Näin meillä Suomessa edelleen kirjoitetaan kortteihin, joita ihmiset talvipäivän seisauksen lähestyessä alkavat lähetellä ystävilleen ja omaisilleen, elleivät sitten turvaudu samalla toivotuksella varustettuihin e-tervehdyksiin. Maailmalla on kuitenkin alkanut yleistyä tapa, joka ottaa huomioon nekin, jotka eivät vietä kristillistä joulua. Yhä useammassa englanninkielisessä joulunajan viestissä lukee Season's Greetings tai Happy Holidays.
Tapa on saanut alkunsa USA:sta, jossa eri uskonnot ja uskontojen vivahteet ovat saaneet opetella elämään rinta rinnan. Juutalaisten hanukka sijoittuu joulun tienoille, ja toisaalta puritaaniseen perinteeseen joulun vietto ei kuulunut lainkaan ja oli Uudessa Englannissa aina 1850-luvulle asti suorastaan kiellettyä. Läntisen maailman toistasataa vuotta jatkunut sekularisoituminen on synnyttänyt laajan uskonnottomien ihmisryhmän, ja itäisessä naapurissamme joulun tilalle nostettiin neuvostoaikaan uusivuosi, jolloin pakkasukko saapuu lahjoja tuoden.
Suomikin on muuttumassa yhä monikansallisemmaksi. Olisiko meidänkin aika kirjoittaa kortteihin vaikkapa: Ajankohtaiset toivotukset! Mokomaa kompuroivaa kapulakieltä tuskin kukaan suostuisi käyttämään. Seasons’s Greetings alkaa ja loppuu suhuäänteeseen, sisältää kaksi napakkaa trokeepolvea ja vielä pitkänä i:nä toistuvan sisäsoinnunkin. Suomessa vaihtoehtona voisi olla vaikka Talven toivotuksia, Lumiset terveiset tai Valoa kohti.
Kuulostaa aika pöhköltä.
Sana joulu ei ole kristillistä alkuperää kuten englannin ja hollannin kristusmessu, romaanisten kielten ja kymrin syntymäjuhla tai saksan pyhä ilta. (Valitettavasti tietoni eivät yllä slaavilaisiin, saati afrikkalaisiin tai aasialaisiin kieliin.) Se juontuu keskitalven juhlan muinaisgermaanisesta nimestä eikä herätä yhtä voimakkaita kristillisiä assosiaatioita.
Jos kukaan ei ala valittaa äänekkäästi, voimme ehkä jatkaa näin.
P.S. En malta olla linkittämättä Oxfordin Ashmoleanin museon nerokasta jouluanimaatiota blogin lukijoiden iloksi. Se on englanninkielinen, mutta alkeistaidotkin riittävät.