Verkkotoimittaja Minna Mäkinen Digi- ja väestötietovirastosta.
Minna Mäkinen työskentelee verkkotoimittajana Digi- ja väestötietovirastossa. Kuva: Minna Mäkisen kotialbumi.

1. Milloin ja miten sinusta tuli kieli-ihminen?

Varmaankin joskus lukioikäisenä. Huomasin tuolloin, että pidän kirjoittamisesta ja olen siinä jopa ihan hyvä. Tuolloin alkoi kehittyä myös ymmärrys siitä, mitkä tekstilajit juuri itseä miellyttävät.

2. Mikä sinua erityisesti kiinnostaa äidinkielessäsi tai muissa kielissä?

Puolisoni on kaksikielinen, ja suomi on hänen heikompi kielensä. Tämä on tarjonnut mielenkiintoisia näkökulmia kielten välisiin eroihin. Yhdessä kielessä rakennetaan sanoja ja lauseita tavalla, joka on ehkä vieras toisessa kielessä. Eikä kaikkia sanoja ole edes olemassa kaikissa kielissä! Tähän tietysti törmää myös kieliä kääntäessä. Asioiden merkitys muuttuu helposti.

3. Miten kieliasiat ovat läsnä jokapäiväisessä elämässäsi?

Ne ovat läsnä töissä joka päivä, koska kirjoitan työkseni. Tulen tarkastelleeksi kieltä paitsi kirjoittamisen myös käyttöliittymien näkökulmasta. Eli miten teksti sijoittuu vaikkapa verkkosivulle ja miten se siinä toimii.

4. Mitä ajattelet tämänhetkisestä kielimaisemastamme? Entä kielen muutoksesta?

Kieli muuttuu, kuten sen pitääkin muuttua. Maailmaan syntyy uusia asioita ja ilmiöitä, ja niitä kuvataan uusilla sanoilla. Omassa työssäni saavutettavuuden näkökulma on todella tärkeä. Huomaan, ettei suomen kieli aina meinaa pysyä mukana esimerkiksi teknologian kehityksen vauhdissa. Englannista lainataan paljon termejä, eivätkä suomenkieliset vastineet tahdo vakiintua. Tämä saattaa vaikeuttaa ymmärrettävyyttä, kun näitä sanoja käytetään sekaisin.

Ainakin pystyn vaikuttamaan siihen, miten virkakieleen suhtaudutaan.

5. Katsotko pystyväsi vaikuttamaan siihen, miten kieleen ja eri kieliin Suomessa suhtaudutaan?

Ainakin pystyn vaikuttamaan siihen, miten virkakieleen suhtaudutaan. Perinteisestihän on ajateltu, että virkakieli on vaikeaa ja huonosti ymmärrettävää. Jokapäiväisellä työlläni pystyn vaikuttamaan siihen, että julkiset palvelut verkossa ovat ymmärrettäviä ja helppokäyttöisempiä.

6. Mitä mieltä olet Suomessa nykyään käytävästä kielikeskustelusta?

Välillä hämmästelen Suomessa käytävää kielikeskustelua. Olemme kansainvälisempiä kuin koskaan, mutta käytämme hirveästi sanaa pakko kun puhumme kieltenopiskelusta. Toki tuo ”pakko” kohdistuu enemmän joihinkin tiettyihin kieliin, mutta toivoisin, että asennoituisimme oppimiseen enemmän mahdollisuuksien ja hyötyjen kautta. Minkä tahansa kielen oppiminen on hyvä asia!

7. Mikä on mielestäsi kielessä kauneinta ja kauheinta?

Tämä on aika vaikea kysymys, joten tarkastelen tätä nyt työnäkökulmasta. Silloin kauneinta on se, kun teksti soljuu käyttöliittymässä ohjeistaen ilman, että siihen täytyy erikseen kiinnittää huomiota. Kauheaa taas on se, jos kieli estää jonkin palvelun käyttämisen eli teksti on esimerkiksi vaikeaselkoista ja ristiriitaista.

8. Jos olisit kielenkäytön laji tai tekstilaji, mikä laji olisit?

Olisin varmaankin ohjeteksti. Neulon aika paljon, joten työohjeen lisäksi voisin olla myös neuleohje. Lukiossa kammosin otsikkoaineita ja sitä, että pitää alkaa keksiä jotain. Ohjetekstissä kieli on vain keino sanoittaa asioita, jotka ovat jo olemassa!

9. Jos joutuisit autiolle saarelle ja saisit ottaa mukaan yhden kirjan, minkä kirjan ottaisit?

Varmasti se olisi jotain Kari Hotakaista. Tästäkin huomaa, että minulla on mieltymys selkeään ja mahdollisimman karsittuun kieleen. Hotakaisen romaanit eivät ehkä ole sivumäärällisesti pitkiä, mutta ne tarjoavat tilaisuuden miettiä ja pysähtyä. On kiehtovaa, kuinka paljon pystyy itse asiassa sanomaan hyvin lyhyilläkin lauseilla.

10. Mitä muuta haluat sanoa jutun lukijoille?

Lukeminen ja kirjoittaminen kannattaa aina, ja niissä kehittyy tekemällä. Suosittelen myös erilaisiin tekstilajeihin tutustumista – sieltä varmasti löytyy jokaiselle mieleiset tavat lukea ja kirjoittaa, mitä kautta pääsee nauttimaan kielestä mahdollisimman paljon.


Minna Mäkinen työskentelee verkkotoimittajana Digi- ja väestötietoviraston Suomi.fi-verkkotoimituksessa. Sivusto kokoaa yhteen julkisen hallinnon palvelut ja asiointikanavat sekä ohjeistaa, miten toimia erilaisissa viranomaisasiointia vaativissa tilanteissa. Suomi.fi-verkkotoimitus palkittiin lokakuussa Vuoden selväsanaisena

Toimitus: Robert Sundman

Jaa