Kysyjä: ”Mitä tarkoittaa sana varikko? En tarkoita tutuinta merkitystä ’kilpa-autojen tms. huoltopiste’, vaan luin Joel Lehtosen teoksen Putkinotko, jossa sana esiintyy useaan kertaan. Esimerkiksi Rosina Käkriäinen säksättää aamulypsylle ryhtyessään muille lapsilleen: Antaa Saarukan tunkea sitä varikkoa miesten turpiin jotta pääsevät lähtemään, kun juotetut vasikat... Ja Pertta Kinnunen myös kutsuu vieraansa varikolle, tai ottamaan varikkoa. Onko kyse jostakin juomasta, esimerkiksi kahvista? Vai onko kyseessä jokin leipä?”
Suomen murteiden sana-arkistossa on tietoja sanasta varikko. Se merkitsee kuumaa kahvia (tai teetä) joissakin savolaismurteissa. Putkinotkohan sijoittuu Savonlinnan lähistölle, joten kyseessä voi hyvinkin olla kahvi.
Lounais-Suomessa ja Hämeessä varikko-sanaa on käytetty vellimäisestä taikinasta, joka on tehty ruisjauhoista kuumaan veteen ja sitten imellytetty ja jota syödään leivän kanssa. Varikko merkitsee myös ’hapanimelää limppua’ varsinkin eräissä hämäläismurteista.
Varikko on johdos sanasta vari, jota käytetään ’kuuman nesteen’ merkityksessä. Suomen murteiden sana-arkistossa on paljon tietoja vari-sanasta ’kuuman veden’ ja ylipäätään ’kuuman’ merkityksessä.
Huolto- tai säilytyspaikkaa merkitsevä varikko-sana on eri alkuperää. Se liittyy vara-sanueeseen.
Vastaaja: Suomen murteiden sanakirjan toimitus