Erilaiset ruokavaliot ja muut henkilökohtaiseen hyvinvointiin liittyvät asiat puhuttavat ihmisiä nykyään paljon, ja valintoihin suhtaudutaan monesti hyvin vakavasti. Tiettyyn elämäntapaan vihkiytyneet seuraavat usein määrättyjä, melko tarkkarajaisiakin sääntöjä. On tavallista, että ohjeita ja vertaistukea säännöstöjen noudattamiseen haetaan sosiaalisesta mediasta, joka on pullollaan erilaisia ryhmiä niin vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta kuin luonnonkiharoiden hoidosta kiinnostuneille.
Sosiaalisessa mediassa julkisuuden hahmoiksi nousseet somevaikuttajat ovat suosittuja mentoreita ja inspiraation lähteitä. Monet ovat tulleet tunnetuiksi nimenomaan neuvoessaan seuraajiaan erilaisten ruokavalioiden tai vaikkapa treeniohjelmien toteuttamisessa.
Yksi tällainen vaikuttaja on Yovana Mendoza Ayres. Hän väitti noudattavansa vegaanista ruokavaliota ja kannusti muita samanlaisiin valintoihin. Mendoza osoittautui kuitenkin valevegaaniksi, koska hän jäi vuoden 2019 keväällä kiinni kalan syömisestä. Siitä syntyi sosiaalisessa mediassa debatti, joka kulki nimellä #fishgate. Valevegaanius tai feikkivegaanius nousi yleiseksi keskustelunaiheeksi, kun moni ihminen koki tulleensa harhaanjohdetuksi.