuosi hyvän virkakielen edistäjälle. Tänä vuonna palkinnosta kisaavat jälleen hyvän virkakielen edistäjät.

Kilpailun tavoitteena on tehdä tunnetuksi sitä monipuolista ja ansiokasta työtä, jota hyvän virkakielen edistämiseksi tehdään. Tärkeää on myös, että teksteihin ja viestintään liittyvä työ tulee näkyväksi organisaation sisällä. Ehdokkaat ovat innostavia esimerkkejä kaikille. Siksi osallistuminen kannattaa!

Ketkä voivat olla ehdokkaina?

Kilpailuun voivat osallistua valtion tai kunnan virastot, hyvinvointialueet sekä muut tahot, jotka hoitavat julkishallinnon viranomais- ja palvelutehtäviä.

Ehdokkaiksi toivomme erityisesti työyhteisöjä, -ryhmiä tai työpareja. Myös yksittäinen työntekijä voidaan palkita, jos hän on toiminnallaan edistänyt hyvää virkakieltä työyhteisössään, kuten parantanut asiakasviestintää. Palkintoa ei kuitenkaan jaeta esimerkiksi hyvän esiintymistaidon perusteella.

Millaisista töistä kilpailussa palkitaan?

Kilpailuun voi ilmoittaa monenlaisia ehdokastöitä, joilla on edistetty hyvää virkakieltä. Painotus on kielen kehittämisessä. Ehdokastöitä voivat olla esimerkiksi

  • hyvä tai parannettu teksti tai tekstien kokonaisuus, esimerkiksi verkkosivu, ohjekokonaisuus, lomake tai asiointipalvelu
  • tekstejä, viestintää tai palvelun kieltä parantava toimintatapa, prosessi tai järjestelmä, esimerkiksi tekstien tuottamisen tapa, kielellisen saavutettavuuden parantaminen, palautteen kerääminen teksteistä tai hyvän virkakielen koulutukset työntekijöille
  • hyvä menettelytapa, jolla nimiä suunnitellaan, tai hyvin valittu nimi esimerkiksi organisaatiolle, palvelulle tai yksikölle.

Kilpailussa erityiseksi ansioksi katsotaan seuraavat seikat:

  • työssä on otettu huomioon sekä suomi että ruotsi
  • toiminnasta on saatu mitattavia tai havaittavia tuloksia, esimerkiksi säästöjä tai positiivista asiakaspalautetta
  • kehittämistyö on pitkäjänteistä tai rakenteellista, esimerkiksi kielenhuoltajan palkkaaminen, hyvää virkakieltä edistävän työryhmän perustaminen tai tekstien laadun huomioiminen vaikkapa organisaation strategiassa tai tietojärjestelmien hankinnoissa
  • on kehitetty uudenlainen toimintapa tai muu uusi keino parantaa organisaation tekstejä ja kielenkäyttöä.

Kilpailuun voi ilmoittaa myös meneillään olevan hankkeen tai työn. Toisaalta ehdokastyön ei tarvitse olla aivan tuore, vaan se voi olla esimerkiksi muutaman viime vuoden sisällä loppunut hanke, jonka tuloksista on edelleen hyötyä.


Miten ilmoitat ehdokkaan kilpailuun?

Varmista ensin ehdokkaasi suostumus osallistumiseen. Täytä ilmoittautumislomake, ja jos mahdollista, liitä mukaan aineistoa: esimerkiksi linkki tekstiin tai verkkosivustolle, prosessikaavio tai hankekuvaus.

Kilpailu sulkeutuu tiistaina 10.9.2024 klo 16. Toivomme kuitenkin ilmoittautumisia hyvissä ajoin, mielellään vaikka heti.

Tietoa kilpailusta ruotsiksi:

Voittajan valinta ja julkistaminen

Virkakielen ja viestinnän asiantuntijoista koottu esiraati valitsee ehdokkaista kolme kärkiehdokasta. Raadin jäsenet edustavat Selkokeskusta, sosiaali- ja terveysministeriötä, valtiovarainministeriön Avoin hallinto -hanketta ja Kotimaisten kielten keskusta.

Kolmen kärkiehdokkaan joukosta voittajan valitsee valtiovarainministeriön viestintäjohtaja Johanna Vesikallio. Vuoden selväsanainen 2024 julkistetaan Selkeän kielen päivän tilaisuudessa, joka järjestetään 10. lokakuuta.

Lisätietoa kilpailusta antavat Henna Kara ja Liisa Raevaara, sähköposti etunimi.sukunimi[ät]kotus.fi.

Vuoden selväsanainen valittu jo vuodesta 1996

Vuoden selväsanainen on alun perin Selkokeskuksen tunnustuspalkinto. Se on myönnetty vuodesta 1996 henkilölle tai taholle, joka on toiminnallaan edistänyt selkokielistä tai helposti ymmärrettävää viestintää erityisryhmille. Vuonna 2016 palkinto jaettiin ensimmäisen kerran hyvästä virkakielestä. Siitä lähtien Selkokeskus on jakanut palkinnon joka toinen vuosi selkokielen edistäjälle ja Kotimaisten kielten keskus joka toinen vuosi hyvän virkakielen edistäjälle.

Vuoden selväsanainen -kilpailun aiempien vuosien voittajista ja kärkiehdokkaista voit lukea kilpailun verkkosivuilta.