Siirry sisältöön
Haku

Tutkimushankkeet

Filosofian maisteri Martti Rapola. Helsinki, 1916. Kuva: Atelier Apollo. Museovirasto.

Kirjasuomen neologismit Rapolan sanakokoelman valossa

Kirjasuomen neologismit Rapolan sanakokoelman valossa -hankkeen tavoitteena on tuottaa verkkoon Martti Rapolan 1800-luvun sanastonkehitystä valottava käsitepiireittäin järjestetty sanasto sen varhaisnykysuomen uudissanoja parhaiten valottavilta osiltaan. Tavoiteena on myös laatia sanaston pohjalta neologismien luonnetta, alkuperää ja ajallista sekä tekijöittäistä jakaumaa valottavaa tutkimusta. Hanke on toteutettu vuosina 2014–2019. Vastuuhenkilö on Petri Lauerma.

Vanhan kirjasuomen ja suomen murteiden tutkijana tunnetuksi tullut Martti Rapola (1891–1972) kokosi 1930–1940-luvuilla laajan lipuston 1800-luvun sanastosta. Rapola laati tämän pohjalta valikoiman Sanastomme ensiesiintymiä (1960), mutta suurinta osaa kokoamastaan aineistosta hän hyödynsi vain omissa sanahistoriallisissa tutkimuksissaan. Rapolan kokoelma säilyi Sanakirjasäätiön ja sittemmin Kotimaisten kielten (tutkimus)keskuksen arkistossa, mutta merkityksen mukaan järjestettynä se jäi vain vähälle käytölle.

Kokoelman pohjalta on toimitettu verkkoon tietokanta, joka keskittyy nimenomaan 1800-luvulla kieleen tulleeseen uudissanastoon. Tietokannassa on 5600 sanatietoa 1070:sta käsitteestä. Aineistoa on helppo selailla niin käsitteittäin, sanoittain, kirjoittajittain, vuosittain sekä sana- ja julkaisutyypeittäin.

Suomalaisen kirjallisuuden kriittiset editiot (EDITH)

Kotus on mukana SKS:n vuonna 2006 käynnistämässä hankkeessa Suomalaisen kirjallisuuden kriittiset editiot (EDITH). Hankkeessa laaditaan tieteelliset vaatimukset täyttäviä tutkimuksellisesti taustoitettuja editioita suomalaisen kirjallisuuden klassikoista.

Liikkeelle on lähdetty Aleksis Kivestä. Kiven useita teoksia on julkaistu kriittisinä editioina Nummisuutareista (2010) alkaen.