Vastaus

Laajalti suomen itämurteissa on hautajaissaattoa tosiaan kutsuttu kouluksi. On puhuttu myös ”koululla hautaamisesta” tai on ”käyty (tai kannettu) koulua”, kun on ollut kyse vainajan saattamisesta kulkueessa hautausmaan portilta hautaan. Mukana ovat olleet myös pappi ja veisaava lukkari. Esimerkiksi Lemillä koululaululla on tarkoitettu hautajaissaatossa laulettavaa laulua. Myös vanhasta kirjakielestä on tieto, että sana koulu on tarkoittanut virttä veisaavaa hautajaissaattoa.

Ilmauksen historiaa on lyhyesti käsitellyt Matti A. Sainio vuonna 1950 aikakauslehti Virittäjässä. Sainio viittaa aluksi Antero Wareliuksen kirjoitukseen vuodelta 1861. Warelius kirjoittaa: ”Wuonna 1668 määrättiin aadelilaisten hautajaisille kaupungissa koulupojat ja papit weisaamaan sekä kadulla että sitten kirkossa, jossa ruumiille hauta luettiin. – – Ruumiin-weisua sanottiin näinä aikoina ”kouluksi”.” Sainio toteaa, että myös J. Hastig mainitsee tavan Turun katedraalikoulun historiassaan (v. 1907, s. 97), mutta ei mainitse nimitystä ”koulu”.

Suomen kieli on saanut paljon lainoja ja vaikutteita ruotsista, ja niin on laita tässäkin tapauksessa. Sainion mukaan vanhin ajoitettavissa oleva pohjoismainen esiintymä sanan tälle merkitykselle on Ruotsista ritari Sten Benktsonin testamentista vuodelta 1406 (”scal han medh scolanom halda vigilies”). Ilmaus ei näytä kuitenkaan olevan alkuaan peräisin Ruotsista, sillä Sainio on löytänyt vastaavan ilmauksen myös 800-luvulta Ranskasta roomalaisesta messusta (Ms. Parisinus 974).

Sainio toteaa lopuksi: ”Nähtävästi sanan merkityskehitys jumalanpalvelustermiksi on tapahtunut frankkilaisen koulureformin yhteydessä, jolloin tuomiokirkkokoulut syntyivät. Se seikka, että ranskan école-sanalla ei tätä merkitystä ole, viittaa siihen, että kysymyksessä olisi ahtaasti kirkollisessa elämässä käytetty ammattitermi, joka sellaisena on kansainvälistynyt ja kirkollisia teitä kulkeutunut meille keskiajalla.”

Lähteet

Jaa