Siirry sisältöön

Selkeän kielen päivää juhlistettiin etäseminaarilla 8. lokakuuta 2021. Sitä seurasi 354 katsojaa. Tilaisuuden järjesti valtioneuvoston kanslia yhdessä Kotimaisten kielten keskuksen kanssa.

Seminaarin teemoihin perehdyttiin paneelikeskusteluissa: ensimmäisessä keskusteltiin, miten kieli ja yhdenvertaisuus näkyvät julkishallinnon uudistuksissa, ja toisessa pohdittiin lakikielen lainaamisen tarpeellisuutta viranomaisteksteissä. Keskustelujen lisäksi kuultiin neljä virkakieltä käsittelevää esitystä. Seminaarin juontajana toimi Vava Lunabba oikeusministeriöstä.

Hallinnon uudet strategiat 

Tilaisuuden avasi Kaisamari Kuhmonen valtioneuvoston kansliasta. Puheenvuorossaan hän pohti, millaisia tekstejä kohtaamme työn ja arjen tilanteissa ja miten ne palvelevat tarkoitustaan. Esityksessä korostui se, kuinka tärkeää selkeä kieli on erityisesti hallinnon tekstien näkökulmasta.

Eeva Kaunismaa valtiovarainministeriöstä esitteli alustuksessaan julkisen hallinnon uutta strategiaa. Strategian keskeisiin teemoihin kuuluvat yhdenvertaisuus, osallistavuus ja luottamus. Kaunismaa korosti moninaisuuden huomioimisen ja ihmislähtöisen toiminnan tärkeyttä julkishallinnossa.

Esityksessä käsiteltiin myös Avoimen hallinnon strategiaa 2030. Yksi sen tärkeimmistä tavoitteista on edistää ymmärrettävyyttä niin, että jokainen ymmärtäisi hallinnon toimintaa ja tuntisi myös itse tulleensa ymmärretyksi. Tämän saavuttamiseksi hallinto aikoo muun muassa panostaa selkeän kielen ja erityisesti selkokielen käyttöön.

Kieli ja yhdenvertaisuus julkisen hallinnon uudistamisessa

Päivän ensimmäiseen paneelikeskusteluun osallistuivat Eeva Kaunismaa ja Johanna Nurmi valtiovarainministeriöstä, Natalia Skogberg Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta sekä Tiina Antila-Lehtonen Helsingin kaupungilta. Keskustelun tärkeiksi teemoiksi nousivat julkisen hallinnon tavoitteet yhdenvertaisuudesta ja osallistavuudesta. 

Selkeä kieli ja selkokieli olivat kaikkien panelistien mielestä avainasemassa tavoitteiden edistämisessä. Selkeä kieli koettiin kaikkien hallinnon työntekijöiden asiaksi, ja siihen liittyvää koulutusta pidettiinkin tärkeänä. Myös yhteistyö erilaisten asiantuntija- ja asukasryhmien edustajien kanssa nähtiin toimivana keinona edistää selkeän kielen käyttöä.

Paneelikeskustelu selkeän kielen päivän tilaisuudessa 8.10.2021. Vasemmalta oikealle: Natalia Skogberg, Johanna Nurmi, Tiina Antila-Lehtonen ja Eeva Kaunismaa. Ruutukaappaus striimistä.
Ensimmäisen paneelikeskustelun osallistujat vasemmalta oikealle: Natalia Skogberg, Johanna Nurmi, Tiina Antila-Lehtonen ja Eeva Kaunismaa. Ruutukaappaus tallenteesta.

Lakikielen ymmärtämisen haasteet

Eeva Attila oikeusministeriöstä käsitteli esityksessään lakikieltä ja sen ymmärtämiseen liittyviä haasteita. Attila lähestyi asiaa pohtimalla muun muassa sitä, onko olemassa vain yhdenlaista lakikieltä vai kohdistetaanko säädöksiä asiantuntemukseltaan erilaisille lukijoille. Attila totesi, ettei lakitekstin vaikeus kumpua aina kielestä, sillä joskus myös säänneltävä asia voi olla monimutkainen. Osittain lakitekstin haasteellisuutta selittää se, ettei lakikieleltä vaadita pelkästään ymmärrettävyyttä vaan myös täsmällisyyttä ja yksiselitteisyyttä.

Pitääkö lakikielen näkyä viranomaistekstissä?

Päivän toisen paneelikeskustelun puhujina olivat Eeva AttilaCarola Grönholm Kelasta, eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen ja Johanna Koskela Etelä-Suomen aluehallintovirastosta. Puheenvuoroissa teemoiksi nousivat kohderyhmän huomioiminen sekä tasapainottelu ymmärrettävyyden ja lakiteknisten ilmaisujen välillä. Jo tekstiä kirjoitettaessa pitää olla selvää, kenelle teksti kohdennetaan, jotta kirjoittaja osaa käyttää parhaiten kohderyhmää palvelevaa kieltä.

Virkatekstit voidaan nähdä jatkumolla, jonka toisessa ääripäässä ovat lakiteknisesti mahdollisimman tarkat oikeudelliset ratkaisut ja toisessa ääripäässä tiedotteet ja ohjeet, joiden on tarkoitus olla mahdollisimman ymmärrettäviä. Vaikeita asioita voi selittää konkreettisten esimerkkien avulla. Virkatekstien tehtävä on usein välittää sanoma kansalaisille ymmärrettävällä kielellä, ei toistaa lakikieltä.

Paneelikeskustelu selkeän kielen päivän tilaisuudessa 8.10.2021. Vasemmalta oikealle: Carola Grönholm, Johanna Koskela, Eeva Attila ja Petri Jääskeläinen sekä juontaja Vava Lunabba. Ruutukaappaus striimistä.
Toisen paneelikeskustelun osallistujat vasemmalta oikealle: Carola Grönholm, Johanna Koskela, Eeva Attila ja Petri Jääskeläinen sekä juontaja Vava Lunabba. Ruutukaappaus tallenteesta.

Panelisteilla oli yksimielinen näkemys siitä, että tekstejä kirjoittaessa täytyy huomioida kohderyhmä, kirjoittaa lyhyesti ja selkeästi sekä käyttää harkintavaltaa lakitekstistä poiketessa. Myös seminaarin osallistujilta kysyttiin, poikkeavatko he teksteissään lakitekstin sanamuodosta. Suurin osa 113 vastaajasta totesi poikkeavansa aina, kun se on tarpeen.

Seminaarin yleisökyselyn tulokset.

Tilaisuuden lopuksi Kaisamari Kuhmonen kiitti seminaarin osallistujia ja järjestäjiä sekä muistutti vielä selkeän kielen tärkeydestä: "Jokainen päivä on selkeän kielen päivä!"

Selkeän kielen päivä 2021 -logo. Kuva: Vilma Vartiainen, Kotus.
Selkeän kielen päivän logo. Kuva: Vilma Vartiainen, Kotus.

Jaa