Selkeän kielen päivä 2020
Seminaarin pääteemana oli viranomaisten kriisiviestintä, erityisesti koronaviestintä.
Seminaarin pääteemana oli viranomaisten kriisiviestintä, erityisesti koronaviestintä.
Vuonna 2020 selkeän kielen päivää juhlistettiin etäseminaarilla 5. lokakuuta. Sen järjestivät Kotimaisten kielten keskus ja eduskunnan kanslian virkakielityöryhmä. Tilaisuus striimattiin Pikkuparlamentista. Seminaarin pääteemana oli viranomaisten kriisiviestintä, erityisesti koronaviestintä. Päivän lopuksi jaettiin Vuoden selväsanainen ‑tunnustuspalkinto hyvän virkakielen edistämisestä.
Tilaisuuden avasi eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola, joka painotti puheessaan selkeän kielen merkitystä ja sitä, miten suuren määrän tekstiä viranomaiset työssään tuottavat. Paavola avasi puheessaan muun muassa eduskunnan kanslian tavoitteita ja vallitsevia kirjoituskäytäntöjä.
Eduskunnan kanslian virkakielityöryhmän puheenjohtaja Eero Voutilainen kertoi puheenvuorossaan, millaista virkakielityötä eduskunnassa sekä eurooppalaisissa parlamenteissa tehdään. Hän esitteli eduskunnan virkakielityön lähtökohtia, osastorajat ylittävän virkakielityöryhmän työtä sekä seminaaripäivänä alkanutta virkakielikampanjaa.
Valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski esitteli puheenvuorossaan valtioneuvoston koronaviestintää, jonka tavoitteena on ollut toimittaa säännöllisesti tietoa kansalaisille selkeästi ja tarvittavilla kielillä. Hän kuvasi, miten valtioneuvosto on vastannut haasteeseen ja millaisia periaatteita se noudattaa koronasta viestiessään.
Viittomakielen tulkki Outi Huuskon puheenvuoro käsitteli viittomakielisen tulkkauksen roolia koronaviestinnässä. Hän kertoi, miten viittomakielinen tulkkaus käytännössä toteutetaan, miksi koronasta tulkkaaminen on ollut paikoin haastavaa ja miksi koronaviestinnällä on ollut yhteiskunnallisesti merkittävä rooli viittomakielen tulkkaukselle.
Kelan viestintäjohtaja Pipsa Lotta Marjamäki kertoi vuorollaan, miten selkeys ja selkokieli on huomioitu Kelan koronaviestinnässä ja mitä poikkeustilanne ja koronaviestintä ovat heille opettaneet. Hän puhui Kelan osuudesta kansallisen koronatiedotteen ja Koronavilkku-sovelluksen toteuttamisessa sekä jakoi esimerkkejä ja periaatteita selkosuomella kirjoittamisesta.
Vaasan sairaanhoitopiirin viestintäpäällikkö Heli Masa ei päässyt osallistumaan seminaariin henkilökohtaisesti, mutta hänen viestinsä luettiin seminaarilaisille. Masan puhe käsitteli kaksikielistä koronaviestintää ja sen periaatteita. Hän kertoi, miten kaksikielinen viestintä on toteutettu korona-aikana, millainen tarve sille on ja kuinka hektistä käännöstyö on ollut, kun tietoa koronasta on haluttu julkaista samanaikaisesti sekä suomeksi että ruotsiksi.
Seminaarin lopuksi esittäytyivät Vuoden selväsanainen ‑kilpailun neljä parasta ehdokasta. Sen jälkeen eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen julisti kilpailun voittajaksi aluehallintovirastot. Finalisteista ja muista kilpailun osallistujista kerrotaan Vuoden selväsanainen 2020 ‑verkkosivulla.