On jälleen aika kirjoittaa toivotukset ja tervehdykset joulukortteihin. Esimerkiksi painetuissa joulukorteissa näkee usein sellaisia kirjoitusasuja kuin ”Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta”. Joulu ja uusi vuosi ovat kuitenkin pienellä alkukirjaimella kirjoitettavia yleissanoja kuten sana onnellinenkin.
Vaikka Tapanit viettävät nimipäiväänsä tapaninpäivänä eli toisena joulupäivänä, tapaninpäivä kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella ja yhteen silloin, kun tarkoitetaan joulun ajan pyhäpäivää. Kun kyseessä on nimipäivä, merkintätapa on toinen: Tapanin päivä.
Joulukuun 13. päivänä vietetään Lucian päivää. Koska tuolloin muistellaan tiettyä Lucia-nimistä pyhimystä, päivä kirjoitetaan nimipäivien tapaan.
Joulukuun 6. päivänä puolestaan juhlitaan itsenäisyyspäivää ja presidenttipari järjestää Presidentinlinnassa Linnan juhlat. Tämän juhlan nimessä on iso alkukirjain, koska tarkoitetaan nimenomaan Presidentinlinnan juhlia. Tavallisesti juhlien nimissä on kuitenkin pieni alkukirjain: häät, syntymäpäivät, joulujuhla.
Lue lisää Kielitoimiston ohjepankista:
Alkukirjain: juhla- ja merkkipäivien nimet
Viikonpäivien ja kuukausien tavoin myös juhla- ja merkkipäivien nimet aloitetaan pienellä kirjaimella, jos ne eivät ala erisnimellä.
Alkukirjain: tapahtumien, kampanjoiden ja teemapäivien nimet
Erilaisten tapahtumien, kampanjoiden, seminaarien, juhlien yms. nimet kirjoitetaan isolla alkukirjaimella. Moniosaisissa nimissä vain ensimmäisessä sanassa on iso alkukirjain.